Google ve diğer arama motorları üzerinden yapılan sorgular, çevrimiçi ortamda en güvenli eylemlerden biri gibi görünse de, siber güvenlik uzmanları bazı aramaların ciddi tehditlerle sonuçlanabileceği konusunda uyarıyor. Peki, asla aranmaması gereken kelimeler ve ifadeler neler? Siber korsanlar bu konuda nasıl bir strateji izliyor? Kullanıcıları bekleyen tehlikeler neler? Prof. Dr. Ali Murat Kırık, hurriyet.com.tr’ye yanıtladı.
#Siber GüvenlikAB'nin şubat ayından itibaren yürürlüğe koyduğu yeni kurallar, kullanıcı güvenliğini artırma hedefiyle tüm çevrim içi platformlar için ağır yükümlülükler getirdi. İhlal durumunda yıllık cirolarının yüzde 6'sına kadar para cezasıyla karşılaşacak X, Google, Apple ve Microsoft gibi dijital devler, işleyişlerinde birçok değişikliğe gitmek zorunda kaldı.
#ABUlaştırma ve Altyapı Bakanı Abdulkadir Uraloğlu, Dijital 2024 Global Genel Bakış ve Türkiye Raporu’nda açıklanan Nisan verilerine göre Türkiye’nin dijital medya alışkanlıklarını ve tercihlerini değerlendirdi. Bakan Uraloğlu, Türkiye’nin 2024’te internette geçirdiği süreye bakıldığında günde 7 saat 6 dakika ile dünyada 19. sırada yer aldığını belirterek, nüfusun yüzde 86,5’inin internet kullanıcısı, yüzde 93,8’inin mobil bağlantı sahibi ve yüzde 67,4’ünün sosyal medya kullanıcısı olduğunu bildirdi.
#Abdulkadir UraloğluDijital Telif Yasası görüşmelerinde tarihi bir gün yaşanıyor. Google, Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan toplantıyı açan Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirterek “Avrupa normlarında olduğu gibi burada da haberin telif içermesi gerekiyor.” dedi. Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy "Tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız" açıklamasını yaptı. Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı ise Google olarak TBMM’nin yapacağı her düzenlemeye saygı duyarak uyacaklarını belirtti.
#TBMMDijital Telif Yasası görüşmelerinde tarihi bir gün yaşanıyor. Google, Dijital Mecralar Komisyonu’na üst düzey bir heyetle katılarak sunum gerçekleştirdi. Türkiye’de bir ilk niteliği taşıyan toplantıyı açan Dijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman çifte standart uygulanmaması gerektiğini belirterek “Avrupa normlarında olduğu gibi burada da haberin telif içermesi gerekiyor.” dedi. Google Hükümetle İlişkiler ve Kamu Politikası Birimi Müdürü Duygu Yücesoy "Tüm paydaşlarımızla masaya oturmaya hazırız" açıklamasını yaptı. Google Reklamcılık ve Pazarlama Hükümetle İlişkiler Başkanı Tolga Sobacı ise Google olarak TBMM’nin yapacağı her düzenlemeye saygı duyarak uyacaklarını belirtti.
#TBMMDijital Mecralar Komisyonu Başkanı Hüseyin Yayman, “Tarihi bir gündeyiz” diyerek dijital telif yasası için çalışmayı başlattı. Yayman, açılış konuşmasında, “Haberin fikir ve sanat eseri sayılması için bir talep var. Komisyon bunu değerlendirecek. Ben de bu konuda haberin telif sayılması gerektiğini düşünüyorum. Avrupa’da ve dünyada bunun böyle olduğunu görüyoruz.” dedi.
#Dijital Telif YasasıGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesi, Türkiye'yle ilgili beklentileri de artırmıştı. Yerel seçimler nedeniyle çalışmalarına ara veren TBMM Dijital Mecralar Komisyonu, ilk toplantısını gerçekleştirdi. Komisyon Başkanı Hüseyin Yayman, “Fikri Sanat Eserleri Kanunu’nu yayıncıların telif haklarını korumaktan çok uzak. Bunu mutlaka güncellememiz gerekiyor. Komisyonumuza bu dönem tarihi bir görev düşüyor” dedi. İşte detaylar…
#GoogleTwitter erişim raporu,14 Mart günü kullanıcılar tarafından araştırılıyor. En çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan eksi adıyla Twitter, yeni adıyla X'e erişimde zaman zaman sorunla karşılaşılabiliyor. Kullanıcılar arama motorları üzerinden meydana gelen problemin kaynağını sorguluyor. Peki TWITTER (X) ERİŞİM RAPORU BİLGİSİ 14 Mart || Twitter çöktü mü, neden yavaş? Twitter'da sorun mu var? İşte son durum bilgileri...
#TwitterTwitter erişim raporu,12 Mart günü kullanıcılar tarafından araştırılıyor. En çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan eksi adıyla Twitter, yeni adıyla X'e erişimde zaman zaman sorunla karşılaşılabiliyor. Kullanıcılar arama motorları üzerinden meydana gelen problemin kaynağını sorguluyor. Peki TWITTER (X) ERİŞİM RAPORU BİLGİSİ 12 MART || Twitter çöktü mü, neden yavaş? Twitter'da sorun mu var? İşte son durum bilgileri...
#TwitterTwitter erişim raporu, 29 Şubat Perşembe günü kullanıcılar tarafından araştırılıyor. En çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan eksi adıyla Twitter, yeni adıyla X'e erişimde zaman zaman sorunla karşılaşılabiliyor. Kullanıcılar arama motorları üzerinden meydana gelen problemin kaynağını sorguluyor. Peki TWITTER (X) ERİŞİM RAPORU BİLGİSİ 2 MART || Twitter çöktü mü, neden yavaş? Twitter'da sorun mu var? İşte son durum bilgileri...
#TwitterTwitter erişim raporu, 29 Şubat Perşembe günü kullanıcılar tarafından araştırılıyor. En çok kullanılan sosyal medya platformlarından biri olan eksi adıyla Twitter, yeni adıyla X'e erişimde zaman zaman sorunla karşılaşılabiliyor. Kullanıcılar arama motorları üzerinden meydana gelen problemin kaynağını sorguluyor. Peki Twitter çöktü mü, neden yavaş? 29 Şubat Twitter'da sorun mu var? işte ayrıntılar...
#TwitterEczaneler saat kaçta kapanıyor ve sabah kaçta açılıyor sorusu, pek çok vatandaş tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Eczane çalışma saatleri, çeşitli sebeplerle ilaç satın almak zorunda olan vatandaşların internet üzerinden yanıt aradığı konu oldu. Eczanelerin saat kaçta kapandığı ve kaçta açıldığı bilgisine de erişmek isteyen vatandaşlar, konuyla ilgili resmi bir açıklama olup olmadığını öğrenmek için arama motorları üzerinden bilgi edinmek istiyor. İşte, eczane çalışma saatleri ve saat kaçta kapanır ve kaçta açılır sorusunun cevabı ve 2024 Eczane çalışma saatleri
#EczanelerEczane çalışma saatleri hafta içi ve hafta sonu ilaç, kişisel bakım gibi ihtiyaçlarını karşılamak isteyen vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Hayati öneme sahip olan eczaneler, Milli ve Dini Bayramlar boyunca Nöbetçi eczane sistemiyle çalışıyor. Peki, Eczaneler kaçta açılıyor, kaçta kapanıyor? Eczaneler hafta sonu açık mı, kaça kadar açık? İşte eczane çalışma saatleri 2024
#Çalışma SaatleriDijital dünyadaki telif hakları sorunu, sadece Türkiye’nin değil dünyanın da gündeminde yer alıyor. Japonya'da iki genç, film özetlerini internete yükleyerek 50 bin dolar reklam geliri elde etti. Film şirketleri dava açınca da 3,6 milyon dolar tazminat ödemeye mahkum edildiler. Dijital Telif Yasası ile ilgili konuşan Fikri Mülkiyet Hukuku Uzmanı Doç. Dr. Yıldırım Keser, “İlim ve edebiyat, musiki, güzel sanatlar ve sinema eserlerinin tamamının mecraları değişti ve her biri internette yerini aldı. Mevcut kanun bu köklü değişim dikkate alınarak yeniden düzenlenmelidir” diyerek önemli açıklamalarda bulundu.
#GoogleAvrupa ve Avustralya'da başlayan Dijital Telif Hakkı kanunu düzenlemelerine son olarak geçtiğimiz kasım ayında Google ile telif konusunda anlaşmaya varan Kanada katıldı. Anlaşmaya göre içerik üreticileri, teknoloji devinden 74 milyon dolar ödeme alacak. Türkiye'deki uzman isimler, bu tarz bir düzenlemenin ülkemizde de yapılmasının gerekliliğine dikkat çekerken Telif Hukuku alanında uzman Avukat Arabulucu Tuğba Güzel Karlıdağ, günümüzdeki kanunun dijitalleşmeye uygun olmadığını ve yapılacak düzenleme ile sektörün önünün açılacağına dikkat çekti.
#GoogleGoogle'ın Kanada'da 'Çevrim içi Haberler Yasası' kapsamında her yıl yaklaşık 74 milyon dolar ödeme yapmayı kabul etmesinin ardından Türkiye'de de yasa çalışması hızlandı. Dijital telif yasası ile ilgili konuşan Avukat Cahit Suluk, Türkiye’de bu konuda acil bir şekilde hukuki düzenlemeye ihtiyaç olduğunu söyledi. Doç. Dr. Suluk, "Bu haksız bir talep değil, kesinlikle müdahale edilmesi gereken bir durumdur" ifadelerini kullandı. Suluk, "Google önce direnir, sonra ödeme yapar" diyerek Google'ı masaya zorlamanın mümkün olduğunu belirtti.
#Dijital Telif YasasıGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesinin ardından benzer bir sistemin Türkiye'de de uygulanması gerekliliği gündemde. Peki, yasa çıkar ve Google’dan ödeme alınırsa para ne şekilde kullanılacak? Marmara Üniversitesi İletişim Fakültesi Görsel İletişim Tasarımı Anabilim Dalı Başkanı ve Dijital İletişim Uzmanı Doç. Dr. Ali Murat Kırık tüm detayları anlattı.
#GoogleGoogle'ın Kanada merkezli dijital yayıncılara yılda 74 milyon dolara varan miktarda telif ödemeyi kabul etmesi, Türkiye'yle ilgili beklentileri de artırdı. Peki Dijital Telif Yasası'nın ülkemizde de yürürlüğe girmesi nasıl sonuçlar getirir? İnönü Üniversitesi İletişim Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Beyler Yetkiner anlattı.
#GoogleSon dakika depremler listesi, 10 Aralık Pazar günü vatandaşlar tarafından sorgulanıyor. Gün içinde bölgelerinde oluşan sarsıntıları hisseden vatandaşlar, arama motorları üzerinden 'Az önce deprem mi oldu' sorusuyla ilgili aramalarını gerçekleştiriyor. AFAD verilerine göre saat 08:21'de Kahramanmaraş Göksun'da 3.0 büyüklüğünde deprem oldu. Ayrıca Ege Denizi'nde de 3.8 büyüklüğünde sarsıntı meydana geldi. AFAD ve Kandilli son depremler verileri ile büyüklüğü, şiddeti, derinlik, enlem-boylam ve tarih bilgisini anlık olarak paylaşıyor. Diğer taraftan Hatay, Gaziantep, Malatya, Adana, Ağrı, Çorum ve Osmaniye'de de depremler kaydedildi. Buna göre yaşanan sarsıntının en büyüğü 3.1 olarak ölçüldü. Peki son dakika deprem mi oldu? En son nerede ve kaç şiddetinde deprem oldu? İşte, 10 Aralık 2023 son depremler listesi güncel...
#Son Dakika Deprem Mi OlduKanada'da geçtiğimiz günlerde çıkan yasayla ülkenin Google'dan her yıl 74 milyon dolar telif ödemesi alacağı bildirilmişti. Dijital Telif Yasası düzenlemesinin henüz çıkmaması dijital yayıncılıkta birçok sorunu beraberinde getiriyor. Türkiye İnternet Medya Birliği Başkanvekili Avukat Cüneyd Altıparmak konu ile ilgili dikkat çeken açıklamalarda bulundu. Avukat Altıparmak, “Şu an yaşananın hırsızlıktan farkı yok. Dijital Telif Yasası çıkmadığı için hırsızlığın bir cezası da yok. 120 yıl önceki anlayışla yapılan kanun, bugünkü internet çağında hiçbir eseri koruyamaz. Yeni bir düzenleme acilen yasalaşmalı.” dedi.
#GoogleSeyahatlerimizin en önemli gider kalemlerinden biri konaklama ve bunun için bir sınır yok. Ben de bütçemin en büyük bölümünü buna ayırıyorum çünkü kaldığım yer tüm modumu etkiliyor. Sevdiğim tarzda ve daha ekonomik oteller bulmanın yöntemlerini geze geze keşfettim. İşte, sizin de uygun konaklama için kullanabileceğiniz tüyolar.
#KonaklamaÇankırı son dakika depremi AFAD ve Kandilli Rasathanesi verilerine yansıdı. AFAD'dan yapılan açıklamaya göre Çankırı'da 3.8 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Derinliği 8.45 KM olarak açıklanan deprem Çankırı'da kısa süreli paniğe neden oldu. AFAD ve Kandilli Rasathanesi anlık deprem verilerini saati, derinliği, merkez üssü, şiddeti ve büyüklüğü gibi verileri tüm detaylarıyla yayınlıyor. Öte yandan 1 Aralık Cuma günü AFAD verilerine göre Aydın Kuşadası'nda 2.1 büyüklüğünde deprem meydana geldi. Diğer yandan Türkiye'nin dört bir yanında gün içerisinde depremler meydana geliyor. Farklı büyüklükte ve şiddette oluşan sarsıntılar kurumların anlık veri listesi ve haritalarına da yansıyor. Ard arda oluşan depremleri ev ve iş yerlerinde hisseden vatandaşlar, son dakika deprem mi oldu? sorusunun yanıtını arama motorları üzerinden sorguluyor. 6 Şubat'ta Kahramanmaraş depreminin ardından bölgede sarsıntılar sürerken, Marmara, Akdeniz, Ege ve Doğu Anadolu Bölgesi'nde de depremler yaşanıyor. Peki son dakika nerede ve kaç şiddetinde deprem oldu? İşte Kandilli ve AFAD son dakika depremler listesi ve haritası...
#Son Dakika DepremlerTrendyol çöktü mü son dakika? Türkiye’nin en fazla kullanılan online alışveriş sitesi Trendyol’a erişim sorunları yaşanıyor. Mobil uygulama ve tarayıcı üzerinden giriş yapmaya çalışan kullanıcılar hata ile karşılaştıklarını raporladı. Hatanın kaynağı ve çözümü merak edilirken kullanılar merak ettikleri soruların yanıtlarına arama motorları üzerinden cevap arıyor. Sorunun bölgesel mi yoksa genel mi olduğu merak ediliyor. Peki Trendyol’da sorun mu var, Trendyol neden açılmıyor? İşte, son dakika gelişmeleri…
#Trendyol Çöktü MüTwitter (X) neden açılmıyor ve çöktü mü soruları, sosyal medya platformuna erişim sağlayamayan kullanıcıların gündemini oluşturuyor. Zaman zaman siteye erişimde ya da uygulama üzerinden Twitter durduruldu ve kullanım limiti aşıldı hatası ile karşı karşıya kalabilen kullanıcılar Twitter neden açılmıyor soruları ile de cevap aranan konuyla ilgili araştırmalarını gerçekleştiriyor. Peki, 6 Kasım 2023 Twitter çöktü mü, neden açılmıyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#TwitterSeyahat etmeyi hepimiz çok seviyoruz ancak kaçımız fırsat bulup yollara düşebiliyoruz? Özellikle bilmediğimiz bir ülkeye gitmek söz konusu olduğunda daha çekingen davranıyoruz. Zihnimizde de hep ‘Çok mu pahalı olur acaba’ sorusu canlanıyor. Oysa birkaç püf noktasıyla ucuza bilet bulmak mümkün.
#UçuşTwitter (X) neden açılmıyor ve çöktü mü soruları, sosyal medya platformuna erişim sağlayamayan kullanıcıların gündemini oluşturuyor. Zaman zaman siteye erişimde ya da uygulama üzerinden Twitter durduruldu ve kullanım limiti aşıldı hatası ile karşı karşıya kalabilen kullanıcılar Twitter neden açılmıyor soruları ile de cevap aranan konuyla ilgili araştırmalarını gerçekleştiriyor. Peki, 31 Ekim 2023 Twitter çöktü mü, neden açılmıyor? İşte, o konu hakkında bazı bilgiler
#Twitter