ABD’deki kaçak eserlerin çoğunun Türkiye’ye iade sürecinde Manhattan Bölge Savcı Yardımcısı Matthew Bogdanos’un çabası büyük. Eserlerin yuvaya dönmesi için ABD’li müzelerin itirazlarına bile direniyor. Genel Müdür Birol İnceciköz, “Keşke dünya üzerindeki her savcı, Matthew gibi bilinçli olsa” diyor...
#Matthew BogdanosUluslararası Mitoloji Film Festivali, bu yıl ilk kez sinemanın sınırlarını aşarak oyun dünyasına adım attı. Küresel oyun ve sinema sektöründe bugüne kadar geri planda kalan Anadolu mitolojisini, Dijital Oyun Yarışması’yla dünya sahnesine taşımaya hazırlanan festivalin kurucusu Gülşah Elikbank ve LUGAL Games'in kurucusu Rahmi Aydemir mitolojinin kültürel etkisini, dijital dünyanın dönüştürücü gücünü ve Anadolu efsanelerinin nasıl dev bir oyun evrenine dönüşebileceğini anlattı.
#Uluslararası Mitoloji Film Festivali‘Geleceğe Miras’ projesi ile arkeolojik çalışmalar hız kazandı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, 60 yılın çalışmalarına eşdeğer bir başarıyı 4 yılda hedeflediklerini söyledi. Bu dönemin, ‘Türk arkeolojisinin altın çağı’ olarak anılmasını amaçladıklarını belirten Ersoy, Karahantepe’nin Göbeklitepe’den büyük bir keşif olacağını vurguladı.
#Mehmet Nuri ErsoyMilliyet Arkeoloji dergisinin 47. sayısı, 16 Mart Pazar günü çıkıyor. Dergi, yeni sayısında hayvanlara odaklanıyor. Yeni sayısında “Dünya ortak evimiz” diyen Milliyet Arkeoloji, Antik Dönem’de hayvan haklarına büyüteç tutuyor. Hayvanlarla ilgili ilk yasal düzenlemelerin M.Ö. 1920 yılına kadar uzandığını aktaran dergi, Antik Dönem’de insan-hayvan ilişkisini ve buna dair yasaları ele alıyor.
#Milliyet ArkeolojiAspendos Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Bilgin, yapılan arkeolojik kazıların sonuçlarını Hürriyet’e anlattı. 6 bin yıl sonra Aspendos’un yeniden doğduğunu ifade eden Doç. Dr. Bilgin, çok özel mozaiklere ulaştıklarını ve bir Roma villası bulduklarını söyledi.
#Aspendos Antik KentiAspendos Antik Kenti’ndeki kazılarda, Hermes’in mermer heykeli, Aphrodite ve Eros’un başları ile Artemis ve Nemesis’e ait heykel parçaları gün yüzüne çıktı. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy keşfi “Zamanın sessiz tanığı Aspendos’ta, yüzyıllardır gömülü kalan figürler gün ışığına kavuştu” sözüyle duyurdu.
#Aspendos Antik KentiKültür ve Turizm Bakanlığı tarafından yürütülen “Geleceğe Miras Projesi” kapsamında Aspendos Antik Kenti’nde devam eden 2025 yılı kazı çalışmalarında önemli bir keşfe imza atıldı. Bakan Ersoy, “Zamanın sessiz tanığı Aspendos’ta, yüzyıllardır gömülü kalan figürler gün ışığına kavuştu.” dedi. Ortaya çıkarılan heykel, Olympos’un baş tanrısı Zeus’un habercisi ve tanrıların en hızlısı olarak bilinen Hermes’i tasvir ediyor.
#AspendosKültür ve Turizm Bakanlığı Kültür Varlıkları ve Müzeler Genel Müdürlüğü’ne bağlı kültür varlığı kaçakçılığıyla mücadele ekiplerinin 1980 yılından beri izini takip ettiği, yurtdışına kaçırılan 26 bin 665 tarihi eser ve kültür varlığı geri getirildi.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıMemleketin dört bir yanında gezilip görülmesi gereken o kadar çok güzellik var ki gerçekten insanın ömrü yetmeyebilir. Bir Karadenizli turizmci olarak hâlâ yaşadığım coğrafyanın birçok bölgesine gidememiş olmama hayıflanıyorum. Yurtdışındaki lokasyonları ezbere bilip kendi memleketindeki yerleri hiç bilmeyen insanlar da var elbette. Seyahat kültürünün temel dinamiği bir bölgeyi bileşenleriyle tanımak. Gümüşhane de bu anlamda ön plana çıkması gereken yerlerin başında geliyor. Sizlere bu yazıda, Gümüşhane’ye yolunuzu düşürmeniz için beş önemli doğa ve kültür alanını yazacağım.
#GümüşhaneBirçoğumuz tatil için Antalya’ya gidiyoruz ama hemen yanı başındaki Burdur’u ziyaret etmek, kabul edelim, pek aklımıza gelmiyor. “Türkiye’nin Maldivler’i” dediğimiz Salda Gölü’nün Burdur’da olduğunu sorsak kaç kişi söyleyebilir? Oysa “Burada dur” diyen yerel halkın bir bildiği var. Şimdi sözlerine kulak verelim ve bu güzel ilimizin başka ne cevherler sakladığını keşfedelim.
#BurdurMaya uygarlığı kalıntıları, beyaz kumsalları, Karayipler’in berrak turkuvaz sularıyla harika bir tatil bölgesi Tulum. Meksika’nın Yucatan Yarımadası’nda, Riviera Maya olarak bilinen sahil şeridi içindeki Quintana Roo bölgesinde. Tüm güzelliklerinin yanında onu böylesine popüler kılansa tasarım harikası otelleri ve bohem tarzı. Kasımda başlayan kurak mevsim nedeniyle şimdi bir Tulum seyahati planlamanın tam zamanı.
#TulumDenizli'de, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıl önce yapılan ve depremlerle yıkılan antik tiyatro restorasyon çalışmalarıyla eski günlerine döndürüldü. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Bu dünya tarihinde uluslararası kriterlere uygun yüzde 90 orijinaline yakın olması açısından önemli bir restorasyon çalışmasıdır" ifadelerini kullandı.
#Laodikya Antik KentiDenizli'de, UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ndeki Laodikya Antik Kenti'nde 2 bin 200 yıl önce yapılan ve depremlerle yıkılan antik tiyatro restorasyon çalışmalarıyla eski günlerine döndürüldü. Laodikya Kazı Heyeti Başkanı Prof. Dr. Celal Şimşek, “Bu dünya tarihinde uluslararası kriterlere uygun yüzde 90 orijinaline yakın olması açısından önemli bir restorasyon çalışmasıdır" ifadelerini kullandı.
#Laodikyaİtalya'nın Napoli kenti yakınlarındaki Pompei Antik Kenti'nde yapılan kazılarda, içinde; Yunan mitolojisindeki tanrılardan Dionysos'un hayatından sahnelerin betimlendiği bir freskin bulunduğu "Gizemler Villası"nın ortaya çıkarıldığı bildirildi.
#Pompei Antik KentiTarih öncesi, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait izleriyle Anadolu'nun zengin tarihini sergileyen Pergamon Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait "Mozaikli Ev" olarak adlandırılan yapı kompleksi ortaya çıkarılıyor.
#Mozaikli EvTarih öncesi, Helenistik, Roma, Bizans, Beylikler ve Osmanlı dönemlerine ait izleriyle Anadolu'nun zengin tarihini sergileyen Pergamon Antik Kenti'nde, Roma dönemine ait "Mozaikli Ev" olarak adlandırılan yapı kompleksi ortaya çıkarılıyor.
#İzmirİlki 2018 yılında düzenlenen Datça Badem Çiçeği Festivali bu yıl 13-16 Şubat tarihleri arasında misafirlerini ağırladı. Datça’nın birçok noktasında gerçekleşen festival hem bölgeden hem de Türkiye’nin dört bir köşesinden gelen vatandaşların büyük ilgisini çekti. Ziyaretçiler festivalin yanında Datça’nın tarihi yerlerini ve doğal güzelliklerini keşfetme fırsatı buldu.
#MuğlaZongudak Bülent Ecevit Üniversitesi Tarih Bölümü'nden Dr. Araştırma Görevlisi Nihan Öz Nalezen, Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen yanardağ patlaması ile milattan sonra 79 yılındaki Pompei yanardağı patlamasını kıyaslayarak, "Santorini Adası'nda 3 bin 600 yıl önce meydana gelen patlamada, Pompei'deki gibi kül tabakası içinde bulunan insan cesetlerine rastlanmamasının en temel sebebi, belki de insanların Santorini patlaması öncesindeki yaşadıkları ufak sarsıntılar. Bunun üzerine insanların kendilerince adayı terk etmek üzerine aldıkları tedbirden kaynaklanıyor olabilir. Yaşananlar, bugünkü senaryoyu anlatıyor" dedi.
#Santorini AdasıAmerika Birleşik Devletleri’nin Cleveland Sanat Müzesi koleksiyonunda bulunan Marcus Aurelius heykeli, uzun süren bilimsel ve hukuki çalışmaların ardından Türkiye’ye iade ediliyor. Kültür ve Turizm Bakanı Mehmet Nuri Ersoy, sosyal medya hesabından yaptığı açıklamada, "Bilimsel kanıtlar, titiz araştırmalar ve uluslararası hukuk mücadelesiyle bir eserimizi daha vatanına kavuşturmanın gururunu yaşıyoruz. Kültürel mirasımıza sahip çıkmaya devam ediyoruz! Uluslararası iş birlikleriyle kaçırılan eserlerimizi tek tek geri alıyoruz. Bu süreçte emeği geçen tüm kurumlarımıza, uzmanlarımıza ve yetkililere teşekkür ediyorum. Tarih yerinde güzeldir, koruyacağız!" ifadelerini kullandı.
#Kültür Ve Turizm BakanlığıGoogle Maps, dünyada en çok araştırılan ülkelerin antik şehirleri, müzeleri, parklarını belirlediği bir liste yayımladı. Listede Türkiye’den 60 antik eser, müze ve park bulunuyor. Türkiye’de en çok aranan yerlerin başında Galata Kulesi, Anıtkabir ve Yerebatan Sarnıcı geliyor.
#Google MapsMilliyet Arkeoloji dergisi, 16 Şubat’ta yayımlanacak olan 46. sayısında muhteşem mozaikleri ile bilinen Zeugma Antik Kenti’nin az bilinen bir özelliğini odağına alıyor. Dergi, Milliyet Arkeoloji & İş Sanat Kültürel Miras Buluşmaları kapsamında yeni sayısında Zeugma’yı, özellikle de kentteki Mousalar/Muzalar Evi’ni kapağına taşırken, kentteki Antik Dönem “grafitilerini” detaylı bir şekilde okuyucuya aktarıyor.
#Milliyet ArkeolojiGoogle Maps'in 20'nci kuruluş yılına istinaden, dünyada en çok araştırılan ülkelerin antik şehirleri, müzeleri, parklarını belirlediği listesinde, Türkiye'den 60 antik eser, müze ve park bulunuyor. Türkiye'den toplam 15 şehir listede yer aldı. İstanbul, İzmir, Ankara ve Antalya en çok araştırılan şehirler oldu.
#Google Maps