Dil, kendimizi ifade etme biçimimizdir. Karşı tarafa iletmek istediğimiz mesajı Türkçe’ye uygun bir söz ve ses diziminde, anlamlı ve doğru seçilmiş sözcüklerle ve-veya jestlerle aktarmamızdır. Mesajı sözlü ifade ettiğimizde konuşmayı, sözel olmayan biçimde ifade ettiğimizde ise vücudumuzu, işaretleri ve jestleri kullanırız. Gecikmiş konuşma ise bir bozukluk değil, ama dil veya konuşma sisteminin gelişmesinde yolunda gitmeyen durumların bir göstergesidir.
#Konuşma BozukluğuAnadolu Üniversitesi Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim, Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLKOM) Öğretim Üyesi Prof. Dr. İlknur Maviş, travmatik beyin hasarları olan hastaların, hastaneden çıktıktan sonra iyileşme sürecindeki dilsel ve bilişsel sorunların giderilmesinde gereken özeni göstermemesinin, öğrenme becerisi, hatırlama ve konuşmada ciddi sorunlara yol açabileceği uyarısında bulundu.
- Anadolu Üniversitesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Özdemir: "Kekemelikte, kişinin ailesini ve çevresini de bu terapi sürecine katarak terapiler gerçekleştirilmelidir çünkü yalnızca terapistin gösterdikleriyle başarıya ulaşmak mümkün değildir" - "Terapilerde kekemeliği olan çocukların ailelerinin de iletişim tutum ve davranışları yönlendirilmeye çalışılır"
- DİLKOM Müdürü Yrd. Doç. Dr. Toğram: "Afazi zihinsel ve bilişsel bir bozukluk olmadığı için kişi içinde bulunduğu durumun farkında oluyor. Afazili bireylerinin ailesi veya arkadaşlarıyla yeterince iletişim kuramadığı için görüşmemeye, kendisini sosyal yaşamdan geri çekmeye başlıyor. Ne yazık ki hastalarımız giderek sosyal yalnızlığa maruz kalıyor" - "İletişim ve dil becerilerinde terapiyle gelişme sağlamak mümkün. Hastalarımızın sosyal yalnızlıktan kurtulmalarını ve topluma yeniden entegrasyonunu sağlamaya çalışıyoruz"
- Eskişehirli 6 yaşındaki Erim Yalçın, iki yıldır devam ettiği yüzme eğitimi sayesinde cümle kurmaya ve daha iyi konuşmaya başladı - Anne Yalçın: "Kelimelerin bittiği yerde, yüzme sayesinde birçok şeyi yapabilir hale geldi. Anne-babadan sonra ilk kelimesi 'havuz' oldu" - Yüzme antrenörü Efe: "Zamanla bazı kelimeleri ve düşündüklerini bize daha net ifade etmeye başladı"
Anadolu Üniversitesi (AÜ) Dil ve Konuşma Bozuklukları Eğitim Araştırma ve Uygulama Merkezi (DİLKOM) Müdürü Doç. Dr. Seyhun Topbaş'ın, Milli Eğitim Bakanlığı işbirliğiyle geliştirdiği “Türkçe Sesletim-Sesbilgisi Testi”, Bakanlığa bağlı tüm rehberlik ve araştırma merkezlerinde tanı aracı olarak kullanılacak.