ALTERNATİF kaynak arayışının son dönemde arttığı gayrimenkul sektöründe fonlara ilgi artıyor. Ön satış modeline dayalı büyümede risk gören sektör temsilcileri, stokları eritmek, yabancı yatırımcıyı Türkiye’ye çekmek ve kentsel dönüşüme kaynak oluşturmak için fonları çıkış noktası olarak görüyor.
#GayrimenkulTürkiye gayrimenkul yatırım fonu piyasası büyümesini sürdürüyor. Re-Pie Portföy Gayrimenkul Sektör Raporu’na göre son iki yılda en fazla ilgi gösterilen yatırım araçları arasında yer alan gayrimenkul yatırım fonlarının büyüklüğü 2021 yılında yüzde 18,1 artarak 13 milyar TL seviyesine yükseldi.
#GayrimenkulBorsa İstanbul Yönetim Kurulu Başkanı Himmet Karadağ, "Popüler diziler ve köprüler dahil, onların getirisini yatırımcıyla paylaşabileceğimiz modelleri çalışıyoruz. Borsada araba satacağız mesela. Türkiye'de üretilen bir otomobilin üretim projesinin maliyetine geliriyle beraber ortak olabileceksiniz" dedi. Karadağ, Prestij projeleri satmak için çalışıyoruz. Popüler diziler ve köprüler dahil, onların getirisini yatırımcıyla paylaşabileceğimiz modelleri çalışıyoruz" diye konuştu. Karadağ, bu anlamda TRT'de yayınlanan Diriliş Ertuğrul dahil birkaç dizi için görüşmeler yaptıklarını söyledi.
#Borsa İstanbulHazine Müsteşarı Osman Çelik, Türkiye Varlık Fonu’na devredilen varlıkların aktif büyüklüğünün 160, özkaynak büyüklüğünün ise 35 milyar dolar olduğunu belirterek, Hazine’nin kaybının ise 1 milyar TL’lik temettü olduğunu söyledi. Varlık Fonu Başkanı Mehmet Bostan ise, üç ülkenin fonu ile iyi niyet anlaşması imzalamak üzere olduklarını duyurdu.
#Osman ÇelikBakanlar Kurulunca, Türkiye Cumhuriyet Ziraat Bankası AŞ, Boru Hatları ile Petrol Taşıma AŞ, Türkiye Petrolleri AO, Posta ve Telgraf Teşkilatı AŞ, Borsa İstanbul AŞ, Türksat Uydu Haberleşme Kablo TV ve İşletme AŞ'nin sermayelerinde bulunan Hazineye ait hisselerin tamamı, Türk Telekomünikasyon AŞ'nin yüzde 6,68 oranındaki Hazine'ye ait hissesi ile Eti Maden İşletmeleri Genel Müdürlüğü ve Çay İşletmeleri Genel Müdürlüğünün Türkiye Varlık Fonuna aktarılması kararlaştırıldı.
#BistTürkiye’nin ilk gayrimenkul portföy yönetim şirketi ‘RE-PIE’ 3 fon için SPK’dan içtüzük onayı aldı, 4 yeni fon için de Turkmall ile işbirliği yaptı. Değeri 3 milyar TL’yi bulacak 7 gayrimenkul yatırım fonu ile yabancı yatırımcıların Türkiye’ye çekilmesi hedefleniyor.
#Re-PieTürkiye'nin büyük illerinde 'Forum' konseptiyle AVM'ler inşa eden Multi Turkmall şirketi geçtiğimiz aylardaki CEO değişikliğinin ardından isim değişikliğine de gitti. Eski CEO'su Levent Eyüboğlu kendi şirketi olan Turkmall ile iş yaşamını sürdürürken, Hollandalı Multi Grubu'da Türkiye'de Multi Development olarak çalışmalarına devam edecek.