Bartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınArkeolojiyi insanlara anlatmak, sevdirmek ve Türkiye’de arkeoloji bilimi ile kültür varlıkları için farkındalık yaratmak üzere kurulmuş olan arkeoloji oluşumu Arkeofili’nin lisans, yüksek lisans ve doktora programlarında öğrenim gören arkeolog ve arkeoloji öğrencilerinin hazırladığı, “2023 Yılında Türkiye’de Öne Çıkan 10 Arkeolojik Keşif Listesi” belli oldu.
#ArkeolojiArkeologlar tarafından 2023 yılında Türkiye'de ortaya çıkarılan en önemli 10 keşif arasında Göbeklitepe'de gerçek boyutlu ve boyalı domuz heykeli ilk sırayı alırken, Burdur'daki 'hortlak' mezarı ikinci en önemli keşif oldu. Prof. Dr. Necmi Karul'un kazı başkanı olduğu Şanlıurfa'da Taş Tepeler projesi kapsamında kazılan ve Göbeklitepe ile çağdaş olan Karahantepe'de 2,3 metre yüksekliğinde bir insan heykeli bulunmuştu.
#ArkeolojiZonguldak'ın Çaycuma ilçesindeki Tieion Antik Kenti'nde yürütülen kazı çalışmalarında Friglere ait Runik alfabesi yazıların yanı sıra antik mimarlıkta kullanılan bir başlık türü olan Dor başlıkları ortaya çıkarıldı.
#SeyahatAmasra, Bartın’ın şirin mi şirin bir ilçesi… İstanbul’a 460 km Ankara’ya ise 308 km mesafede… Özellikle Ankara ve İstanbul’da oturanlar için tam bir hafta sonu kaçamağı adresi… Tarihi, M.Ö. 3. yüzyıla kadar uzanan Amasra’nın, Helenistik dönem de dâhil, Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlılar gibi birçok medeniyete ev sahipliği yaptığı bilinmektedir. Bu büyüleyici güzelliğini mitolojik öyküsünden mi alıyor bilemem ama gördüğümde emin olduğum bir şey var ki, o da Tanrı’nın bu topraklara daha cömert davrandığı… İşte size Amasra gezi rehberi...
#Amasra Gezisi- MÖ 3000'li yıllarda kurulduğu bilinen, Helenistik, Roma, Bizans ve Ceneviz dönemi yerleşim merkezlerinden Amasra’daki temel kazılarında tarihi eserler çıkması nedeniyle her 10 inşaattan 7'si durduruluyor - Amasra Müze Müdürü Aydın: - "İlçe, bölge ve ülke arkeolojisine önemli katkı sağlayacak kalıntının açığa çıktığı bu alanlarda inşaat çalışmalarının devamına izin verilmiyor" - Amasra Belediye Başkanı Timur: - "İlçede her 10 inşaat temeli kazısının 7’sinde mutlaka antik dönemlere ait yapı ve eserlere rastlanıyor"