Bartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınBartın’ın Amasra ilçesinde 2022 yılında başlayan ‘Amastris Antik Kenti’ kurtarma kazısı, Cumhurbaşkanı kararnamesi ile bilimsel kazı olarak ilan edildi. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Araştırma ve Uygulama Merkez Başkanı Prof. Dr. Fatma Çam Bağdatlı, "Önümüzdeki süreçte sütunlu kazı alanının çok geniş bir alanı kapsadığını, Roma kent planında yer alan bir yapıyla karşılaşacağımızı biliyoruz ve buradaki buluntu eserlerinin artacağını tahmin ediyoruz. Bedesten alanında ise geçen yıl bulunan su perisi heykeliyle birlikte Roma hamamının iyi korunduğu kazılar genişledikçe, daha önemli eserlerin bulunabileceğini söylememiz mümkün" dedi.
#BartınBartın’ın tarihi ve turistik ilçesi Amasra’da kaymakamlık lojmanı inşaatı için yapılan sondaj kazısında yaklaşık 2 bin yıllık olan Roma dönemine ait altın yüzük ve küpeler bulundu. Tarihi eserler Amasra Müze Müdürlüğü’ne götürülerek kayıt altına alındı.
#BartınBartın'ın Amasra ilçesinde Roma dönemine ait anıtsal yapının kalıntılarında 4 aydır devam eden kazıda 2 santim genişliğinde piramidi andıran ve üzerinde büyüsel simgelerin yer aldığı 'tılsımlı amulet' (muska) bulundu. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, "Bunun Anadolu'da bir Roma yapısında bulunan tek örnek olduğunu söylememiz mümkündür. Bizleri heyecanlandıran bir tespitti" dedi.
#BartınBartın'ın Amasra ilçesinde Roma dönemine ait anıtsal yapının kalıntılarında 4 aydır devam eden kazıda 2 santim genişliğinde piramidi andıran ve üzerinde büyüsel simgelerin yer aldığı 'tılsımlı amulet' (muska) bulundu. Bartın Üniversitesi Arkeoloji Anabilim Dalı Başkanı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, "Bunun Anadolu'da bir Roma yapısında bulunan tek örnek olduğunu söylememiz mümkündür. Bizleri heyecanlandıran bir tespitti" dedi.
#BartınBartın'ın Amasra ilçesinde, Roma dönemine ait olduğu düşünülen mimari yapının olduğu 2 dönümlük arazide kurtarma kazısı başladı. Bartın Üniversitesi Edebiyat Fakültesi'nde görevli Doç. Dr. Fatma Bağdatlı Çam, mimari yapının Roma dönemine ait olduğunu düşündükleri belirterek, "Sütun altlıklarının orijinal şekilde korunduğunu söyleyebiliriz. Sütunların muhtemelen bir deprem sırasında yıkılmış olduğunu görüyoruz. Ancak Batı Karadeniz'de ilk kez anıtsal bir mimari ile karşılaşıyoruz" dedi.
#BartınBartın’da elektrik dağıtım şirketi tarafından hat bakımı için yapılan kazı çalışması sırasında, 1 metre uzunluğunda mermer sütun bulundu. Amasra Müze Müdürlüğü yetkilileri, sütunun, Bizans döneminde kilisede kullanıldığını düşündüklerini söyledi.
#Celal GöçmenBartın'ın Amasra ilçesinde Roma Dönemi'ne ait lahitin içinde tencere ile yemek pişirildi. Durumu görüp fotoğrafını çekenler sosyal medyada paylaşarak tepki gösterdi.Roma, Bizans, Ceneviz ve Osmanlı dönemlerine ev sahipliği yapan Amasra Kalesi, 15 Nisan 2013'te Dünya Miras Merkezi'nce 'Ceneviz Ticaret Yolu'nda Akdeniz'den Karadeniz'e Kadar Kale ve Surlu Yerleşimleri' adıyla UNESCO Dünya Miras Geçici Listesi'ne alındı.3 bin yıllık tarihi geçmişe sahip ilçede Amasra Müze Müdürlüğü'nün bahçesinde yer olmadığı için 15 yıl önce Kum Mahallesi'ndeki yürüyüş yoluna konulan Roma dönemine ait lahitlerde tencere ile yemek pişirildi.
#LahitBARTIN'da, jandarmanın düzenlediği operasyonla 'Meryem ana' figürlü büst ele geçirilirken, 1 kişi gözaltına alındı. Büst, tarihi eser olup olmadığının belirlenmesi için Amasra Müze Müdürlüğü'ne gönderilecek.Bartın İl Jandarma Komutanlığı'na bağlı ekipler, Terkehaliller Köyü'nde oturan O.Y.'de tarihi eser bulunduğu ihbarını almasının ardından harekete geçti. Ekiplerin savcılıktan arama kararı almasının ardından eve baskın yapıldı. Evde yapılan operasyonda 'Meryem Ana' figürlü tarihi eser olduğu değerlendirilen büst ile 1 adet ruhsatsız av tüfeği ele geçirildi.Gözaltına alınan O.Y. hakkında 'Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kanununa Muhalefet' suçundan adli işlem başlatıldı. Jandarma, ele geçirilen eserin gerçek olup olmadığının tespiti için büstü Amasra Müze Müdürlüğü'ne gönderecek.
#BartınBartın'ın Amasra ilçesinde şiddetli fırtına nedeniyle oluşan dalgalar, kayaların arasında olduğu tahmin edilen Roma dönemine ait lahit ve sütun parçalarını ortaya çıkardı.Moloz yığınlarıyla limana atıldığı ve dalgaların kıyıya taşıdığı tahmin edilen eserlerin kaderine terk edilmesi tepki çekiyor. Amasra küçük liman mevkiinde sahil kenarında kaya ve taş yığınlarının arasında çok sayıda tarihi eser bulunuyor. Üzerinde figürler ve Latince yazılar bulunan Roma ve Bizans dönemine ait lahit ve sütun parçalarının ilçede yapılan inşaat temeli kazıları sırasında çıkan molozlarla birlikte sahile döküldüğü ve fırtınada oluşan dev dalgalarla sahile vurduğu tahmin edilirken, vatandaşlar eserlerin kaderine terk edilmesine tepki gösterdi. Üzerinde Latin harfleri bulunan Roma dönemine ait olduğu tespit edilen bir mermer sütun Amasra Müze Müdürlüğü'nce kıyıya çekilerek koruma altına alınırken, üzerinde öküz figürünün bulunduğu mermer sütun ile lahitler ise sahilde bırakıldı. Ayhan ACAR-DHA
#Htvhaber