Kalabalık sofralarda bol sohbet eşliğinde yenen yemeklerde, ana yemekten önce, başlangıçlardan hemen sonra iştahınızı kaçırmadan, karnınızı çok doyurmadan atıştırdığınız yemeklerdir ara sıcaklar. Gözünüzün bebeğini parlatacak, masadaki sohbeti koyulaştıracak 8 ara sıcak tarifi, sofralarınızı süslemeniz ve misafirlerinizde unutulmaz hatıralar bırakmanız için bütün detayları ile burada…
#Ara Sıcak TarifleriSabah erken saatlerde başlayan yoğun bir gün, öğleden sonra enerjinizi düşüren yorgunluk ya da spor öncesi ihtiyaç duyulan ekstra güç... Günün her anında sizi hem tok tutacak hem de keyifle yiyeceğiniz atıştırmalıklara ihtiyaç duyabilirsiniz. Ancak bu atıştırmalıkların yalnızca lezzetli değil, aynı zamanda dengeli ve sağlıklı olması şart!
#SağlıkSON zamanlarda uluslararası alanda oldukça ses getiren aralıklı orucun vücudumuza olan katkılarının bilimsel olarak gösterilmesi aslında oruç tutmanın sağlığımız için ne denli yararlı olduğunu bir kez daha vurguluyor. Sağlık Bilimleri Üniversitesi Dr. Behçet Uz Çocuk Hastalıkları ve Cerrahisi SUAM Çocuk İmmünolojisi ve Alerji Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Demet Can, aralıklı orucun yararlarını anlattı:
#1BU hafta sizler için Türkbükü dosyasını açtık. Masmavi deniziyle ve ardı ardına açılan sosyetik mekanlarıyla seneler önce beach club kavramını hayatımıza sokan, açıklarında birbirinden gösterişli yerli-yabancı teknelerin demir attığı ve Bodrum’da eğlence denilince ilk akla gelen yerlerden olan Türkbükü, zaman içinde bu hızlı ivme gösteren yükseliş devrinden duraklama dönemine geçti. Bunda her yıl yaz başında haberleri yapılan astronomik lahmacun ve şezlong fiyatları ile yaratılan sansasyonlar kadar, kalıcı olamayan, tek sezonluk mekanlar da etkili oldu. Üzerine bir de geçtiğimiz yıl yapımı aylarca süren ve esnafın oldukça zor durumda kalmasına sebep olan altyapı çalışmaları ve sonrasında biraz aceleye getirildiğini düşündüren ve Türkbükü’ne yakıştıramadığımız beton yol da eklenince eski günlerini arar olmuştu. Ancak bu sezon açılan kaliteli mekanların yanı sıra eski mekanların da birçoğu kendini yeniledi. ‘Miam’ ve ‘Garos’ gibi klasiklerin başını çektiği eğlence mekanlarının özellikle ünlü sanatçıların canlı performanslarıyla tekrar eski günlerini yakaladığını söyleyebiliriz. Türkbükü’nden bu hafta sizin için seçtiklerimizi keyifle okumanız dileğiyle...
#1TARIM ve gıda sektöründe AR-GE ve inovasyon (yenilikçilik) kavramları iyice ön plana çıkmaya başladı. Çünkü şu gerçeği çok iyi biliyoruz: Tarım ve gıdada “ihracatçı” olmaya mecburuz! Başka seçenek yok... İşte ancak söz konusu kavram ve uygulamalar sayesinde bunu başaracağız. “İhracat Odaklı Tarım ve Gıda Stratejileri” çerçevesinde yoluna hızla devam eden firmalarımızın sayısı da giderek artıyor. K.F.C. Gıda da bu alanda güzel bir örnek. Yönetim Kurulu Başkanı Birol Celep, firmanın küresel vizyonunu şöyle anlatıyor:
#1İnsanların yeni bir yıla girmenin verdiği umut ve heyecanla bir araya geldiği yılbaşı gecelerinde sohbet ve eğlence genellikle geç saatlere kadar devam ediyor. Bu sırada yiyecek ve içecek tüketimde bilinçsiz davranıp aşırıya kaçmak ise kimi zaman istenmeyen sağlık sorunlarına kapı aralayabiliyor. Diyetisyen Duygu Özbay, konuyla ilgili önerilerini anlattı.
#SağlıkBodrum’da spot ışıklarının altında hep Yalıkavak var ama en arkalardan bir belde hızlı bir gastronomi ve eğlence atağında: Bitez... Siz hiç bakmayın ‘emekli cenneti’ diye burun kıvrıldığına; adını yakında çok daha fazla duyacaksınız. Bu yaz açılan yeni mekânlardan başlayıp klasiklere doğru bir sıralama yapalım...
#Savaş ÖzbeyBitki bazlı beslenme Türkiye’de de hızla büyüyen bir trende dönüştü. Gıda firmaları reçetelerini değiştirmekle kalmayıp, üretimini yüzde 100 bitkisel ürünlere kaydırmaya başlarken, bitki bazlı et endüstrisinin de yükselişini sürdürmesi bekleniyor. Dünya genelinde alternatif protein pazarındaki satışların 2040 yılına kadar toplam et pazarının yüzde 60’ını karşılayacağı tahmin ediliyor.
#VeganÖnlemler alarak geçireceğimiz ama kısıtlamaların olmadığı ilk ‘pandemili’ yılbaşı için sayılı günler kaldı. Biz de 2021’e veda edip 2022’ye başka bir şehirde “Merhaba” demek isteyenler için jürimize “Yeni yılı nerede karşılayalım” diye sorduk, ülkemizdeki birbirinden güzel 10 adresi listeledik. İsteyene sessiz sakin, isteyene partili, eğlenceli seçeneklerimiz var. Önerilen şehirlere ya da kasabalara giderseniz ‘nerede, ne yiyebiliriz’ tavsiyelerini de EBRU ERKE yazdı.
#Yeni Yıl AdresleriPANDEMİK bir virüs olarak ilan edilen Kovid-19’la mücadele ettiğimiz bugünlerde biz bireylere hijyen ve mesafe kurallarına dikkat etmek dışında düşen en önemli görev hiç kuşkusuz bağışıklığımızı güçlü tutmak. Sağlıklı ve dengeli beslenme, fiziksel aktivite ve düzenli uyku ile bağışıklık sistemimizi güçlendirerek bu virüse karşı güçlü durabileceğimizi söyleyen diyetisyen Hülya Çağatay, bu zor dönemi olabildiğince rahat atlatabilmek için seçilecek gıdaların protein, lif, vitamin, mineral ve antioksidanlardan zengin olması gerektiğine dikkat çekti. Çağatay, sağlıklı içecek ve atıştırmalıklarla ilgili şu bilgileri paylaştı:
#İzmirÇocukların erken yaşta diyete sokulmasının büyüme ve gelişmeyi olumsuz etkileyeceğini belirten Uzman Diyetisyen Büşra Umut Oyman, ailelere uyarıda bulundu. Oyman, “Diyete zorlanan çocuklar, yemeğe takıntılı hale gelerek ebeveynlerinden gizli bir şeyler yemeye çalışabilir. Bu da çocuğu, yemeğe takıntılı hale getirebilir” dedi.
#Uzman Diyetisyen Büşra Umut OymanKurabiye, cips, meyve, kuruyemiş, kek, süt, patlamış mısır, çikolata... Pek çoğumuz atıştırmalıklara dayanamıyoruz! Kimimiz az, kimimiz çok yiyoruz ama ağzımıza bir şeyler atmadan duramıyoruz. Peki, bu yararlı mı zararlı mı? Az mı atıştırmalı yoksa sık sık mı? Neyi ne kadar yemeli? Diyetisyen Ceren İşeri atıştırmalıkların ve onları yeme sıklığının kişilere özel olarak belirlenmesi gerektiğini vurguluyor. Psikolog Dr. Hilal Çerçel, pandemi döneminde çok sık yemeye başlayan ama az hareket eden çocuklar konusuna dikkat çekiyor.
#AtıştırmakBebeklikten itibaren anne babaların çocuklarıyla ilgili en çok yakındığı konuların başında uyku problemleri ve çocukları uykuya yatırırken yaşadıkları zorluklar gelir. Çocuğunuzu yatağa götürürken pek çok problemle karşılaşabilirsiniz. Vakti geldiğinde bir türlü uyumak istemeyen ve huzursuzluk çıkaran çocuklar ebeveynleri epey zorlar. Peki, bu durumda ne yapmalı? Uyumak istemeyen çocuğa yaklaşım nasıl olmalı?
#ÇocukDİYETİSYEN Deniz Zünbülcan, yılbaşı sofralarında aşırı ve hızlı tüketimin sindirim sistemini bozabileceğine dikkati çekerek, "Birçok kişi akşam yiyeceği için gün boyunca öğün azaltıp, gün içinde aç kalıyor. Sonrasında düşen kan şekeri ile daha fazla besin alımı gözlemleyebiliyoruz. Günün başından itibaren kişinin beslenme planını düzgün bir şekilde yapması gerekiyor" dedi.
#Diyetisyen Deniz ZünbülcanKış mevsimi, her zaman olduğu gibi soğuk algınlığını da beraberinde getiriyor. Buna bir de gündemde olan küresel salgın eklenince, bağışıklığı güçlendirmek ayrıca önem taşıyor. Bunun için yapabileceğiniz en önemli şeylerden biri sağlıklı ve doğru beslenmek. Sizin için bağışıklık güçlendirme etkisi olan gıdalarla ara öğünlerde yiyebileceğiniz atıştırmalık fikirleri derledik.
#Bağışıklık Sistemi