Covid-19'un ortaya çıktığı 2019 Aralık'tan bu yana uzmanlar, bu hastalığın vücudumuzda ne gibi hasarlar bırakacağının tam olarak bilinmediğini söylüyor. İki yılı aşkın süredir mücadele ettiğimiz koronavirüsün etkileri hakkında yapılan araştırmalar, virüsün uzun vadede ciddi etkileri olduğunu ortaya koyuyor. Bu araştırmalardan en yenisi ve belki de en net sonuçlara sahip olanı geçtiğimiz günlerde Nature dergisinde yayınlandı. Covid-19'un beyne olan etkilerini ortaya koyan araştırmanın sonuçları ilgi çekici olduğu kadar ürkütücü de...
#Covid-19Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Mustafa Necmi İlhan, koronavirüs salgınında İstanbul'da vaka sayısının düşmeye başladığını belirterek, "Anadolu'da da aşağıya doğru gidişin olabileceğini düşünüyorum. Vakalar bu ay sonuna doğru daha aşağıya doğru inebilir. Vefatların da giderek aşağıya doğru düşmesini bekliyorum" dedi.
#KoronavirüsYerli koronavirüs aşısı TURKOVAC'ın varyantlara karşı etkinliğine ilişkin açıklamalarda bulunan Erciyes Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış "Aşımız Alfa varyantında transgenik farelerde gerçekten etkin çıktı. İki gruba ayrıldı. Önce aşılama yapıldı, daha sonra Alfa varyantı verildi. Ve orada yüzde 100 transgenik farelerde Alfa varyantına karşı TURKOVAC aşımızın etkili olduğunu gösterdik" dedi.
#TURKOVACKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Turkovac aşısının acil kullanımı onayı almasından dolayı gururlu ve mutluyuz. 1,5 yıldır bu anı bekliyorduk. Biz en başından beri bunu başaracağımızı biliyorduk" dedi.
#KayseriKAYSERİ Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Rektörü Prof. Dr. Mustafa Çalış, "Turkovac aşısının acil kullanımı onayı almasından dolayı gururlu ve mutluyuz. 1,5 yıldır bu anı bekliyorduk. Biz en başından beri bunu başaracağımızı biliyorduk" dedi.
#KayseriKoronavirüs salgınında en büyük umudumuz olmaya devam eden Kovid-19 aşılarından iyi haber geldi. ABD merkezli Novavax firmasının Kovid-19'a karşı ürettiği aşının kullanılması Avrupa İlaç Ajansı tarafından onaylandı. Bu haber aşı karşıtlığını önleyebilecek yeni bir umut olarak yorumlandı.
#KoronavirüsVirüsler, çoğalmaları sırasında meydana gelen mutasyonlar sonucunda sürekli değişirler. Bazen bu değişikler sonucunda yeni varyantlar meydana gelir. COVID-19 pandemisinin başından beri alfa, beta, gama ve delta gibi birkaç önemli SARS-COV2 varyantı meydana geldi. Delta varyantı ilk defa Hindistan’da tespit edilmiş ve hızlıca tüm dünyada baskın varyant haline gelmiştir. Sağlık Bakanlığı ülkemizde de delta varyantı oranının %90’ı geçtiğini bildirmiştir. Delta varyantı ile ilgili olarak çok ağır hastalığa neden olduğu ve aşıların etki etmediği ile ilgili endişeler gündeme gelmiştir.
#Delta VaryantıEnfeksiyon Hastalıkları ve Klinik Mikrobiyoloji Uzmanı Doç. Dr. Ümit Savaşçı, Türkiye'de görülen 'Mu' varyantı ile ilgili uyararak "'Mu' varyantı kışın bizim için sorun teşkil edebilir çünkü biraz bulaşıcılığı yüksek, dirençli bir varyant olarak şu anki yayınlarda çıkmaya başladı" dedi. Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi Çocuk Enfeksiyon Hastalıkları Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Mehmet Ceyhan ise "İyi yönde ortaya çıkan varyantlar da var; ama bunlar maalesef hızlı bulaşma özelliği de kazandıracak ikinci bir mutasyona uğramadığı için kaybolup gidiyor, yayılmıyor" diye konuştu.
#Mu VaryantıSARS-CoV-2 virüsünün Hindistan'da ortaya çıkan varyantı Delta, Türkiye ve dünyada özellikle aşılanmamış kişiler arasında endişe verici bir hızla yayılmaya devam ediyor. Birazdan okuyacaklarınız da Delta nedeniyle hayatını kaybeden 45 yaşında bir annenin yürekleri burkan hikayesi...
#Delta VaryantıKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, 'Delta' mutasyonunun tehlikesine değinerek, "'Delta' varyantının, İngiliz mutasyonu olan 'Alfa'dan yüzde 64 daha bulaşıcı olduğu gösterilmiş. Bu varyant, virüsün ilk çıktığı güne göre yüzde 100 daha bulaşıcı. Ayrıca bu virüs nedeniyle kangren olaylarının arttığına yönelik veriler de var" dedi.
#KayseriGeçtiğimiz aralık ayında İngiltere'de ortaya çıkan alfa varyantı, Türkiye de dahil olmak üzere 50’yi aşkın ülkeye yayıldı. Nisan ayında ise birçok ülkede baskın mutasyon haline geldi. bilim insanları son çalışmalarında orijinal virüsü bastıran ve her yerde kâbus haline gelen Alfa varyantının sırrını ortaya çıkardı.
#İngiltere VaryantıTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları devam ederken Prof. Dr. Derya Unutmaz, Covid-19 ilacının yaz ortasında ya da en geç sonbaharda piyasaya çıkacağını düşündüğü söyledi. Prof. Dr. Unutmaz ayrıca, 'Şu anda müthiş bir yarış var virüsle aşılanma arasında. Bizim de önümüzde çok fazla zamanımız kalmadı. Çünkü bu Delta varyantı (Hindistan varyantı) çok hızlı yayılıyor. Onun için aşılanma ile onun önüne geçmemiz lazım. Geçemezsek, gerçekten önümüzdeki bir iki ayı yine çok zor geçirebiliriz.' dedi.
#HaberKoronavirüsün yeni varyantı Eris dünyada da yayılmaya devam ederken Sağlık Bakanı Fahrettin Koca, hastalık endişesine karşı Twitter’dan “Covid salgını başladığında, virüsü, geçirdiği mutasyonlara göre Alfa, Beta, ondan sonra Omicron olarak isimlendirmiştik. Bugün dünya genelinde de vakalarda bir miktar artışa neden olan Eris varyantına geldik. Salgın başladığında vücudumuz virüsü tanımıyordu. Şu anda durum çok farklı. Mutasyonla virüsün hasta etme gücü azaldı. Ayrıca vücudumuz da virüsü tanıyor. Eris varyantında şunu görüyoruz: Virüs artık solunum yolu enfeksiyonları formuna doğru dönmekte” dedi.
#Bakan KocaAfrika Sağlık Araştırma Enstitüsü'nün yeni yaptığı bir araştırma bilim insanlarını bile şaşırttı. 6 aydan fazla süredir Omicron'u vücudundan atamayan bir hastayı izleyen uzmanlar bundan sonra oluşabilecek koronavirüs varyantları ile ilgili dikkat çeken bir tahminde bulundu.
#Koronavirüs2 yılı aşkın süredir koronavirüsü ile mücadele eden dünya şimdi de Omicron alt varyantı BA.4 ve BA.5 için alarma geçmiş durumda. Dünya genelinde vaka sayıları artmaya devam ederken İngiltere'den dikkat çeken bir uyarı geldi. Aşı olanların dahi enfekte olma riski bulunduğunun altını çizen İngiliz profesör Tim Spector, 2 semptoma dikkat çekti...
#Koronavirüsİngiltere'de üç kez aşı yapılmış insanlardan alınan kan örnekleri ile yapılan araştırma koronavirüsün Omicon varyantının yeniden enfeksiyona karşı bir bağışıklık sağlamadığını buldu. Araştırma artan enfeksiyon vakalarını açıklamaya yardımcı olurken aşı çalışmalarının da önünü açabilir.
#KoronavirüsKoronavirüsün Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ederken İngiltere'den flaş bir açıklama geldi. İngiltere'de görülen yeni koronavirüs varyatı XE ile ilgili açıklama yapan uzmanlar XE'nin Omicron'un yenini alabileceği uyarında bulundu ve kilit öneme sahip semptomu açıkladı.
#KoronavirüsOmicron'a karşı en iyi korumayı sağlamak için aralarında Türkiye'nin de bulunduğu pek çok ülke üçüncü doz kararı aldı. Norveç'ten gelen haber bu kararın önemini bir kez daha gözler önüne serdi. Yapılan araştırma ile takviye doz olmayan kişilerde Omicron'a yakalanmaları durumunda görülen temel semptomlar belirlendi. İşte 2 doz aşı olanlarda en sık görülen Omicron belirtileri...
#Koronavirüs2 yıldır koronavirüsün pençesindeki dünya bir kez daha alarma geçmiş durumda. XE isimli yeni bir varyantın göründüğü İngiltere'de Ulusal Sağlık Sistemi (NHS) semptom listesini güncelledi. İşte listeye eklenen 9 yeni koronavirüs belirtisi...
#KoronavirüsKoronavirüsün Omicron varyantı hızla yayılmaya devam ederken Dünya Sağlık Örgütü'nden (DSÖ) flaş bir açıklama geldi. İngiltere'de görülen yeni koronavirüs varyatı XE'nin bulaşıcılığı ile ilgili beklenen açıklama geldi.
#KoronavirüsKoronavirüs salgınına karşı Turkovac aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Daha önce Alfa ve Delta varyantına karşı yüzde 100 başarı elde ettiğimiz söylemiştik zaten. Şimdi ise Omicron varyantında üç doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı çok çok etkili olduğunu gösterdik. 3 doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ciddi anlamda koruyucu olduğunu da saptadık" dedi.
#TurkovacKoronavirüs salgınına karşı Turkovac aşısını geliştiren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezi (ERAGEM) Müdürü Prof. Dr. Aykut Özdarendeli, "Daha önce Alfa ve Delta varyantına karşı yüzde 100 başarı elde ettiğimiz söylemiştik zaten. Şimdi ise Omicron varyantında üç doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı çok çok etkili olduğunu gösterdik. 3 doz Turkovac aşısının Omicron varyantına karşı ciddi anlamda koruyucu olduğunu da saptadık" dedi.
#TURKOVACTrabzon'da Karadeniz Teknik Üniversitesi (KTÜ) Tıp Fakültesi Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Faruk Aydın, "Yeni oluşacak varyantların Delta gibi ciddi sağlık sorunu yaratabileceğini öngörmüyoruz. Varyant oluşumu devam edecek ama iyi yönde devam edeceğine yönelik kanılarımız var. Daha kötü varyant gelmeyecek" dedi.
#Koronavirüs