İş Sanat, Alamanya: Gurbet Türküleri başlıklı konserini İş Kuleleri Salonu’nda seyircisi ile buluşturdu. İzleyicilerden büyük beğeni toplayan konserin konuk sanatçısı ise 70’li yıllarda ‘gurbetçi’ lakabıyla sevilen Gülcan Opel oldu. Opel, uzun bir aradan sonra ilk kez çıktığı konserde ‘Gurbet Treni’, ‘Derdim Çoktur Hangisine Yanayım’ türkülerini seslendirdi.
#Gurbet TreniOrta Anadolu’nun bilinen en eski köyü Aşıklı Höyük, 13 yerli ve yabancı sanatçının işleri üzerinden sanat ve arkeoloji arasında bir diyaloğa dönüştü. 25 Şubat tarihine kadar Tarihi Hüsrev Kethüda Hamamı’nda ziyaret edilebilecek ‘Kazı İzleri’ başlıklı sergi, İstanbul’dan sonra İspanya’nın Barcelona ve İskoçya’nın Dundee şehirlerinde izleyici ile buluşacak.
#Kazı İzleriAlmanya’ya 1962’de gelen Kayserili Metin Türköz, burada Türk işçilerin sorunlarını türkülere dökerek çıkardığı 80’den fazla plakla, birinci nesil Türklerin yaşadığı vatan hasretini ve o dönemdeki gurbet acısını bugüne aktarıyor. İstanbul’daki Sirkeci garından trenle Köln’e gelen birinci kuşak işçilerden 82 yaşındaki Türköz, ‘Alamanya Alamanya, Türk gibi işçi bulaman ya’ ismiyle çıkardığı plağın öyküsünü ve 57 yıllık göç hikâyesini anlattı.
#Metin TürközAnadolu rock müziğinin öncü isimleri arasında sayılan Cem Karaca, Türkiye'nin en özgün sesine ve stiline sahip şarkıcılarından biriydi. Barış Manço, Erkin Koray ve Fikret Kızılok'la bu müzik türünün önde gelenleri arasında yer alan Cem Karaca, 15 yıl önce aramızdan ayrıldı. İşte, vefat yıl dönümünde anılan Cem Karaca'nın hayat öyküsü...
#Cem KaracaDünya tıp literatürüne “damar damar üstüne binmiştir..” ve “Dövme yaptıran kanser olur..” gibi iki muhteşem buluş armağan eden ortak zekâmızın ortak favorisi başlıktaki gibi Almanya çıkıyor.. Bilimsel bir sebebi yok ama zorlarsanız sizi biraz eskilere götürüp Alamancılık Geni’ni önünüze koyarım..
ALMANYA’ya göçün 50. yılı. Çoğunuz Sirkeci’den kalkan trendeki görüntüleri, çeşitli albümlerden, belgesellerden izlediniz. İlk gidenlerin hüzünlü bakışları, bilmedikleri bir dilin, kültürün ülkesine doğru yol almalarının tereddüdü yüzlerinden okunuyordu.
Solingen acısı göçün 50'inci yılında da hiç dinmedi. Bundan 18 yıl önce meydana gelen acı olayın kurbanı Genç ailesinin bir çok kişiden farklı bir hikayesi var. Hüzün dolu bu hikayede acı var ama kin yok. Tam 18 yıl önce meydana gelen ırkçı saldırıda beş canlarını yitiren Mevlüde ve Durmuş Genç çifti, herkesten farklı öykülerini Hürriyet'e anlattı.