12 bin yıl önce yapılan ilk ekmek (the oldest bread-en eski ekmek) yeniden üretildi. Çok da lezzetli oldu. 4-5 cm çapındaki küçük ekmekler THY’nin İstanbul-New York uçuşunda tanıtıldı. Kabini saran güzel koku aynı zamanda 12 bin yıl öncesinin doğal şartlarını ve sağlıklı koşullarını da günümüze taşıdı. Tadanlar ekmeği tek başına yemeyi tercih ettiler. Öyle peynirle ya da zeytinyağına banmaktan kaçındılar. Tek başına çok doyurucu olduğu da ortaya çıktı.
#Ata EkmeğiUlu Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk adına 1927 yılından bu yana düzenlenen Gazi Koşusu'nun 98'incisini jokeyliğini Akın Sözen'in yaptığı "Dragon Flame" isimli safkan kazandı.
#Gazi KoşusuGazi Koşusu için geri sayım başladı. Cumhuriyet tarihinin en önemli organizasyonlarından birisi olan Gazi Koşusu, bu yıl 98. kez gerçekleşecek. 1927 yılından bu yana pek çok enstantaneye şahit eden Gazi Koşusu, en iyi derece unvanını ise Bold Pilot'un 1996 yılındaki 2.26.22'lık zamanlamasıyla koruyor. Veliefendi Hipodrumu'nda gerçekleşecek olan koşuda toplam 25 milyon lirayı bulması beklenen ikramiye dağıtılacak. Peki, Gazi Koşusu ne zaman, saat kaçta koşulacak? İşte, merak edilen tüm detayları ile 98. Gazi Koşusu
#Gazi KoşusuBunlar ne mi? Bal çeşitleri desem… Şimdiye kadar hep “Gerçek balı nasıl ayırt ederiz, sahtesini nasıl anlarız” gibi şeyleri konuşmaktan balın lezzetine odaklanamadık. Oysaki Anadolu topraklarının florası ve endemik bitkisinin eşi dünyada yok. Buradan hareketle, Anavarza Bal Türkiye’nin polen haritasını çıkarıyor. Tadına, aromasına inanamayacağınız öyle ballar var ki...
#BalYapay aydınlatmanın gün geçtikçe yaygınlaşması görsel şölen sunsa da insan sağlığını olumsuz etkiliyor. Bugüne kadar yapılan pek çok araştırma geceleri yapay ışığa maruz kalmanın obezite, depresyon, uyku bozuklukları ve diyabet gibi birçok hastalık riskini arttırabileceğini kanıtladı. Çin’de yapılan yeni bir araştırma ise yapay ışıkların felce neden olduğunu ortaya koydu. Peki bu nasıl oluyor? Prof. Dr. Hasan Hüseyin Karadeli, hurriyet.com.tr’ye anlattı.
#SağlıkDanilo Zanna’nın açtığı Filo d’Olio restoranlarda derin dondurucu yok. Makarnasından tatlısına her şey günlük yapılıyor ve bu Zanna’nın kırmızı çizgisi. Farklı şehirlerdeki şubelerin menüleri birbirinden tamamen farklı. Çünkü her biri ayrı bir İtalyan şehrini temsil ediyor. Mesela İstanbul’da Roma, İzmir’de Floransa, Bursa’da Sicilya mutfağından örnekler var...
#Ebru ErkeJüri üyelerimize romantizmi doruklarda yaşayabileceğimiz saklı cennetleri sorduk. Fransa’nın büyüleyici şatolarından Toskana’nın nefes kesen günbatımına aşkın en saf halini hatırlatan yerler önerdiler. Sevgilinizle unutulmaz anlar yaşayabileceğiniz tarihi sokaklar, gizli bahçeler, şatolar ve büyülü atmosferlerle dolu bu öneriler kalbinizi çalacak.
#Pınar TahirlerEnerjiye olan talep gün geçtikçe yükselirken doğal kaynaklar üzerindeki baskı da giderek artıyor. Kaynaklar hızla tükeniyor, çevre kirleniyor, iklim değişiyor, enerji faturaları da kabarıyor. Daha temiz, daha yaşanabilir yarınlar için de öncelikli konu enerji tasarrufu. Zira israf edilen her enerji sürdürülebilir bir dünya hedefinden bizi daha da uzaklaştırıyor. Peki tasarruf bilincine sahip bir birey olarak ne gibi alışkanlıklara sahip olmalıyız? Daha temiz ve güvenli yarınlar için günlük hayatımızda nelere dikkat etmeliyiz? İşte madde madde tasarruf önerileri...
#TelevizyonMasterChef’in dün yayınlanan bölümünde son eleme adayı belli oldu. İki etaptan oluşan eleme bölümünün ilkinde yarışmacılar konuk Şef Ömür Akkor’un tarifiyle keşkek yemeğini hazırladı. Mehmet, Somer ve Danilo Şef’in değerlendirmesi sonrası Tahsin ve Hasan MasterChef’te son 7’ye kalan isimler oldu. Barbaros ve Sergen ise ikinci eleme etabı için tekrar tezgahın başına geçti. İkinci bölümde yarışmacılar şeflerin en sevdiği deniz ürünlerini seçmeleri istendi. Deniz ürünleriyle yaratıcı tabak hazırlayan yarışmacılara 45 dakika süre verildi. Barbaros semizotu, Sergen ise Ispanak malzemeleriyle tabaklarını çıkardı. Gün sonunda ise haftanın 4. eleme adayı olarak Esra, Batuhan ve Eren’in rakibi belli oldu. Peki MasterChef eleme adayı kim oldu? MasterChef’te eleme adayı Sergen mi, Barbaros mu oldu? İşte, eleme potasında yer alan yarışmacılar…
#Masterchef Eleme Adayı Kim OlduŞef Ömür Akkor bir kez daha MasterChef'e konuk jüri olarak katılıyor. Ömür Akkor tarifleri ve Osmanlı mutfağına olan düşkünlüğü ile biliniyor. Başarılı Şef Ömür Akkor'un 'Selçuklu Mutfağı' adlı eseri, 'Dünyanın En İyi Mutfak Tarihi Kitabı' ödülüne layık görüldü. Peki, Şef Ömür Akkor kimdir, aslen nereli ve kaç yaşında? Ömür Akkor'un hayatı ve kitapları...
#Şef Ömür Akkor2023 yılı gastronomi için Michelin yıldızından sürdürülebilirlik sohbetlerine, açılan yeni mekânlardan sosyal medyada trend olan yemeklere dolu dolu bir gündemle geçti. Lezzetli Hayat ekibi olarak bu yıl hangi konularda yazıp çizdik, neler duyduk, dinledik hepsini bir araya getirerek seneyi özetleyen bir derleme hazırladık.
#GİZEM DİNÇBAŞKamuran Akkor koro şefi ve hoca olarak “Kamuran Akkor Korosu” ile yeni çalışmalarına başladı. Ünlü sanatçı jüri ile birlikte seçtiği yetenekli isimlere burs vererek Türk sanat müziğine yeni yetenekler kazandırmayı hedefliyor. Gayrettepe Kats Sahne’de her hafta bir araya gelen koro 2024 yılında musiki severlere konserler vermeye başlayacak.
#Kamuran Akkor