Tekstil mühendisi Merve Aydıner’in 7 arkadaşı ile geliştirdiği akıllı kumaş uluslararası şirketlerin radarına girdi. Aydıner, “Bu teknolojiyi ülkemizde geliştirmek için çabalıyoruz. Katma değer üreteceksek bu teknolojinin milli teknoloji olarak kalması önemli. Çok özel bir alan ve biz çok öndeyiz” dedi. Fabenode entegre ettiğiniz herhangi bir yerden veri çekebiliyor. Örneğin arabada direksiyona entegre edilirse sürücünün durumunu anında farklı açılardan analiz edebiliyor.
#Merve AydınerDokuz Eylül Teknoloji Geliştirme A.Ş. (DEPARK) faaliyet gösteren İltema, teknik tekstil alanında ürettiği akıllı kumaş ile uluslararası piyasalara odaklandı. Şarj edilebilen özelliği ile 6 saate kadar ısı yayan kumaşın birçok sektörde kullanıldığını belirten İltema Kurucu Ortağı Ayhan Prepol, birçok ödül alan ürünlerine gösterilen ilgiden duydukları memnuniyeti dile getirdi. Dokuz Eylül Üniversitesi Rektörü ve DEPARK Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Nükhet Hotar ise Türkiye’nin rekabet gücünü artıracak firmaları ve girişimcileri her zaman destekleyeceklerini söyledi.
#İzmirDünyayı kasıp kavuran koronavirüs salgını maskeleri gündelik hayatın vazgeçilmezi yaparken, saç telinin yüzde 1'i inceliğinde akıllı kumaş üreten Mogul adlı Türk firması bakteriyi yüzde 99,9'a varan oranda filtre edebilen mikrofilament kumaş geliştirdiğini duyurdu. Firmanın CEO'su Serkan Göğüş, Maske üreticisi firmalarımızla iş birliği halinde yürüttüğümüz AR-GE çalışmalarının sonunda iki spunbond tabaka arasına yerleştirilen mikrofilament kumaş ile 3 katlı medikal tip maskede yüzde 99,9'a varan bakteri filtre etme özelliğini yakaladık dedi.
#KoronavirüsTürk girişimciler tarafından geliştirilen ve dünyadaki örneklerini geride bırakan akıllı kumaş, Alman ordusu tarafından kullanılmaya başlandı. Kuzey Denizi dibinde en fazla 6 dakika kalabilen Alman ordu dalgıçları, akıllı kumaş sayesinde bu süreyi 15 dakikaya çıkardı.
#Türk MucitGAZİANTEP’te bundan 21 yıl önce kurulan ve gerçekleştirdiği inovasyonla yüksek teknolojili kumaşlar üreten Mogul, bugün 56 ülkeye 65 milyon dolarlık ihracat yapıyor. Üretimin her aşamasında ileri teknoloji kullandıklarını anlatan Mogul CEO’su Serkan Göğüş, “2017’yi 121 milyon dolar ciro ile kapattık.
#GazetehaberleriBir grup bilim adamı, vücudun nem ve ter oranına göre şekil değiştiren canlı hücrelerle işlenmiş akıllı kumaş tasarladı. Giyilebilir teknoloji alanına bir katkıda Massachusetts Üniversitesi'nde çalışmalarına devam eden bilim adamlarından geldi. Sporcunun, ter ve vücut ısısına göre şekil değiştiren canlı hücreleri kumaş üzerine işlemeyi başaran bilim adamları, giyilebilir teknoloji alanında tarihe geçecek buluşa imza attı. MASSACHUSETTS (İHA)
#Massachusetts ÜniversitesiTornacı babanın oğlu olarak Boğaziçi Makine Mühendisliği’ni bitiren ve üç ortakla Karel Kalıp’ı kuran Refik Diri, BMC’nin yeni kamyonunda ön konsol ve kabin plastik parçalarının, Yeni Clio’nun ön konsolunun, yenilenen Fiat Linea’nın tamponunun ve Yeni Ford Transit’in bütün iç plastiklerinin kalıplarını Tuzla’daki fabrikasında üretmek için anlaşma yaptı.
Önümüzdeki yıllara damgasını vurması beklenen akıllı tekstil ürünleri ile giyimde sınır tanımayan, hayatı kolaylaştıran kıyafetler üretilebilecek. Kokmayan çorap, güneşle dost siyah kumaş, kötü kokuları barındırmayan tişört, cep telefonu şarj eden, su ve nemle teması durumunda deseni ortaya çıkan giysiler hayatımızda fazlaca yer alacak.
Avrupalı araştırmacılar kaslara aşırı yüklenmeyi izleyebilen ve devamlı zorlamalardan kaynaklanan sakatlanmaları (RSI) önlemede yardımcı olabilen bir akıllı kumaş geliştirdi. Fakat bu sadece başlangıç. Söz konusu kumaşı geliştiren ekip, bebeğin kalp atışlarını takip edebilen hamilelik kemeri, hokey antrenmanları için özel kıyafetler ve idman sırasında kas yorgunluğunu izleyen gömlek gibi fikirleri de araştırıyor.
Nano teknoloji, tıptan ev elektroniğine ve tekstile kadar pek çok alanda kullanılıyor. Ve ortaya, bizi bilimkurgu öykülerine biraz daha yakınlaştıran akıllı ürünler çıkıyor. Teknolojiye adını veren nano (Yunanca cüce anlamında), bilimde bir maddenin en küçük parçasına verilen isim. Metrenin milyarda birine ise nanometre deniyor. Nano teknoloji ilk kez ABD’de ortaya çıktı. Ama özellikle Tayvan ve Çin’deki labaratuvarlarda, bu teknolojiyi günlük hayatın her alanına taşıyacak çalışmalar yapılıyor.