‘Gibi’ dizisinde canlandırdığı Ersoy karakteriyle çok sevilen Ahmet Kürşat Öçalan bu defa 8 Kasım’da vizyona girecek komedi filmi ‘Baba Beni Güldürsene’ ile karşımızda. Öçalan’la buluştuk; ailesini, kariyerini ve yeni filmini konuştuk: “Oyunculuğuma ve mizah anlayışıma okul hayatımın çok etkisi oldu.”
#Ahmet Kürşat ÖçalanHafta içi, gastronomi sektörüne yatırım yapan genç ve ilginç bir girişimciyle; Ahmet Orhon’la tanıştım. Orhon, Bilkent Üniversitesi İşletme Fakültesi’ni bitirdikten sonra yönetim ve strateji danışmanlığı şirketi McKinsey’de çalışmaya başlamış. Türkiye, Çin, Avustralya ve Dubai’de 10 yıla yakın bir süre yerel ve global pek çok markanın hesabını yönetmiş. Bu arada Harvard Business School’da İşletme Yüksek Lisansı yapmış.
#Müge Akgün6 Şubat depremleri nedeniyle bu yıl ülkece yastaydık. Yaza doğru canlanmaya başlayan kültür-sanat ve spor etkinliklerinde bir arada olmak bir nebze de olsa iyi geldi. Sinemaya gittik; ‘Hayat’, ‘Tanrının Unuttuğu Yer’ gibi başyapıtları izledik. Konserlere, festivallere katıldık; Cumhuriyetimizin 100’üncü yılı için özel bir şov hazırlayan Edis’le coştuk. Tiyatroyu da ihmal etmedik, Haluk Bilginer ve Zuhal Olcay’ın 20 yıl sonra ‘Kel Diva’da buluşmasına tanık olduk. Brieflyart’taki sergisini gezerken değerli sanatçı Şenol Yorozlu’nun kısa bir süre sonra aramızdan ayrılacağı aklımıza bile gelmedi. Canımız evde oturmak istedi, açtık Murathan Mungan’ın ‘995 km’sini okuduk, Mert Demir’in ‘Ateşe Düştüm’ şarkısıyla hüzünlendik. Akşam olunca Gallada’da güzel bir yemek yiyip arkasından Frankie’de müzik dinledik. İstanbul Modern’in önünden geçerken Renzo Piano imzalı binasını hayranlıkla inceledik. Bu arada spordaki başarılarımız bizi mutluluktan ağlattı. Antalya yine tatil için ilk tercihimiz oldu. Barbie çılgınlığı modayı esir alırken herkesin dilinde iklim değişikliği vardı… Ve elbette bir de şu soru: “Yapay zekâ dost musun, düşman mısın?”
#Melis YılmazKonserler, sergiler, müzikaller, meşaleli yürüyüşler ve gösteriler... Hazırlıkları aylardır süren 29 Ekim Cumhuriyet Bayramı etkinlikleri 100’üncü yıla yakışır şekilde coşku dolu ve rengârenk... İstanbullular bu büyük bayramı iki gün boyunca Maltepe Etkinlik Alanı’nda, Ankaralılarsa AnıtPark’ta kutlayacak. İstanbul Boğazı’nda havai fişek ve drone gösterileri var.
#100'Üncü YılPek çok şapkası var; işinsanı, turizmci, koleksiyoner, sanatsever… Bu ay başında 18. edisyonu gerçekleşen Türkiye’nin en kapsamlı çağdaş sanat fuarı Contemporary Istanbul’un kurucusu Ali Güreli ya da yaygın bilinen lakabıyla Sanatsever Ali Paşa ile eski albümlerini karıştırdık; 1950’li yılların Ankara’sından 1980’li yıllarda Paris’te Mübin Orhon, Komet, Mehmet Nazım gibi isimlerle komşuluğuna, oradan bugünün çağdaş sanat tartışmalarına bir yolculuk yaptık.
#Ali GüreliNice şarkısıyla hafızalarda yer etti... Aramızdan ayrılışının üzerinden tam 24 yıl geçti ama sesi farklı kuşakların kulaklarında çınlıyor hala. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın farklı ülkelerinde de tanınan Barış Manço ölüm yıl dönümünde anılıyor. Usta sanatçının oğlu Doğukan Manço 24 yıl önce yaşadığı acı tecrübeyi anlattı: Eve ambulans geldi babanı götürüyorlar!
#Barış MançoTürkiye’nin entelektüel hayatının en renkli isimlerinden gazeteci-yazar Hıfzı Topuz bu hafta 100 yaşına bastı! Onunki Nişantaşı’nda bir konakta başlayıp 1960’ların Paris’inden Afrika’ya, oradan Türkiye’nin en sevilen yazarlarından biri olmaya uzanan bol serüvenli bir hikâye… Cumhuriyet’in ilan edildiği yıl dünyaya gelen Topuz; 2 büyük savaş ve birçok devrime tanıklık etti, çok etkili isimlerle mülakatlar yaptı. Peki bir asır boyunca neler gördü, onu en çok neler etkiledi? Topuz, 100’üncü yaşını kutlarken sorularımızı yanıtladı. Nice yıllara!
#Hıfzı TopuzTürk Halk Müziği sanatçısı Burhan Çaçan, Fatih Camii’nde düzenlenen cenaze törenin ardından son yolculuğuna uğurlandı. Sanatçı Nuri Alço "Aynı doktora gidiyorduk. Doktor Burhan’a muayanede ’Durumunu hiç iyi görmüyorum, anjiyo yapalım’ dedi. Burhan da ’Salı yapalım’ dedi" diye konuştu.
#Burhan ÇaçanKlasik Türk Edebiyatı, hem dönemine hem de özelliklerine göre üçe ayrılır. 1- Halk - Aşık Edebiyatı 2- Tekke Edebiyatı 3- Divan Edebiyatı. Halk ve Tekke edebiyatının temsilcileri, manzum eserlerinde hece ölçüsü kullanmıştır. Hece sayısına göre kurulan ölçülere hece ölçüsü denir. Divan şairleri ise şiirlerini aruz ölçüsüyle kaleme almıştır. Aruz ölçüsü nedir, nasıl bulunur ve nerelerde kullanılır tüm detayları ile derledik.
#Aruz ÖlçüsüTürk edebiyatı belirli dönemlere ayrılmaktadır. İslamiyet öncesi Türk edebiyatı sözlü ve yazılı olarak iki kategoride incelenmektedir. İslamiyet kabulünden sonraki Türk edebiyatı ise divan, halk ve anonim olmak üzere incelenmektedir. Batı tesirindeki Türk edebiyatını da Tanzimat, Serveti Fünun ve Fecri Ati edebiyatı meydana getirmektedir. Cumhuriyet dönemi Türk edebiyatı da belirli bir zaman aralığını kapsamaktadır. Cumhuriyet dönemi yazarları kimlerdir, dönemin özellikleri nedir, Cumhuriyet dönemi yazarlarının eserleri ve kitapları nelerdir detayları ile derledik.
#EğitimCumhuriyet döneminden sonra edebiyat dünyası Türkiye'de birçok farklı değişim yaşamıştır. Aynı zamanda bu değişiklikler çok önemli yazarları ve eserlerini ortaya çıkarmıştır. Peki Cumhuriyet dönemi fıkra yazarları kimlerdir tüm detayları ile derledik.
#EğitimSpor, medya ve sanat dünyasından birçok ünlü isim Galatasaray'ın turu geçeceğinden emin. Eski milli futbolcu Gökdeniz Karadeniz “G.Saray formda, Barcelona değil kim çıksa yener. Skor tahminim 2-1” derken, İbrahim Toraman da Ferhat Göçer de sarı kırmızılıların 2-1 ile çeyrek finale çıkacağına inandıklarını söyledi. Pınar Altuğ ise “Gönül kazanmamızdan yana” dedi.
#GalatasarayNice şarkısıyla hafızalarda yer etti... Aramızdan ayrılışının üzerinden tam 23 yıl geçti ama sesi farklı kuşakların kulaklarında çınlıyor hala. Sadece Türkiye'de değil, dünyanın farklı ülkelerinde de tanınan Barış Manço ölüm yıl dönümünde anılıyor.
#Barış Manço