Sağlık Bakanlığı Koronavirüs Bilim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Alper Şener, kış ayları öncesi yeni tip koronavirüs (Kovid-19) vaka sayılarının yükselişe geçtiğini belirterek, salgınla mücadelede tüm yaş grupları için aşının zorunlu hale gelmesi gerektiğini savundu.
#KoronavirüsKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, şu an en baskın varyantın Delta olduğunu hatırlatarak, koronavirüs tedbirlerine uyulması konusunda çağrı yaptı. İnal "Bu varyantları engellemek bizim elimizde. Tedbirlere uyarsak yeni varyantlar çıkmaz" dedi.
#KoronavirüsKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı öğretim üyesi Dr. Ahmet İnal, “Delta mutasyonunda semptomlar biraz daha farklı hale geldi. İnsanlarda baş ağrısı, grip, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi semptomlarla kendisini göstermeye başladı. Delta mutasyonunda en büyük sorunumuz, insanların kendisini grip olduğunu zannederek doktora gitmemesi ve test yaptırmaması” dedi.
#GazetehaberleriSon dönemde karşılaşılan Delta mutasyonuyla ilgili açıklamalarda bulunan Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, yeni semptomlarla karşılaşıldığını belirterek, ''Baş ağrısı, grip, burun akıntısı ve boğaz ağrısı gibi semptomlarla kendisini göstermeye başladı'' dedi. Süper mutant uyarısı da yapan İnal, “Bizlerin en büyük korkusu, virüs bulaştıkça süper mutant dediğimiz daha bulaşıcı ve agresif hale gelen bir mutasyona dönüşebiliyor. Bu henüz tespit edilmiş değil ama böyle bir ihtimal var. İnsanların buna dikkat etmesi gerekiyor” dedi.
#KayseriKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, 'Delta' mutasyonunun tehlikesine değinerek, "'Delta' varyantının, İngiliz mutasyonu olan 'Alfa'dan yüzde 64 daha bulaşıcı olduğu gösterilmiş. Bu varyant, virüsün ilk çıktığı güne göre yüzde 100 daha bulaşıcı. Ayrıca bu virüs nedeniyle kangren olaylarının arttığına yönelik veriler de var" dedi.
#KoronavirüsKayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, 'Delta' mutasyonunun tehlikesine değinerek, "'Delta' varyantının, İngiliz mutasyonu olan 'Alfa'dan yüzde 64 daha bulaşıcı olduğu gösterilmiş. Bu varyant, virüsün ilk çıktığı güne göre yüzde 100 daha bulaşıcı. Ayrıca bu virüs nedeniyle kangren olaylarının arttığına yönelik veriler de var" dedi.
#KayseriSağlık Bakanlığı'ndan alınan verilere göre, Türkiye'de son 24 saatte 219 bin 465 Kovid-19 testi yapıldı, 8 bin 426 kişinin testi pozitif çıktı, 183 kişi ise hayatını kaybetti. Dr. Ahmet İnal salgın hakkında dikkat çeken açıklamalarda bulunurken asemptomatik vakaların devam ettiğini belirterek, "Toplumda halen yüzde 10 civarında asemptomatik vaka görülüyor. Sadece başka amaçla gelen hastaya test yapıyorsunuz ve bu pozitifliği görüyorsunuz" dedi.
#KayseriKoronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı hakkında Dr. Ahmet İnal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Dr. İnal, koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının, erken dönemde etkili olduğunu söyledi. İnal, "Örneğin PCR pozitif, öksürük ve boğaz ağrısı varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akciğer tutulumu varsa da yine Favipiravir’in etkili olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.
#Ahmet İnalKoronavirüs tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacı hakkında Dr. Ahmet İnal'dan dikkat çeken bir açıklama geldi. Dr. İnal, koronavirüs hastalarının tedavisinde kullanılan Favipiravir ilacının, erken dönemde etkili olduğunu söyledi. İnal, "Örneğin PCR pozitif, öksürük ve boğaz ağrısı varsa Favipiravir etkilidir. Yine PCR pozitif olup akciğer tutulumu varsa da yine Favipiravir’in etkili olduğu görülüyor" şeklinde konuştu.
#HaberSağlık Bakanlığı'nın 11 Mayıs'ta paylaştığı koronavirüs tablosuna göre, 14 bin 497 kişinin testi pozitif çıkarken, 278 kişi hayatını kaybetti. Ramazan Bayramı için uyarılarda bulunan Dr. Ahmet İnal, 'Bina içi bayramlaşma sırasında bulaşlar çok artabiliyor. Aynı bina içinde 10 ailenin birden karantinaya girdiği görülüyor. Mutlaka bunu engellememiz lazım' dedi. İnal ayrıca tam kapanmanın ardından evlerine dönecek kişiler için uyarılarda bulundu. İnal, 'Koronavirüs hareket halinde. Bu hareket virüsteki bulaşı artırdığı gibi aynı zamanda mutasyonu da artırıyor. Virüsün bulaşıcılığı ve ölümcüllüğü daha da artmış oluyor.' ifadelerini kullandı.
#Ramazan BayramıSağlık Bakanlığı'nın 11 Mayıs'ta paylaştığı koronavirüs tablosuna göre, 14 bin 497 kişinin testi pozitif çıkarken, 278 kişi hayatını kaybetti. Ramazan Bayramı için uyarılarda bulunan Dr. Ahmet İnal, 'Bina içi bayramlaşma sırasında bulaşlar çok artabiliyor. Aynı bina içinde 10 ailenin birden karantinaya girdiği görülüyor. Mutlaka bunu engellememiz lazım' dedi. İnal ayrıca tam kapanmanın ardından evlerine dönecek kişiler için uyarılarda bulundu. İnal, 'Koronavirüs hareket halinde. Bu hareket virüsteki bulaşı artırdığı gibi aynı zamanda mutasyonu da artırıyor. Virüsün bulaşıcılığı ve ölümcüllüğü daha da artmış oluyor.' ifadelerini kullandı.
#KAYSERİTürkiye'de yoğunlukla 3 mutant virüs görülüyor; İngiliz, Brezilya ve Güney Afrika mutantı... Peki Türkiye mutantı var mı? Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal bu soruya yanıt verdi. İnal, ''Zaman içerisinde mutantlara yeni mutantlar da eklenebilir. Belki Türkiye mutantı da bulunabilir. Ancak henüz onu bulmuş değiliz" dedi. Vaka sayıların artmasının en büyük nedeninin İngiliz mutantı olduğunu belirten Dr. İnal, ''Bulaştırıcı özelliği yüksek olduğu için çift maske takmak gerekebiliyor'' uyarısında bulundu.
#Erciyes ÜniversitesiTürkiye'de yoğunlukla 3 mutant virüs görülüyor; İngiliz, Brezilya ve Güney Afrika mutantı... Peki Türkiye mutantı var mı? Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal bu soruya yanıt verdi. İnal, ''Zaman içerisinde mutantlara yeni mutantlar da eklenebilir. Belki Türkiye mutantı da bulunabilir. Ancak henüz onu bulmuş değiliz" dedi. Vaka sayıların artmasının en büyük nedeninin İngiliz mutantı olduğunu belirten Dr. İnal, ''Bulaştırıcı özelliği yüksek olduğu için çift maske takmak gerekebiliyor'' uyarısında bulundu.
#KayseriTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları hıza Türkiye'de koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşılar arasında insan deneylerine başlanan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İKUM) Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamamlandı. İKUM Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, , "Faz-3’e geçmek için 43’üncü gün verileri gerekiyordu. Bu veriler, tamamlandı, şimdi bakanlık tarafından incelenecek. Bundan sonra Sağlık Bakanlığı bünyesinde Faz-3 aşamasının mayıs ayında başlaması bekleniyor" dedi.
#Yerli AşıTüm dünyada koronavirüs salgınına karşı aşı ve ilaç çalışmaları hızla devam ediyor. Türkiye'de ise yerli aşılar arasında insan deneylerine başlanan ilk aşının çalışmalarının yürütüldüğü Kayseri Erciyes Üniversitesi (ERÜ) İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nde (İKUM) Faz-2'nin veri toplama aşaması da tamamlandı. İKUM Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, , "Faz-3’e geçmek için 43’üncü gün verileri gerekiyordu. Bu veriler, tamamlandı, şimdi bakanlık tarafından incelenecek. Bundan sonra Sağlık Bakanlığı bünyesinde Faz-3 aşamasının mayıs ayında başlaması bekleniyor" ifadelerini kullandı.
#KayseriTam kapanma süreci bu akşam 19:00'da başlıyor, 17 Mayıs'a kadar sürecek. Tam kapanma öncesi özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar tatil beldeleri ya da memleketlerine gitmek için yola çıktı. Görüntülere tepki gösteren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, tam kapanma göçüne karşı uyardı ve ''Bu çok tehlikeli bir durum. Maalesef toplum olarak biz bunu galiba yanlış anladık. İnsanlarımızın bulunduğu yerde kapanmayı geçirmesinde fayda var. Maalesef bunu yapmak zorundayız. Başka şansımız yok" dedi.
#Ahmet İnalTam kapanma süreci bu akşam 19:00'da başlıyor, 17 Mayıs'a kadar sürecek. Tam kapanma öncesi özellikle büyükşehirlerde yaşayanlar tatil beldeleri ya da memleketlerine gitmek için yola çıktı. Görüntülere tepki gösteren Erciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, tam kapanma göçüne karşı uyardı ve ''Bu çok tehlikeli bir durum. Maalesef toplum olarak biz bunu galiba yanlış anladık. İnsanlarımızın bulunduğu yerde kapanmayı geçirmesinde fayda var. Maalesef bunu yapmak zorundayız. Başka şansımız yok" dedi.
#KayseriErciyes Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Dr. Ahmet İnal, asemptomatik (belirtsiz) vakaların çok fazla olduğunu belirterek, "Bunların hiçbir semptomu yok. Ayakta geziyorlar. Sadece PCR testi pozitifliği var; ama bunlar bulaştırıcı. Maske, mesafe ve hijyene dikkat edersek asemptomatik olsa bile virüsün bulaşma riski düşer" dedi.
#Dr. Ahmet İnalERCİYES Üniversitesi Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İyi Klinik Uygulama Merkezi Baş araştırıcısı Dr. Ahmet İnal, pandemi döneminde evde zaman geçiren insanların sıkıldığını, bu dönemde sadece beslenme değil spora da önem verilmesi gerektiğini söyledi. İnal, "Spor alışkanlığını artırmak gerekir. Hareketsizlik sadece bedenen değil ruhen de hastalık yapıyor" dedi.
#Dr. Ahmet İnalERCİYES Üniversitesi (ERÜ) Tıp Fakültesi Farmakoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi İyi Klinik Uygulama Merkezi Baş araştırıcısı Dr. Ahmet İnal, bilinçsiz antibiyotik kullanımının bağırsaklarda zararlı bakterilerin yanında faydalı bakterileri de öldürebildiğini söyledi. İnal, "Bu dönemde koronavirüs ile karşılaşırsanız veya koronavirüs hastasıysanız bilinçsiz antibiyotik kullandıysanız zaten savunma sisteminiz zayıf olduğu için hastalığı daha ağır geçirmeniz mümkün olabiliyor" dedi.
#Dr. Ahmet İnalHürriyet muhabiri Musa Kesler ‘yerli aşı’ heyecanına ortak oldu: “Erciyes Üniversitesi’nde çalışmaları devam eden COVID-19 aşı adayı için gönüllü olmuştum. Aşılama başlayınca beni de arayıp ‘Sıranız geldi’ dediler. Kayseri’ye gittim. Genel muayene, kan tahlilleri, COVID testi ve antikor testleri... Ardından Faz-2 kapsamında aşılandım.”
#GazetehaberleriErciyes Üniversitesi Aşı Araştırma ve Geliştirme Merkezinin (ERAGEM) yeni tip koronavirüse (Kovid-19) karşı geliştirdiği yerli aşı adayının faz-2 çalışmalarına 15 Aralık'tan sonra başlanması öngörülüyor. İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi (İKUM) Müdür Yardımcısı Ahmet İnal, yaptığı açıklamada,
#KoronavirüsKayseri'de Erciyes Üniversitesi'nde (ERÜ) koronavirüse karşı geliştirilen yerli aşıda Faz 1 çalışmaları 14 Aralık itibarıyla tamamlanacak. 15 Aralık'tan sonra ise Faz 2 çalışmalarına geçilecek. Üniversite bünyesinde faz çalışmalarının yürütüldüğü İyi Klinik Uygulama ve Araştırma Merkezi'nin (İKUM) Müdür Yardımcısı Ahmet İnsal, Faz 1'de 44 gönüllünün yer aldığını, Faz 2'de ise 200 civarında gönüllünün aşılacağını söyleyerek, "Şu anda 100'den fazla başvuru var. Zaman içinde bunun tamamlanacağını düşünüyoruz" dedi.
#Yerli Aşı