ABD'deki 60. Başkanlık seçimlerinde Donald Trump'ın zaferi sonrası, sosyal medyada Elon Musk'ın Starlink uyduları ile oy sayım makinelerine müdahale ettiği iddiaları yayıldı. Ancak, ABD yetkilileri ve analizler bu iddiaların asılsız olduğunu ve seçim sonuçlarına müdahale edilmediğini açıkladı.
#ABDDemokratların başkan adayı Kamala Harris’in 2011’deki çarpıp kaçma olayıyla ilgili sahte video, sosyal medyada viral oldu. Microsoft, Harris’in felç eden bir kaza yaptığına dair iddiaların asılsız olduğunu ve bu tür içeriklerin halkın güvenini sarsmayı amaçladığını açıkladı. Microsoft, Rusya destekli grupların, sahte videolarla seçmenlerin algısını etkilemeye çalıştığı ve dezenformasyon yaydığı uyarısı yaptı. Öte yandan Eski özel danışman Robert Mueller, yeni kitabında ABD'nin Rusya'nın seçimlere yönelik saldırılarına karşı hâlâ hazırlıklı olmadığını vurgulayarak, "Rusya bize daha önce de saldırdı ve yine saldıracaktır" uyarısında bulundu.
#ABDGüney Kore ve ABD, siber tehditlere karşı ilk ortak siber güvenlik tatbikatını gerçekleştirdi. Tatbikatta her iki ülkeden uzmanların bilgisayar korsanlığı girişimleri ile mücadele ve siber güvenlikte bilgi paylaşımı prosedürlerinin uygulanması konularına odaklandığı belirtildi.
#Güney Kore2016 yılında gizemli bir örgüt, Bangladeş merkez bankasından 951 milyon dolar çaldı. Hollywood filmlerine taş çatlatan bir plan hazırlayan bilgisayar korsanları, küresel finans dünyasının zayıflıklarını nasıl ortaya çıkarttı? Siber saldırıları inceleyen araştırmacılar, hangi ülke ile karşı karşıya geldi? Bundan 7 yıl önce ne oldu? Unutulmaz hırsızlığın perde arkası…
#Bilgisayar KorsanlarıDoğu Avrupa'da Rusya ve Ukrayna arasında yaşanan savaş tüm şiddetiyle devam ederken, milyonlarca insan sosyal medyadaki bilgi akışı sayesinde gelişmeleri an an takip ediyor. Google, Facebook, Twitter ve Telegram gibi dev şirketler ise bu süreçte, savaşın gidişatını değiştiren bir güç haline geldi. Buna karşın, doğu ve batı arasında giderek derinleşen uçurumda iki arada kalan sosyal medya platformları kimden yana olacak? Siber saldırılarla, kamuoyu baskısıyla ve yaptırım tehditleri arasında kalan dev teknoloji şirketleri...
#Ukrayna-Rusya SavaşıRusya'nın 2020 seçimlerine siber saldırı yolu ile etki etmeye çalıştığı iddiası yeni bir boyut kazandı. ABD resmi adımı attı ve Rusya'ya uygulanacak yaptırımları açıkladı. Rusya Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü karar sonrası yaptığı açıklamada 'Yaptırımlar iki ülkenin de çıkarlarına ters' dedi.
#DünyaDünyayı sallayan iddia New York Times gazetesinden geldi. Biden yönetiminin geçtiğimiz aylarda bir çok ABD sitelerine siber saldırı gerçekleştirdiği iddia edilen Rusya'ya karşı siber operasyonlar ve ekonomik yaptırımlarla yanıt vermeye hazırlandığı iddia edildi.
#AbdÇin Dışişleri Bakanlığı, ABD Başkanı Donald Trump’ın ABD’ye düzenlenen siber saldırının arkasında Çin'in olabileceği açıklamasına tepki göstererek, Trump'a siber güvenlik konusunu siyasileştirdiği eleştirisinde bulundu.
#ÇinSon dakika haberine göre; ABD Siber Güvenlik ve Altyapı Ajansı (CISA), ülkenin birçok resmi kurumuna yönelik siber saldırının 'hükümet ve özel sektör için ciddi tehdit' olduğunu açıkladı. ABD başkanlığına seçilen Joe Biden ise siber saldırıların sorumlularının büyük bedel ödeyeceğini belirtti. Öte yandan ABD'li medya organizasyonu Politico, Ulusal Nükleer Güvenlik İdaresi'nin bilgisayar korsanlarının sistemlerine eriştiğine dair kanıtları olduğunu yazdı.
#ABD1980’lerin başlarından itibaren ABD’de ilk kişisel bilgisayarların üretilmesiyle başlayan internet teknolojileri merkezli ticari ivme, Soğuk Savaş sonrası dönemde, internetin sivil kullanıma açılmasıyla birlikte küresel ölçekte büyük bir gelişimin ilk habercisi olmuştu. İnternetin sivilleşmesi ve ticarileşmesinin akabinde, 2000’li yıllarda cep telefonu teknolojisindeki gelişmelerle birlikte giderek yaygınlaşan akıllı telefon kullanımı günümüzde hayatın her alanını etkiliyor. Bu gelişime paralel olarak devletler de “kritik altyapılar” şeklinde tanımlanan kamu hizmetlerini gerçekleştirdikleri sistemleri, ağ teknolojileri temelli yeniliklerle kontrol etmeye başladılar. Bu gelişmenin bir sonucu olarak da kritik altyapıların siber güvenliklerinin sağlanması devletlerin en önemli önceliklerinden biri haline geldi.
#GüvenlikRusya Devlet Başkanı Vladimir Putin, bir gazetecinin, "Rusya, 2020 yılında düzenlenecek olan ABD seçimlerine müdahale edecek mi?" sorusuna, "Kimseye söyleme ama edeceğiz" yanıtını verdi. Putin'in esprili cevabı kahkaha tufanı yarattı.
#RusyaABD Siber Komutanlığı, Microsoft Outlook’taki güvenlik açığından yararlanan hackerlerin risk altındaki şirketlere saldırılar gerçekleştirdiğini duyurdu. Saldırıların kaynağı olarak ise İranlı hackerler gösteriliyor. Bitdefender Antivirüs’ün Türkiye Genel Müdürü Barbaros Akkoyunlu, şirketlerin ve son kullanıcıların uygulamalardaki açıklardan kaynaklanan saldırılara karşı güncellemeleri takip etmesi gerektiğini belirtiyor.
#HackerKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus ekonomisindeki stratejik noktaların yurt dışı kaynaklı siber saldırılara maruz kaldığını belirterek, “Eğer ABD, Rusya’ya yönelik siber saldırılar düzenleyip devlet başkanlarına bildirmiyorsa, bunun Rusya’ya karşı bir siber savaşa işaret ettiğini söyleyebiliriz.” dedi.
#RusyaKremlin Sözcüsü Dmitriy Peskov, Rus ekonomisindeki stratejik noktaların yurt dışı kaynaklı siber saldırılara maruz kaldığını belirterek, “Eğer ABD, Rusya’ya yönelik siber saldırılar düzenleyip devlet başkanlarına bildirmiyorsa, bunun Rusya’ya karşı bir siber savaşa işaret ettiğini söyleyebiliriz.” dedi.
#KremlinNew York Times gazetesinin, eski ve halen görevde olan hükümet yetkilileri ile yaptığı röportajlara dayandırdığı haberinde, Moskova’nın ABD seçimlerine yönelik müdahalelerine karşılık Rusya’nın elektrik santrallerine ve ülkedeki diğer hedeflere gizli Amerikan bilgisayar kodlarının gönderildiği belirtildi.
#RusyaABD Başkanı Donald Trump'ın seçim döneminde ulusal güvenlik danışmanlığını yapan Jeffrey Gordon, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) elebaşı konusunda, "Fetullah Gülen, hem Türkiye hem de ABD'nin ulusal güvenliğine tehdit oluşturuyor, derhal Türkiye'ye iade edilmeli." dedi.
#AbdSoğuk Savaş sona erdiğinde dünya kökten değişmişti. 20. yüzyılın büyük kısmında büyük güçler arası mücadele (iki dünya savaşı ve bir üçüncü savaş olasılığı) sadece küresel politikamız değil, bilim ve teknoloji için de belirleyici oldu. Bu dinamikler neredeyse bir gecede değişiverdi.
#Savaş Teknolojisi