Borsanın primsizliği kısmen yerli alıcının dikkatini çekiyor ancak para girişi ve beklenti tarafı zayıf kalınca çıkış denemeleri başarılı olmuyor. Bir patinaj durumu söz konusu. Beklenti bulmakta zorlanan piyasalarda Ortadoğu kaynaklı gündemin de ağırlığı var. İsrail-Lübnan-İran arasındaki çatışma ortamının coğrafi bakımdan bölgeye çok yakın Türkiye’yi rahatsız ettiği açık. Gündeme bağlı olarak Borsa İstanbul’da da temkinli görünüm korunuyor.
#Borsa İstanbuKüresel ekonominin bu yıl ve 2025'te yüzde 3,2 büyümesi beklenirken, OECD jeopolitik ve ticari gerilimler başta olmak üzere ekonomiye ilişkin önemli risklerin devam ettiği uyarısında bulundu. Türkiye ekonomisinin bu yıl yüzde 3,2 ve 2025'te yüzde 3,1 büyüyeceği öngörüldü.
#OECDGeçen hafta Fed başta olmak üzere dünyanın önemli merkez bankalarının yöneticilerinden gelen faiz indirimi sinyalleri, altın fiyatlarındaki yükselişe hız kazandırdı. Düşük faiz oranları, dolar gibi faiz getirisi olan varlıkların cazibesini azaltacağı için, yatırımcılar nezdinde altını öne çıkarıyor. Bu yüzden, Fed’in gelecek ay faiz indirimine gideceğine yönelik beklentilerin kuvvetlenmesiyle altın fiyatları rekor kırdı. Dün ons altın 2 bin 525 dolara yükselirken, yurt içinde fiyatı ons altın ve dolar kuruna göre belirlenen gram altın 2 bin 763 liraya çıkarak rekor tazeledi. Altın fiyatlarındaki yükselişin sürmesini bekleyen uzmanlar, yıl sonunda gram altının 3 bin 750 TL’ye çıkabileceğini söylüyor.
#Altın FiyatlarıKüresel piyasaların, para politikalarının yönü hakkında ipuçları aradığı Jackson Hole Ekonomi Politikası Sempozyumu’nda konuşan üç önemli merkez bankasının yetkilileri, faiz indirimine başlayacakları veya gelecek aylarda indirime devam edecekleri sinyalini verdi. Böylece başlıca merkez bankaları, 2022’de ‘yüksek enflasyonla mücadele’ adı altında başlayan sıkılaştırma sürecine son vereceklerinin işaretini vermiş oldu. Bu mesajlar sonrası uzmanlar, küresel ekonomi için enflasyonun tehdit olmaktan çıktığını, yeni önceliğin ise istihdam olduğunu söylüyor.
#FaizGeçen hafta dışarıda yaşanan türbülansın kısa zamanda toparlanması BIST100 Endeksi’ndeki düşüşün daha fazla derinlik kazanmasını önlerken tepki alımlarının gelmesine neden oldu. Yine de gerek Ortadoğu, gerekse ABD ve Japonya’daki sorunlar tamamen ortadan kalkmış değil. Yatırımcılar bir şok daha yaşamak istemiyorlar. Borsa İstanbul’da dalgalı seyrin devamı beklenmekle birlikte temkinli görünümün dağıldığını söylemek için henüz erken.
#Dış PiyasaOrtadoğu’da artarak devam eden gerilimin ABD’nin resesyona gireceğine yönelik beklentilerle birleşmesi, küresel piyasalara ‘kara pazartesi’ yaşattı. Geçen haftayı bu endişelerle sert düşüşle kapatan borsalar, yeni haftada kayıplarını daha da artırdı. Dün bu gelişmelerin etkisiyle Japon borsası son 37 yılın en kötü gününü yaşarken; Japonya’da başlayan satış dalgası Çin, Güney Kore, Tayvan’ın ardından Türkiye, Avrupa ve ABD borsalarını da vurdu. Hürriyet’e konuşan uzmanlar, jeopolitik risklerle finansal risklerin üst üste gelerek piyasalara ‘kusursuz fırtına’ yaşattığını anlattı.
#ABDBu hafta önce Ortadoğu’da artan jeopolitik risklerin etkisiyle yükselen altın fiyatları, Fed Başkanı Jerome Powell’ın eylülde faiz indirimine açık kapı bırakmasının ardından iki haftanın zirvesine çıktı. Hürriyet’e değerlendirmelerde bulunan uzmanlara göre altında uzun süredir jeopolitik tedirginlikler fiyatlandığı için ilerleyen dönemde yeni önemli ve belirgin artışlar yaşanması beklenmiyor.
#AltınPiyasalarda olumlu fiyatlamaya konu olan Moody’s’in kredi not artırımı geldi. Bu artışı ekonomik programın sonuçlarından biri olarak görmek gerekir. 11 yıl sonra ve ilk defa iki kademe birden gelen artışın piyasalara olumlu yansımaları beklenebilir. Moody’s, S&P ve Fitch gibi en önemli reyting şirketlerine göre Türkiye halen yatırım yapılabilir seviyenin dört kademe altında bulunuyor. Ancak bu trend devam ederse Türkiye bu açığı hızla kapatabilir.
#Borsa İstanbulDış piyasalardaki olumlu seyir, 28 Haziran’da Singapur’daki toplantıda Türkiye’nin ‘gri liste’deki durumunun görüşülecek olması, haziran sonrası enflasyonda düşüş öngörüsü borsadaki çıkışın ana nedenleri oldu. Yatırımcıların dikkati BIST100 Endeksi’ndeki zirve seviyesine çevrilmiş durumda. Güç denemesi o noktada ortaya çıkacak. Singapur’dan iyi haberler gelirse borsa zirve kırmak için iyi bir neden bulabilir.
#Dış PiyasalarPiyasaların beklenti ihtiyacı sürüyor. Borsada kâr satışları derinlik kazanırken çıkışın devamı için olumlu fiyatlamaya konu olabilecek yeni bir gündem ve beklenti gerekecek. Dış piyasalarda ise Avrupa Merkez Bankası faiz kararına odaklanacak. Faiz indirim sürecinin bu toplantıda başlaması bekleniyor. ABD Merkez Bankası için bu aşamada faiz indiriminin başlaması takvim olarak uzak görünüyor. Yarın TÜİK tarafından açıklanacak mayıs ayı enflasyon verisinde ise önemli bir viraja yaklaşıldı. Ekonomi yönetimi mali programda enflasyonda mayıs ayına kadar zirve, haziran sonrası düşüş öngörmüştü.
#Borsa İstanbul