Açık cezaevi izinleriyle ilgili son gelişmeler, binlerce mahkum ve yakınları tarafından yakından takip ediliyor. TBMM Genel Kurulu’nda, 5’inci Yargı Paketi’ni içeren İcra ve İflas Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılması Hakkındaki Kanun Teklifi’nin görüşmeleri ardından açık cezaevi izinlerine yönelik araştırmalar da hız kazandı. Peki, açık cezaevi izinleri ne zaman bitecek, izin tarihi uzatıldı mı? İşte açık cezaevi izinleriyle ilgili son gelişmeler
#Açık Cezaevi İzinleriTBMM Genel Kurulu'nda 5'inci Yargı Paketi'ne ilişkin kanun teklifi kabul edildi. Açık cezaevine sevk edilecekler ile açık cezaevlerinde bulunanlar için uygulanan Kovid-19 izninin süresi 31 Mayıs 2022'ye kadar uzatılabilecek. Boşanmış ebeveynlerin çocuklarının anlaşmazlık durumunda çocuk tesliminde icra ile teslim kaldırılacak. Borçlulara haczedilen malını satma imkanı verilecek.
#TBMMTBMM Genel Kurulu'nda görüşülen 5'inci Yargı Paketi'ne ilişkin kanun teklifine, ceza infaz kurumlarındaki Kovid- 19 izinleriyle ilgili madde ihdas edildi. Kapalı ceza infaz kurumunda bulunup da açık ceza infaz kurumlarına ayrılmaya hak kazanan hükümlüler ile denetimli serbestlik tedbiri uygulanarak cezasının infazına karar verilen hükümlülerin bu kapsamdaki izin süresi 31 Mayıs 2022'ye kadar uzatılabilecek.
#CezaeviAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, "Konuşulan dile ipotek koyulduğunu gördük. Mahkemelerde kendi dilinde, evinde, çarşıda konuştuğu dilde savunma yapmanın engellendiğini gördük. Bu yaklaşım maalesef adalete güvenin de yara almasına yol açtı. Bu topraklarda yaşayan 84 milyon vatandaşımız özbeöz bu ülkenin birinci sınıf vatandaşıdır. Bugün herkes mahkemelerde meramını istediği şekilde anlatabilmektedir" dedi.
#Abdulhamit Gül5'inci Yargı Paketi'ni içeren kanun teklifi bugün TBMM'ye sunuldu. Yargı paketi kapsamında çocuk teslimi ve çocukla kişisel ilişki kurulmasına dair ilam ya da tedbir kararlarının yerine getirilmesine ilişkin işlemler, Adli Destek ve Mağdur Hizmetleri Müdürlüğünce belirlenen teslim mekanlarında gerçekleştirilecek. Peki, 5. yargı paketi maddeleri neler, içeriğinde neler var? İşte, 5. yargı paketi maddeleri ve konuyla ilgili ayrıntılı bilgiler.
#5. YargıAK Parti Grup Başkanvekili Mahir Ünal, 54 maddelik 5'inci Yargı Paketi teklifini Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlığı'na sunduklarını açıkladı. 5'inci Yargı Paketi ile "çocuk haczi", icra sistemi dışına çıkarılacak ve Çocuk Koruma Kanunu kapsamına alınacak.
#AK PartiAdalet Bakanlığı tarafından başlatılan ‘Yargıda Hedef Süre’ uygulaması kapsamında, soruşturma ve davaların ne zaman sonuçlanacağına ilişkin süreler önceden taraflara bildirilecek. Hakem heyetine yapılan bir başvuru 6 ayda hatta bazı zamanlarda bu süre aşılarak sonuçlandırıyor. Bu yeni düzenlemelerle tüketici mahkeme süreleri de kısalacak.
#TüketiciAdalet Bakanı Abdulhamit Gül, "İnsan haklarına dayalı hukuk devleti perspektifiyle hazırlanan 4'üncü yargı paketi ülkemize, milletimize hayırlı olsun. Herkes için güven veren hukuk amacımızın tüm milletvekillerince destekleneceğine inanıyorum. Şimdi, 5'inci yargı paketi için kolları sıvama vakti" dedi.
#Adalet BakanıCUMHURBAŞKANI Abdullah Gül’ün önceki gün onayladığı, dünkü Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe giren 5’inci yargı paketi ile Yargıtay 1 ay içinde yeniden yapılandıracak. Ergenekon davasının temyiz incelemesi başta olmak üzere kritik davalar, Cemaat’in etkisinde olduğu iddia edilen ve Balyoz davasında cezaları onayan Yargıtay 9’uncu Ceza Dairesi’nden alınarak başka bir daireye verilebilecek veya üyeleri değiştirilebilecek. Kanunla getirilen düzenlemeler satırbaşlarıyla şöyle:
Eski Genelkurmay Başkanı emekli Orgeneral Hilmi Özkök ile dönemin Kara Kuvvetleri Komutanı emekli Orgeneral Aytaç Yalman gibi davanın en kilit isimlerinin mahkeme -tarafından ‘tanık’ olarak dinlenmemesi HAK İHLALİdir.Tavandan mikrofon sarkıtılıp, sanıklarla avukatlarının gizli görüşme haklarının çiğnenmesi de USUL HATASIdır.
#TÜBİTAKHükümet, Meclis’te bekleyen Demokratikleşme Paketi’ne yargıyla ilgili maddeleri de almayı planlıyor. Yeniden yargılama başta olmak üzere özel yetkili mahkemeler (ÖYM) ve Terörle Mücadele Kanunu’nun (TMK) kaldırılması gibi düzenlemeler konusundaki son kararı, İran dönüşü Başbakan Erdoğan tarafından verilecek.
Genel Kurul’da bu hafta casusluk suçunun yeni tanımını da içeren yargı paketi görüşülecek. Adalet Bakanlığı Mevzuat Genel Müdürü Mehmet Ökmen, “etki ajanlığı tanımlanıyor” eleştirilerine “Siyasi eleştiriler bu kapsamda değil. Öncelikli şart bir suç olması” yanıtını verdi.
#Genel KurulAdalet Bakanı Yılmaz Tunç, Seydikemer Adalet Sarayı Açılış töreninde yaptığı konuşmada, Yargı Reformu Strateji Belgesi'nde son aşamaya geldiklerini belirtip, "Toplumda beklenti oluşturan denetimli serbestlik, koşullu salıverme, tutuklama sebepleri gibi toplumsal huzuru bozmaya yönelik bazı cezalar ve tutuklama sebepleri gibi konularda çözüm üretecek önemli düzenlemeleri önümüzdeki süreç içerisinde hayata geçireceğiz" dedi.
#Yılmaz TunçAK Parti Grup Başkanı Abdullah Güler, 2025 yılında emekli olanlara, 2024 yılında emekli olanlara göre daha az aylık bağlanacağına yönelik değerlendirmelere ilişkin olarak "Şu anda kanun teklifi haline gelmiş bir şey yok. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığımız bu konuda çalışmalarını devam ettiriyor. 2024 ile 2025 arasında enflasyondan kaynaklı nasıl bir etki ortaya çıkabilir, bunun bir rapor haline getirilmesi lazım" dedi.
#Emekli3600 ek gösterge çıkacak mı, sorusu son gelişmeler ile takip ediliyor. 9. Yargı Paketi TBMM'ye gelirken, torba yasada 3600 ek gösterge düzenlemesi için beklentiler arttı. 1’inci kademeye gelen tüm memurların yararlanacağı 3600 ek gösterge ile birlikte mevcut ücretler göz önüne alındığında memurların emekli maaşlarında artış olacak. Daha önce polis, öğretmen, hemşire ve din görevlisine verilen 3600 ek gösterge düzenlemesi 5,3 milyon kamu çalışanını kapsayacak. Peki, 3600 ek gösterge ne zaman çıkacak, Meclis'e geldi mi? 3600 ek gösterge torba yasada var mı? İşte, ayrıntılar.
#3600 Ek Gösterge3600 ek gösterge düzenlemesinde son durum gelişmeleri, başta kamu çalışanları olmak üzere vatandaşların gündeminde yer alıyor. Bayram sonrası 9. Yargı Paketi ve sokak hayvanları taslak metninin Meclis'e gelmesi beklenirken, 3600 ek göstergenin torba yasada olması için de beklentiler arttı. Yaklaşık 5,3 milyon kamu çalışanını ilgilendiren düzenleme, yasalaşması halinde memurların unvan, görev, sorumluluk ve hizmet sürelerine göre maaş hesaplamalarında önemli bir rol oynayacak. Geçtiğimiz yıl polis, öğretmen, hemşire ve din görevlisine verilen 3600 ek göstergeden 1’inci kademeye gelen tüm memurların yararlanması bekleniyor. Peki, torba yasa 3600 ek gösterge maddesi var mı? 3600 ek gösterge ne zaman çıkacak, kimleri kapsıyor? İşte, 3600 ek göstergede son dakika gelişmeleri.
#3600 Ek GöstergeCumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Kabine Toplantısı sonrası açıklamalarda bulundu. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Ramazan ve Kurban bayramlarında ödediğimiz emekli ikramiyesi 2024 yılı itibariyle yüzde 50 artışla 3 bin liraya çıktı. Kurban Bayramı ikramiyesini 10-14 Haziran tarihleri arasında emeklilerimizin hesaplarına yatırıyoruz. Böylece tek kalemde emeklilerimize toplam 42 milyar tutarında bir ödeme yapmış olacağız" dedi.
#Kabine Toplantısı8. Yargı Paketi’yle adaletteki gecikmenin mağdur ettiği vatandaşlar için hak arama yolları genişletildi ve hızlandırıldı. Yargılanması iki yılı geçen vatandaşlar, tazminat için AYM’de beklemeyecek. Adalet Bakanlığı komisyonundan tazminat talep edebilecek. Yeni düzenleme 1 Haziran’da yürürlüğe girecek.
#8. Yargı PaketiADALET Bakanlığı Sözcüsü Ertuğrul Çekin, bağımsız ve tarafsız Türk yargısının, 15 Temmuz darbe girişimiyle ilgili soruşturma ve davaları titizlikle yürüttüğünü belirterek, "Derdest fiili darbe soruşturması bulunmamaktadır. 289 fiili darbe davasının 288'i karara bağlanmıştır. Yargılaması devam eden bir dosya bulunmaktadır" dedi.
#Haber