Yükseköğretim kurumlarının performanslarını her yıl çeşitli ölçütlere göre değerlendiren ve derecelendiren Quacquarelli Symonds (QS) verilerine göre Türkiye’nin uluslararası arenada son yıllarda başarılı alanı petrol mühendisliği. Özellikle ODTÜ’deki bölüm zirveyi kimseye kaptırmıyor. Çok küçük bir bölüm olmasına rağmen yurt dışı bağlantılarıyla her yıl yıldızı daha da parlıyor. Bölüm Başkanı Doç. Dr. İsmail Durgut kendilerini dünyanın en iyi 10 okulu arasına taşıyan başarının nedenlerini anlattı.
#ODTÜİBB Başkanı Ekrem İmamoğlu’nun diploma iptali ve sonrasında gelen gözaltı kararlarına bağlı siyasi gelişmeler, piyasalar tarafından fiyatlanmaya devam ediyor. Son günlerde yaşananların piyasaya yansıması ‘borsada düşüş, tahvil faizleri, döviz kurları ve CDS’te yükseliş’ olarak kendini gösterdi. Ancak, ‘program ve hikâye bitti’ demek için henüz erken. Gelişmelerin seyri çok önemli olacak. Yeni bir denge oluşumu için zamana ihtiyaç var.
#TCMBYazının başlığını okuyunca kimileri sosyal güvenlik sisteminden bebeklere ve çocuklara yeni bir destek geliyor gibi anlayabilir ama değil; bu destek, tasarruf desteği. Kaldı ki, sosyal güvenlik sisteminde 18 yaşın altı için bir destek ya da teşvik yok zaten. Bu destek sadece Bireysel Emeklilik Sisteminde (BES) var.
#BESRamazan geldi; bir ay boyunca kalabalık sofraların başında toplanacağız.Birbirinden lezzetli yemekler iftar ve sahur için hazırlanacak. Yazarımız Ebru Erke mutfakta yemek pişirirken coğrafi işaretli ürünlerimizin çeşitliliğinden faydalanabileceğimizi, sofralarımıza daha da lezzet katabileceğimizi söylüyor.
#RamazanRamazan yaklaşıyor, Türkiye’nin dört bir yanında sofralar kurulacak, geleneksel lezzetler hazırlanacak. Sahrap Soysal, Antakya pidesinden Erzurum civil peynirine her bölgenin, kendine özel yiyeceklerle süslenen sofralarını anlattı. Böyle sofralar kurabilmek için ya da bu ayın aynı zamanda paylaşım ayı olduğu bilinciyle ramazana özel erzak paketleri de çoktan hazır.
#Metro TürkiyeABD’de yapılan yeni bir araştırma, insan vücudundaki mikro ve nanoplastik birikiminin endişe verici boyutlara ulaştığını ortaya koydu. Özellikle beyin dokusunda tespit edilen plastik miktarı, 2016 yılına kıyasla 30 kat arttı. Uzmanlar, bu durumun sağlık üzerindeki etkilerinin henüz net olmadığını ancak özellikle demans hastalarında plastik birikiminin çok daha yüksek olduğunu belirtiyor.
#PLASTİKİngiltere, kulüpleri uluslararası transferlerde en fazla bonservis ödeyen (1,88 milyar dolar) ve en çok gelir elde eden (1,34 milyar dolar) ülke olarak göze çarptı. Bonservisi en yüksek futbolcu Julian Alvarez, en çok harcama yapan kulüp PSG ve en fazla bonservis ödenen (1,19 milyar dolar) futbolcular Brezilyalılar oldu. Türkiye, 2024 yılında ödediği 198 milyon dolarla yurt dışından yapılan transferler için en fazla bonservis harcayan ülkeler listesinde 10. sırada yer aldı.
#TRANSFERBu yıl içinde Almanya’dan yurt dışına gönderilen çocuk parası yeniden gündemde. Bild gazetesinin haberine göre çocuk parası olarak yurt dışına havale edilen miktar bu yıl da 500 milyon Euro’yu geçti. Ancak aralık ayı ödemeleri dahil edilmediği için kesin rakam henüz açıklanmadı.
#Çocuk ParasıBu sezon ülkemizi UEFA Avrupa Ligi'nde temsil eden Galatasaray, Fenerbahçe ve Beşiktaş'ın yanı sıra Konferans Ligi'nde yer alan Başakşehir, organizasyonlarının bu haftaki maçlarına çıktı. Temsilcilerimiz arasında galibiyet alan tek ekip Başakşehir oldu ve UEFA Ülke Puanı Sıralaması güncellendi.
#Ülke PuanıEvden çalışmanın birçok avantajı var belki ama bazen bilgisayarımızı alıp dışarı çıkmak ve farklı bir ortama girmek de istiyoruz. İşte bu noktada mis gibi kahve kokan, sakin kafeler imdadımıza yetişiyor. Jüri üyelerimiz üretkenliğimizi arttıracak, sosyalleşebileceğimiz ve içerek, yiyerek keyifle çalışabileceğimiz en iyi 10 mekânı listeledi.
#Zeynep Nazlı YILDIRIMJaponya'da Liberal Demokrat Parti (LDP) lideri İşiba Şigeru, yapılan başbakanlık seçiminde 221 oy alarak yeniden başbakan oldu. Erken seçimde LDP'nin sandalye kaybı yaşamasıyla, İşiba'nın azınlık hükümeti kurması bekleniyor. Seçim sonucunda, Japonya'nın 103. Başbakanı olarak göreve başlayacak olan İşiba, tüm taraflara samimi bir yaklaşım sergileyeceğini belirtti.
#Japonyaİçişleri Bakanı Ali Yerlikaya trafik denetimleri rakamlarını paylaştı. Yerlikaya "24-31 Ekim 2024 tarihleri arasında toplam: 3 Milyon 8 bin 247 araç denetlendi. Toplam 527 bin 484 araca/sürücüye işlem yapıldı" ifadelerini kullandı.
#Bakan Yerlikaya