Milattan sonra 2’nci yüzyılda ‘kocasını seven eş’ tarafından yaptırılan mezar stelin (yekpare taş), İtalya’dan Türkiye’ye iadesinin ardından Zeugma Mozaik Müzesi’ndeki yerini aldı. Stelin tanıtım toplantısına katılan Bakan Ersoy, “Son 20 yılda farklı ülkelerden 12 bin 16 eserin iadesini sağladık” dedi.
#Mehmet Nuri ErsoyBursa kalesinin önemli kapılarından Zindankapı‘da 2015 yılından bu yana devam eden restorasyon sona erdi ve geçtiğimiz hafta sonu ziyarete açıldı. Üstelik sadece ziyarete değil sanata da açıldı. Şunu fark ettim, kendi sosyal medya hesaplarımda bu ziyaret ile yaptığım fotoğraf paylaşımlarım sonrası birçok Bursalı, zindan kapının nerede olduğunu bilmiyordu ve bana soruyordu. Bursa’da yaşayıp, şehri hala daha tanımayan bir çok insan var.
#BursaMuğla'nın Yatağan ilçesinde dünyanın en büyük mermer şehri olarak bilinen Stratonikeia Antik Kenti'ndeki 2200 yıllık antik tiyatro gün ışığına çıkarılıyor. UNESCO Kültürel Mirası Geçici Listesi’nde yer alan ve ‘Gladyatörler Şehri’ olarak da bilinen Strakonikeia Antik Kenti’nde 12 ay kazı çalışması yürütülüyor.
#MuğlaMEB’in Kuran-ı Kerim ders kitabında, dünya mirası listesinde yer alan Nemrut Dağı’ndaki Kommagene Krallığı’na ait heykeller ile Hz. İbrahim’in mücadele ettiği Kral Nemrut karıştırıldı. Hz. İbrahim’den 2200 yıl sonra yapılan heykeller de put diye nitelendi. Haberin detayları şöyle:
#Nemrut Dağıİzmir'in Seferihisar İlçesi’ndeki Teos antik kentinde sürdürülen çalışmalarda günışığına çıkarılan 2200 yıllık yazıt, Anadolu’daki en kapsamlı ’kira sözleşmesi’ni ortaya koydu. 1 kefil ve kentin ileri gelenlerinden oluşan 6 şahitle yapılan sözleşmede, içerisinde binalar bulunan arazinin uygun kullanılmaması durumunda uygulanacak cezalar da yer alıyor. Kazı ekibinde yer alan Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Eskiçağ Dilleri ve Kültürleri Bölüm Başkanı Prof. Dr. Mustafa Adak, Ionia’nın önde gelen kentlerinden biri olan ve M.Ö 1100’de kurulan Teos antik kentiyle ilgili Herodot’un bilgiler verdiğini hatırlattı. Prof. Dr. Adak, "Herodot bu kentle ilgili ’Dünyanın en ılımlı yerinde’ der. Kent, günümüzde Seferihisar ilçesi sınırlarındadır. 1960’lı yıllarda da kazılar yapıldı ama, 2010 yılından bu yana kazılar Ankara Üniversitesi, Dil ve Tarih-Coğrafya Fakültesi, Klasik Arkeoloji Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Musa Kadıoğlu başkanlığında sürüyor" dedi.
#İzmirAntik Dünyanın Yedi Harikası’ndan biri olan devasa Rodos Heykeli’nin yeniden yapılmasını konu alan bir proje başlatıldı. Mimar Ari A. Palla’nın tasarladığı heykelin kaynağının ise dünya çapında toplanacak bağışlarla sağlanması planlanıyor. Eğer proje hayata geçirilebilirse 150 metre boya sahip olacak heykelin içinde bir müze, kültür merkezi, kütüphane ve bir restoran yer alacak.
Japonya’nın güneyindeki en uç noktaya kurulmuş, 20 bin nüfuslu bir balıkçı kasabası Kuşimoto. 120 yıl önce, fırtınalı bir eylül gecesinde Ertuğrul Firkateyni, köyün yakınındaki kayalıklarda parçalandı. Köylüler sağ kalan 69 denizcimize evlerini açtı. O günden sonra çocuklarına bir de Türk ismi vermeye başladı. Aralarında para toplayıp ölen 538 denizcinin ailesine gönderdi. “2010’u Türkiye Yılı ilan eden Japonya, özellikle de insanlık dersi veren bu küçük köy ilgiyi hak ediyor. Bence mutlaka görülmeli” diyen Günay, gezginlik serüvenini, Japonya gözlemlerini anlattı.
Son yıllarda şarap ve şarapçılık yükselen değerler arasına girdi. Asırların içkisi şarap sofralarımızdan, şarapçılık konuları da sohbetlerimizde. Damak tadı geliştikçe, bilgi arttıkça restoranlarda sipariş, mağazada alışveriş markayla değil, üzüm cinsiyle verilir oldu.