ULUSAL Yapay Zeka Stratejisi’nin 2024-2025 dönemini kapsayan eylem planı güncellendi. 11’inci Kalkınma Planı ile 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı doğrultusunda, Cumhurbaşkanlığı Dijital Dönüşüm Ofisi Başkanlığı ve Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca hazırlanan belge, Türkiye’nin 2025 yılına kadar yapay zeka alanında yürüteceği çalışmalar için yol haritası niteliğinde.
#ULUSAL Yapay Zeka StratejisiTürkiye, zeki canlılara özgü dinamik ortamlarda karar verme, anlam keşfetme ve öğrenme gibi eylemlerin, bilgisayar veya bilgisayar kontrolündeki bir makine tarafından gerçekleştirilmesi olarak tanımlanabilecek yapay zeka alanındaki stratejisini belirledi.
#Yapay Zeka StratejisiCumhurbaşkanlığı İnsan Kaynakları Ofisi Başkanlığının 'Staj Seferbirliği' programına başvurular için kısa bir süre kaldı. Adaylar, teklifler doğrultusunda istedikleri kurumda veya kuruluşta, karşılıklı belirlenecek tarih aralığında yıl sonuna kadar staj yapabilecek. Peki, Staj Seferbirliği programına başvurular ne zaman?
#Staj Seferbirliği ProgramKatılım sigortacılığı, bir başka adıyla da faizsiz sigortacılık, bir yıldır gündemde. Önce, Yeni Ekonomi Programı’nda katılım sigortacılığına detaylı yer verildi, ardından 2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı’nda da, katılım sigortacılığının geliştirileceği yer aldı. Son olarak da Hazine ve Maliye Bakanı Lütfi Elvan, katılım sigortacılığı alanında dünyada rehber ülke olmanın hedeflendiğini söyledi.
#YazarTürkiye'de hane halkı varlıkları haziran ayı itibarıyla geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 34,6 artarak 2,1 trilyon liraya ulaştı. Varlıkların yaklaşık yüzde 80'ini oluşturan mevduat söz konusu dönemde yüzde 29,7 yükselerek 1 trilyon 678,4 milyar lira oldu.
#Hane HalkıEkim ayı itibarıyla bir kamu, iki özel sektör firması yük treni işletmeciliği, iki kamu kurumu yolcu treni işletmeciliği, 66 özel sektör firması demir yolu işletmeciliği organizatörlüğü, 62 özel sektör firması yolcu taşımacılığı acente belgesi ve iki özel sektör firması da yük taşımacılığı acente yetki belgesi aldı.
#DemiryoluYeni tip koronavirüs (Kovid-19) salgınının Türkiye ekonomisine etkilerini hızla gidermek amacıyla çeşitli tedbirler alınırken, gelecek yıl genel devlet açığının gayrisafi yurt içi hasılaya (GSYH) oranla yüzde 4,5'e geriletilmesi hedefleniyor.
#Koronavirüs2021 Yılı Cumhurbaşkanlığı Yıllık Programı'nda imalat sanayi ihracatı içinde öncelikli sektörlerin payının yüzde 40'a, orta-yüksek teknolojili ürünlerin payının yüzde 37,5'e ve yüksek teknoloji ürünlerin payının yüzde 4,2'ye çıkması hedeflendi.
#KoronavirusTürkiye'de elektronik ticarette (e-Ticaret) yıl sonu itibarıyla gerçekleşmesi öngörülen 213 milyar dolarlık rekor ticaret hacminin, gelecek yıl 240 milyar dolara çıkması ve internet üzerinden alışveriş oranının yüzde 38'e yükselmesi bekleniyor.
#E-TicaretYapay zekadan nesnelerin internetine, artırılmış gerçeklikten büyük veriye, siber güvenlikten kuantuma kadar kritik teknolojiler için gerekli altyapıların tesis edilerek, nitelikli uzman kaynağının yetiştirilmesi için çalışmalar hızlandırılıyor.
#TeknolojiGelecek yıl, Akkuyu NGS'ye ek olarak iki nükleer güç santralinin daha kurulumuna yönelik çalışmalara devam edilecek. Bu kapsamda, bir projeye yönelik saha seçimi tamamlanacak ve teknoloji sahibi şirket veya ülkeyle resmi anlaşmaya varılacak.
#Akkuyu Nükleer SantraliKırsal bölgeler başta olmak üzere mobil haberleşme altyapısı bulunmayan yerlere gerekli imkanı ulaştırmak için başlatılan "seferberlik" yeni bölgelerle devam ediyor. Üçüncü faz çalışmaları kapsamında 2021 yılında 300 yerleşim yerine daha mobil geniş bant haberleşme altyapısı götürülecek.
#Teknoloji