Gemi kazaları denince herkesin aklına ilk gelenlerden biri hiç kuşkusuz Titanic... "Asla batmaz" denen Titanic'in, 1912 yılındaki ilk seferinde bir buzdağına çarparak sulara gömülmesinin ardından yolcular ve mürettebattan toplam 1.517 kişi hayatını kaybetti. Aradan geçen 113 yılda Titanic sayısız akademik çalışmaya, belgesele ve filme konu oldu. Ancak kazada hayatını kaybedenlerle ilgili halen bilmediğimiz çok şey var. İşte bunca zaman sonra ortaya çıkan inanılmaz bir gerçek daha...
#DünyaGaziantep mutfağının özellikle sabahları içilen yöresel lezzeti beyran çorbası sadece Güneydoğu’nun değil, büyük şehirlerin de aranan tatları arasında. Kimi bol sarımsaklı sever, kimi bol acılı... Şeflerin ve gurmelerin yorumlarıyla Türkiye’nin en iyi beyran duraklarını derledik.
#Pınar TAHİRLERTitanik enkazının dijital taraması üzerinde yapılan detaylı analiz, tarihin en ünlü deniz kazasındaki son saatlerinde yaşananları ortaya çıkardı. Buna göre gemi batana kadar ışıkları açık tutmak için kazanlara kömür atan işçiler sayesinde filikalar güvenli bir şekilde suya indirildi ve birçok kişinin hayatı kurtuldu.
#TitanikSabah 06.09’da merkez üssü Gümüşhane'nin Kelkit ilçesinde 4,2 büyüklüğünde bir deprem meydana geldi. Depremin derinliği 5,09 kilometre olarak ölçüldü. Gümüşhane’de meydana gelen deprem, çevre illerde ve Erzincan’da da hissedildi. Karadeniz Bölgesi, deprem riskinin düşük olmasıyla biliniyor. Buna rağmen 14 Temmuz tarihinde Giresun açıklarında 3,9, 16 Temmuz'da ise Samsun’da 3,4 büyüklüğünde deprem meydana gelmişti. Peki halk tarafından deprem konusunda ‘güvenli’ olarak adlandırılan Karadeniz’de neler oluyor?
#Gümüşhane DepremiTitanik faciasının üzerinden geçen 113 yılın ardından 2. Kaptan William Murdoch, kendisine yöneltilen suçlamalardan aklandı. Derin deniz tarama şirketi Magellan'ın oluşturduğu 715 bin fotoğraflık 3D model, Murdoch'un geminin batışı sırasında görev yerini terk etmediğini ortaya koydu.
#TitanikÇin ordusunun Tayvan'ı kuşatan askeri tatbikatı bugün de devam ediyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephe Komutanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, kara kuvvetlerinin "Strait Thunder-2025A" tatbikatı çerçevesinde Doğu Çin Denizi’nde uzun menzilli gerçek mühimmatla tatbikat gerçekleştirdiği ifade edildi.
#ÇinÇin ordusunun Tayvan'ı kuşatan askeri tatbikatı bugün de devam ediyor. Çin Halk Kurtuluş Ordusu (PLA) Doğu Cephe Komutanlığı tarafından bugün yapılan açıklamada, kara kuvvetlerinin "Strait Thunder-2025A" tatbikatı çerçevesinde Doğu Çin Denizi’nde uzun menzilli gerçek mühimmatla tatbikat gerçekleştirdiği ifade edildi.
#ÇinÇin, egemenlik ihtilafı içinde bulunduğu Tayvan'ın çevresini kuşatan kapsamlı askeri tatbikata başlaması ortalığı karıştırdı. Uluslararası ajanslar gelişmeyi 'son dakika' olarak okuyucuları ile paylaşırken Tayvan tatbikatı "Çin'in akıl dışı provokasyonu" olarak nitelendirdi.
#ÇinTayvan Savunma Bakanlığı, Pazartesi günü sabah 6 ile Salı günü sabah 6 arasında Tayvan çevresinde 59 Çin askeri uçağı ve dokuz donanma gemisi görüntülendiğini bildirdi. Öte yandan Çin, Doğu Çin Denizi'nde Japonya ile ihtilaflı adacıkların çevresinde devriye yaptı. Japonya, Çin'i diplomatik kanallardan protesto etti.
#PasifikMimar Sinan’ın zirve eseri Süleymaniye’ydi. Ardından, Muhteşem Süleyman’ın oğlu Sultan II. Selim, ona Selimiye’yi yaptırdı. Selimiye, her zaman İstanbul’un şaşaalı karşılayıcısı oldu. Selimiye’nin yansıttığı ihtişam, beş asırdır dimdik ayaktadır. Bugün de Selimiye’nin 450. yılı kutlanıyor. Selimiye 20. yüzyılın ünlü mimarı Wright’ı bile büyüleyen bir eserdir ve içerisinde fısıldasanız duyulur.
#Mimar SinanGalatasaray ve Fenerbahçe arasındaki 116 yıllık rekabetin ilk 7 maçında rakibine gol bile atamayan Fenerbahçe, ilk galibiyetini 5 yıl sonra alabildi. Rakiplerin aralarında yaptığı maçlardan en az seyircili olanını 14, en fazlasını ise 70 bin 125 kişi izledi. Rekabetin gol kralı 27 golle Fenerbahçeli Zeki Rıza Sporel. Galatasaray üst üste 18, Fenerbahçe ise 11 maçta galip gelemedi.
#FenerbahçeUzaya dev bir ayna gönderip Güneş'in ışınlarını toplayarak Dünya üzerinde herhangi bir hedefe yöneltmek... İlk başta akıllara bilim kurgu filmlerindeki kötü karakterlerin yaptığı planları getirse de tamamen gerçek olan bir projeden bahsediyoruz. Rusya uzay ajansı Roscosmos, bundan tam 32 yıl önce 4 Şubat 1993 tarihinde, bu projeyi hayata geçirmeyi başardı. Peki ya sonrası?
#Uzay Araştırmaları6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümünde başka bir deprem ihtimali gündemde. O da Ege Denizi'ndeki günlerdir süren depremler. Peki Türkiye ve bölgede riskli yerler nerede? Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında harita üzerinden Türkiye'deki deprem riskini anlattı. Moriwaki, Türkiye'de 4 bölgenin deprem açısından riskli olduğunu açıkladı. Moriwaki, Ege Denizi'ndeki depremler için ise, "Bölgede 7 gibi deprem olursa tsunami gelebilir. Türkiye, bölgedeki depremden değil tsunamiden etkilenir" ifadelerini kullandı.
#Deprem6 Şubat 2023 depremlerinin yıl dönümünde başka bir deprem ihtimali gündemde. O da Ege Denizi'ndeki günlerdir süren depremler. Peki Türkiye ve bölgede riskli yerler nerede? Deprem Uzmanı Yoshinori Moriwaki, CNN TÜRK canlı yayınında harita üzerinden Türkiye'deki deprem riskini anlattı. Moriwaki, Türkiye'de 4 bölgenin deprem açısından riskli olduğunu açıkladı.
#Yoshinori MoriwakiAltındağ Şehit Hüseyin Gültekin Bilim ve Sanat Merkezi’nin 100 yıllık kuyruklu dev konser piyanosunun tuş takımı arızalandı. 1929’da yapılan tarihi binaya nasıl yerleştirildiği bilinmeyen ve dışarıya çıkarılması da mümkün olmayan piyanonun yerinde tamiri için 75 bin TL’ye ihtiyaç var. Okul Aile Birliği, piyanonun tamiri için velilere destek çağrısı yaparken, yardımseverlerin de desteğini bekliyor.
#Altındağ Şehit Hüseyin Gültekin Bilim Ve Sanat MerkeziKaradeniz, yüksek dağları, zengin kültürel mirası, taş evleri ve misafirperver halkıyla her mevsim farklı bir hikâye anlatıyor. Ancak sonbaharda olağanüstü manzaralarıyla adeta başka bir dünyaya dönüşüyor. CNN Travel editörleri, Bolu’dan Artvin’e kadar uzanan bölgede, tam da şu sıralar keşfe çıkılacak 5 noktaya değinerek güzel bir rota hazırladı. İşte güz mevsiminin bölgede en çok yakıştığı adresler...
#SeyahatÇin, Tayvan ve çevresini kuşatan kapsamlı askeri tatbikata başladı. Tayvan Savunma Bakanlığı tatbikatı kınayarak "Çin ordusunun irrasyonel ve provokatif eylemini kınıyoruz. Yanıt vermek için uygun güçleri devreye sokacak ve ulusal egemenliğimizi koruyacağız." açıklamasında bulundu.
#Çin