Bartın’ın Amasra ilçesinde, Roma dönemine ait yapıdaki kazı çalışmalarında heykel başı bulundu. Yapılan incelemelerde heykel başının Makedonya Kralı Büyük İskender’e ait olduğu tespit edildi. Tarihi eser Amasra Müzesi'ne teslim edildi.
#BartınDÜZCE'de, Konuralp Antik kentinde Düzce Belediyesi tarafından yapılan kazılarda Roma dönemine ait eserlerin çıkması İtalya ve Almanya'nın dikkatini çekti. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, "Bizi İtalya'dan, Almanya'dan aradılar, 'Kazı yapıyorsunuz, gelelim ortak olalım beraber kazı yapalım' dediler. Bu sadece Düzce'nin değil, dünyanın da ilgi duyduğu bir kazı faaliyeti haline geldi. Çok heyecan verici" dedi.
#Konuralp Antik KentiDüzce'de Konuralp antik kentinde belediye tarafından yapılan kazılarda Roma dönemine ait eserlerin çıkması, İtalya ve Almanya’nın dikkatini çekti. Düzce Belediye Başkanı Faruk Özlü, "Bizi İtalya’dan, Almanya’dan aradılar; 'Kazı yapıyorsunuz, gelelim, ortak olalım, beraber kazı yapalım' dediler. Bu sadece Düzce’nin değil, dünyanın da ilgi duyduğu bir kazı faaliyeti haline geldi. Çok heyecan verici" dedi.
#DüzceMilattan önce üçüncü yüzyılda kullanılan ve büyük bir bölümü toprak altında kalan Batı Karadeniz’in tek antik tiyatrosunda kazı çalışmaları devam ediyor. Her gün yeni bir yapının gün ışığına çıktığı kazıların tamamlanmasıyla, antik tiyatroda Türkiye’nin önemli isimlerinin konser vermesi planlanıyor.
#SeyahatKÜLTÜR ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı projeyle, Batı Karadeniz Bölgesi’nin tek antik tiyatrosu olan Konuralp Antik Tiyatrosu’nda Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Düzce Belediyesi’nin ortaklığıyla kazı çalışmaları aralıksız sürüyor. Batı Karadeniz’in Efes’i olarak adlandırılan ve tarihi milattan önce 3'üncü yüzyıla kadar dayanan Konuralp Antik Tiyatrosu’nda kazıların 3 yıl içinde bitirilip, kentin ziyaretçilere açılması planlanıyor.
#Batı Karadeniz BölgesiKültür ve Turizm Bakanlığı’nın başlattığı projeyle, Batı Karadeniz Bölgesi’nin tek antik tiyatrosu olan Konuralp Antik Tiyatrosu’nda Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü ile Düzce Belediyesi’nin ortaklığıyla kazı çalışmaları aralıksız sürüyor. Batı Karadeniz’in Efes’i olarak adlandırılan ve tarihi milattan önce 3'üncü yüzyıla kadar dayanan Konuralp Antik Tiyatrosu’nda kazıların 3 yıl içinde bitirilip, kentin ziyaretçilere açılması planlanıyor.
#Kültür Ve Turizm Bakanlığı"Batı Karadeniz'in Efes'i" olarak bilinen Düzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti'nde devam eden kazı çalışmalarında ulaşılan bulgular arkeologları heyecanlandırıyor. Kültür ve Turizm Bakanlığının aldığı kararla kazıların 12 aya yayıldığı, Batı Karadeniz'in en eski yerleşim yeri olarak bilinen antik kentte, Konuralp Müze Müdürlüğü Başkanlığı, Düzce Üniversitesi Arkeoloji Bölümü Bilimsel Danışmanlığı ve Düzce Belediyesinin destekleriyle kazı çalışmaları devam ediyor.
#Antik KentUzun bir aradan sonra yeni bir gezi serüveni ile karşınızdayım değerli okurlarım. Tam tamına doksan günlük bir eve kapanışın ardından yeni normalleşme süreci başlar başlamaz ilk seyahatimi İzmir’e planladım. Hem biraz tatil yapmak amacıyla, hem sizlere ilham olacak yeni rotalar oluşturmak hem de hijyen şartlarını sağlayan otelleri yerinde inceleyip sizlerle paylaşmak için güzel bir program çizdim.
#Yeni Normalde TatilDüzce'deki Prusias ad Hypium Antik Kenti ile UNESCO Dünya Mirası Geçici Listesi'nde bulunan 8 asırlık Ceneviz Kalesi'nde, Kültür Bakanlığı koordinesinde yürütülen kazı çalışmalarıyla bölge tarihinin gün ışığına çıkarılması ve turizmin canlandırılması amaçlanıyor.
#DüzceDüzce'de bulunan ve 'Batı Karadeniz'in Efes'i olarak adlandırılan Prusias ad Hypium Antik Kenti, bugüne kadar korunmuş alanlarıyla arkeologların dikkatini çekiyorKazı Bilimsel Danışmanı DÜ Arkeoloji Bölümü Öğretim Görevlisi Doç. Dr. Emre Okan:"Ortaya çıkacak tiyatro, hem mimari hem de estetiği ile bölgenin adından en çok söz ettirecek mimari buluntularının başında gelecek. Biz arkeologlar bu bölgede kazı yaptıkça heyecanlanıyoruz"
#Düzce‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. İşte jüri üyelerinin madde madde en iyi 20 seçimleri...
#Mimari‘En İyi 100 Türk Filmi’, ‘En İyi 100 Albüm’, ‘En İyi 100 Türk Romanı’ derken sıra geldi ‘En İyi 100 Mimari Eser’e... Hürriyet Pazar, ‘soruşturma klasikleri’nde yeni bir kapıyı daha aralıyor. Mimarlık, tarihsel açıdan uğradığımız bütün duraklardan çok çok daha eski. İnsanın varlığıyla birlikte etrafını inşa etme çabası, dokunuşu upuzun bir sürecin ifadesi. Doğanın fiziksel koşullarından korunma çabası, başını sokacak bir mekân arayışı, sonrasında malzemelerin ve bilimin gelişimi derken basit ihtiyaçlardan ihtişama, işlevsellikten estetiğe, günü kurtarmaktan tarihe tanıklık etmeye onca yapı insanların, toplulukların, ait oldukları coğrafyaların da bir ifade biçimine dönüştü. Üzerinde yaşadığımız Anadolu da sayısız medeniyetin tanığı. Dolayısıyla mimarlık serüveninin de... Bu açıdan ‘En İyi 100 Mimari Eser’ soruşturmamızda 100 kişilik jürimize geniş bir hareket alanı tanıdık ve tanım aralığını, ilk yerleşmelerden biri olarak kabul edilen “Göbeklitepe’den Günümüze” parantezinde tuttuk. Bu parantezin içinde antik çağ, Roma, Selçuklu, Osmanlı ve tabii ki Cumhuriyet dönemi mimarisi vardı. Jüri bu çağların ifadesi olan yapıları (tek ya da çoğul) kendi mimarlık anlayışları ve beğenileri doğrultusunda seçti. Daha önceki soruşturmalarımızda jüri üyelerinden ‘En iyi 10’larını istemiştik, bu kez tanım aralığının genişliğinden dolayı seçkimiz ‘En iyi 20’lik listelerden oluştu. Ve nihayetinde akademisyenlerden, mimarlardan, kültür sanat insanlarından oluşan bir seçici kurul, ‘Türkiye toprakları üzerindeki en iyi 100 mimari eser’i belirledi. Biz de onların seçimlerini sayfalarımıza taşıyarak tarihe özel bir not daha düştük... Kültür hayatımıza ışık tutmasını dilediğimiz bu soruşturmayı da umarız öncekiler gibi beğenirsiniz diyelim... Not: Soruşturmamızda çeşitli nedenlerden dolayı hatıralarımızdan olmasa da fiziksel çevreden silinmiş, yıkılmış, hayatı sona ermiş yapılar yer almadı. 100’lük tablo, varlığını hali hazırda sürdüren yapılardan oluştu.
#Türkiye'deki En İyi 100 Mimari Eser