Güneş, asteroitleri yörüngeden atıyor

Güncelleme Tarihi:

Güneş, asteroitleri yörüngeden atıyor
Oluşturulma Tarihi: Nisan 15, 2004 21:37

Ölçülmesi neredeyse imkansız olan ve güneş enerjisiyle oluşan bir akım, çarpışma sırasında olduğundan çok daha fazla göktaşını yörüngeden savuruyor. Adam Mickievicz Üniversitesi (Polonya) araştırmacılarından Paola Paolicchi şimdi Nature dergisinde bundan Yarkovski etkisinin sorumlu olabileceğini açıkladı.

Paolochhi ve ekibi dünyanın yörüngesiyle kesişen 21 asteroitin yörünge özellikleriyle asteroit kuşağındaki 87 göktaşını inceleyerek asteroitlerin üçte ikisinin ‘gerileyici’ bir şekilde hareket ettiklerini bulmuş.

Bu, yörünge hareketinin aksi yönünde kendi ekseni etrafında döndükleri anlamına geliyor. Oysa dünya ve diğer gezegenlerin çoğu, kendi eksenlerinde güneşin etrafındaki devirleriyle aynı yönde dönerler. Asteroit kuşağındaki asteroitlerdeki rotasyon yönleri eşit bir şekilde dağılmış.

Eğer asteroitlerin yörüngelerinden savrulmalarından çarpışmalar sorumlu olsaydı, yörüngeleri dünyanınkiyle kesişen göktaşlarındaki rotasyon yönlerinin de eşit bir şekilde dağılmış olmaları gerekiyordu diyor Paollicchi.

Oysa Yarkovski etkisi, iki asteroit türünün farklı yönlerde dönmesine neden oluyor. Bu etki asteroitin bir yüzünün diğer yüzünden daha sıcak olmasına dayanır. Farklı sıcaklıklar zamanla asteroitlerin rotasyon yönlerini de değiştirmekte.

Böylece asteroit kuşağının iç kenarındaki topaklar eninde sonunda, gezegenlerin kütle çekim kuvvetleri yüzünden sağlam olmayan bir yörüngeye ulaşıyor ve asteroit kuşağını terk ederek güneş sisteminin içlerinde dönmeye başlıyorlar.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!