Gündüz hocanın payı çok büyük

TÜRKİYE adeta genç yetenek madeni yatağı gibi. Bu madenlerden de futbolcular fışkırıyor. Milli Takımımız’dan Avrupa Şampiyonası’nda hiç kimse böyle bir başarı beklemiyordu. Ancak, bu madenlerin yatağında yatan cevherleri keşfedenler vardı. Bunun öncüsü ise tartışmasız rahmetli Gündüz Tekin Onay’dır.

Sistemli çalışmanın karşılığında keşfetti o dönemin gençlerini. Onlara küçük yaşlarında uluslararası tecrübeyi kazandırmak için, U-17, U-18 gibi yarışmacı milli takımlarda yer verip, gözlerini zirveye dikti.

Bunların içinde Emre Belözoğlu, Nihat Kahveci, Gökdeniz Karadeniz, Tuncay Şanlı, Sabri Sarıoğlu, Arda Turan ve Semih Şentürk gibi isimler, bugünkü başarının mimarları oldu.

Buna benzer uygun oyuncuları tek tek seçti ve futbolumuza kazandırdı. Daha sonra da Avrupa’da gurbetçileri kazanmak için bürolar kurdu. Onlar da şimdi içimizde. Belki bilmiyorsunuz diye söyleyeyim; bizi Avrupa’da yarı finale çıkaran Fatih Terim de bu yollardan geçti. Terim’e de ilk milli formayı giydiren Gündüz Tekin Onay’dı. Genç Milli Takım’da oynarken, hücumcu olan Terim’i, liberoda oynatan da Gündüz hocaydı.

Güven ortamı yarattı

Köprülerin altından çok sular aktı. Akacak da. Şu anki mevcut kadronun arkasında da bekleyen cevherler var. 2010’da onlar da bu kadroya eklenip sahne alacak. Bunları da hayata kazandıracak isim Terim olacak.

Terim, Avrupa Şampiyonası’na gidilirken çok eleştirildi. "O yok, bu niçin kadroda değil" diyerek ateş açıldı. Ama bildiği felsefenin dışına çıkmadı. "Ben felsefemi değiştirmem" dedi, dediğini de yaptı.

Terim bu yola çıkarken de üç temel öğeyi benimsedi. Verimlilik, kalite ve ilişkiler. Bu temel içinde sonucun getirdiği başarı oldu.

Kendi oyun kalıbına göre uygun isimleri seçti. Birinci sınıf teknik adam olduğu için birinci sınıf oyuncularla çalıştı. Güven ortamı yarattı. Turnuva sonuna kadar bireyleri değil takımı ödüllendirdi.

Yabancı futbolcuların bizim çocuklar karşısında farkı yok. Bizimkilerin hepsi birer elmas. Onun için kulüp yöneticileri dikkatli olsun. Yabancı futbolcu sevdasından vazgeçsinler. Fatih Terim’in daha önce bana söylediği gibi, "70 milyonuz bir yerlerde oyuncular var, yeter ki biz keşfedelim" sözlerini kulak arkası yapmayalım. Uymayanları da uyaralım.
Yazarın Tüm Yazıları