Zümrützede Apartmanı

Güncelleme Tarihi:

Zümrützede Apartmanı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 13, 2013 01:17

Konya’da 9 yıl önce çökerek 92 kişiye mezar olan 11 katlı Zümrüt Apartmanı’nın yerine anıt yapılması beklenirken yeniden apartman yapılıyor. Binada evi bulunanlar tarafından kurulan Zümrützede Mağdurları Kooperatifi, 72 daire inşa ettiriyor.

Haberin Devamı

KONYA’da 2 Şubat 2004 tarihinde merkez Selçuklu ilçesi Kerkük Caddesi’nde bulunan 11 katlı Zümrüt Apartmanı büyük bir gürültüyle çöktü. Bina tamamen yerle bir olurken 92 kişi hayatını kaybetti ve 30 kişi de yaralandı. Facianın ardından başta müteahhit olmak üzere diğer sorumlular yargılandı. Ayrıca faciada hayatını kaybedenlerin yakınları olayda sorumlu tuttukları Selçuklu Belediyesi aleyhine 60’a yakın tazminat davası açtı. Yapılan duruşmalar sonrası Selçuklu Belediyesi Zümrüt Apartmanı mağdurlarına yaklaşık 5 milyon liraya yakın tazminat ödedi.

ANIT VE LABORATUVAR YAPILACAKTI

Geçen süre içinde Zümrüt Apartmanı’nın yıkıldığı alan boş olarak kaldı. Apartmanın enkazında her yıl düzenlenen anma törenlerinde alana faciada hayatını kaybedenler için anıt yapılması istendi. 2007 yılında Konya Büyükşehir Belediye Başkanı Tahir Akyürek mağdurlara hisse karşılığı daire verileceğini belirterek apartmanın bulunduğu yere yapı kontrolü laboratuvarı ve bir anıt yapılacağını açıkladı. Ancak hissedarlar ile belediye arasında anlaşma sağlanamayınca bu girişim sonuçsuz kaldı. Hissedar sayısının fazla olması üzerine anlaşma sağlanabilmesi için Zümrützede mağdurları kooperatif kurarak tüm hisseleri bir araya getirdi. Bu kez kooperatif üyeleri belediye ile görüşme yaptı. İddiaya göre yapılan görüşmeler sonuçsuz kalınca 42 hissedar tarafından kurulan Zümrützede Mağdurları Kooperatifi, bir müteahhitle anlaştı. Yıkılan alana, daha önce 32 olan daire sayısı, 1+1 ve 2+1 daire şeklinde metrekareleri küçültülerek 72’ye çıkartılarak yeni bir apartman yapılması kararı alındı ve inşaat çalışmaları başladı.

Haberin Devamı

BELEDİYE BİZE BAŞKA YER GÖSTERMEDİ Kİ’

KOOPERATİFTE hissesi bulunan Recep Erdoğan, Zümrüt Apartmanı’nın yıkıldığı alanın yıllardır boş kaldığını ve belediyenin kendileri için başka bir bölgede yer göstermediğini söyledi. Bunun üzerine arsaya Konya’nın en sağlam apartmanı yaptırma kararı aldıklarını belirten Erdoğan “O alan facia gününü hatırlıyor. Eminim bu acı hatıralar yok olacak. Tabii apartmanda yakınlarını kaybeden birçok kişinin de hatıralarından dolayı bu binada oturacağını zannetmiyorum” dedi.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!