Zümrüt Apartmanı davasında ceza yağdı

Güncelleme Tarihi:

Zümrüt Apartmanı davasında ceza yağdı
Oluşturulma Tarihi: Aralık 26, 2007 13:25

Konya'da 2 Şubat 2004 tarihinde Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi sonucu 92 kişinin ölümüyle ilgili yeniden görülen davada, tutuksuz yargılanan sanıklar müteahhit Ali Vedat Kaya 5 yıl, taşeron İsmail Hakkı Canlıer 4 yıl, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki de 2 yıl, 3 belediye görevlisi ise 2'şer yıl hapis cezasına çarptırıldı.

Haberin Devamı

İkinci yargılamanın sonucunda, öncekinden farklı olarak sadece belediye görevlileri birer yıl daha fazla hapis cezası alırken,diğer sanıkların cezalarında değişen bir şey olmadı.

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen davanın karar duruşmasına, tutuksuz yargılanan sanıklar müteahhit Ali Vedat Kaya, taşeron İsmail Hakkı Canlıer, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki ve tarafların avukatları katıldı.

Savcının önceki duruşmada verdiği mütalaasına karşılık mahkeme, tarafların avukatlarından savunmalarını istedi. Müşteki avukatları mütalaaya katıldıklarını, ekleyecek bir konunun olmadığını belirttiler.

Daha sonra sanık avukatlarından savunmaları istendi.

Sanıklardan Halil İbrahim Elliiki'nin avukatı Murat Demirci, iddia makamının görüşlerine katılmadıklarını belirterek, müvekkilinin olayda sorumluluğunun olmadığını, bilirkişi raporunda da müvekkilinin kusursuz olduğunun tespit edildiğini söyledi.

Haberin Devamı

Müvekkilinin projenin çizilmesinden sonra binanın yapımında ve mimarisindeki değişiminden haberdar edilmediğini savunan Demirci, bundan dolayı müvekkilinin beraatini talep ettiklerini bildirdi.

Ali Vedat Kaya'nın avukatı ise önceki savunmalarının geçerli olduğunu, mahkemenin mahkumiyete karar vermesi halinde hapis cezasının para cezasına çevrilmesini talep ettiklerini söyledi.

Belediye görevlileri Hüseyin Çopur, Maide Dönmez ve Zeynel Ünal'ın avukatı Güngör Bilgin ise müvekkillerinin özel şahıs olduğunu ve
belediyede inisiyatif kullanma yetkileri bulunmayan memurlar olduğunu

söyledi. Bu nedenle müvekkillerine kusur izafe edilemeyeceğini ileri süren Bilgin, “Yani müvekkillerim sizin önünüzde bulunan zabıt katiplerinden farkı yoktur. Onların olayla ilgili sorumluluğu ve kusuru bulunmamaktadır. Müvekkillerimin beraatına karar verilmesini istiyorum” dedi.

Son olarak söz alan taşeron İsmail Hakkı Canlıer'in avukatı Ömer Oğur ise davanın başından bu yana hiçbir savunma ve taleplerinin yerine getirilmediğini öne sürdü.

Yargıtay 9. Ceza Dairesinin yerel mahkemenin Zümrüt Apartmanı davasına ilişkin kararı bozmasından önce ve sonra mahkemeye sözlü ve yazılı savunmalarda bulunduklarını anımsatan Oğur, şunları kaydetti:

“Bu savunma ve dilekçelerimde belirttiğim gibi dava, başından sonuna kadar usül ve yöntemlere aykırı yürümüştür. Mahkeme ve biz kamuoyu baskısı altında bulunmaktayız. Savcılık bizim hiçbir talebimizi yerine getirmemiş, incelenmesini istediğimiz şeyler incelenmemiş, araştırılmasını istediğimiz şeyler araştırılmamıştır. İddia ve savunmalarımız göz önüne alınmamıştır. CD ve kasetler incelenmemiştir. Eksik ve usulsüz incelemelerle raporlar verilmiş. Son alınan rapor da usul ve yöntemlere aykırıdır. Buna göre karar verilmesi mümkün değildir. Biz burada bir kolonun kesildiğini iddia ediyoruz. Konya halkı bunu biliyor. Ama bunu savcılık, mahkeme ve bilirkişiler göz önüne almayarak hukuka aykırılık yapıyor. Müvekkilimin tahliyesini talep ediyorum.”

KARAR

Sanıklara son sözlerinin sorulmasından sonra verilen 10 dakika aranın ardından kararını açıklayan mahkeme heyeti, tüm sanıkların olayla ilgili kusurlarının olduğu sonucuna vardıklarını bildirdi.

Haberin Devamı

Dava süresince tüm avukatların talep ve isteklerinin göz önüne alınarak incelendiğini ifade eden heyet, Yargıtay'ın bozma kararının 3 belediye görevlisine verilen cezayla ilgili olduğunu değerlendirdiklerini bildirdi.

Mahkeme heyeti bu doğrultuda, TCK'nın dikkatsizlik ve tedbirsizlik sonucu birden fazla kişinin ölümüne neden olma suçlarını içeren 383. maddesi kapsamında, tutuksuz yargılanan sanıklar müteahhit Ali Vedat Kaya'ya 5 yıl hapis 440 YTL para cezası, taşeron İsmail Hakkı Canlıer'e 4 yıl hapis 440 YTL para cezası, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki'ye de 2 yıl hapis 440 YTL para cezası verdi. Heyet, ayrıca, sanıkların cezaevinde yattıkları sürelerin cezadan mahsup edileceğini bildirdi.

BELEDİYE GÖREVLİLERİNİN CEZALARI TECİL EDİLDİ

Heyet, belediye görevlileri Zeynel Ünal, Hüseyin Çopur ve Maide Dönmez hakkında da 2 yıl hapis, 440'ar YTL para cezası verdi. Heyet, belediye görevlilerinin cezalarının tecil edildiğini açıkladı.

Haberin Devamı

Böylece ikinci yargılamanın sonucunda, sadece belediye görevlileri birer yıl daha fazla hapis cezası alırken, diğer sanıkların cezalarında değişen bir şey olmadı.
Duruşma sonunda İsmail Hakkı Canlıer'in avukatı Ömer Oğur ise kararı, Yargıtay'a götüreceklerini, kararın Yargıtay tarafından tekrar bozulacağına inandığını söyledi.

OLAYIN GEÇMİŞİ

Konya'da 2 Şubat 2004 tarihinde merkez Selçuklu Belediyesi Kerkük Caddesi'nde Zümrüt Apartmanı'nın çökmesi sonucu 92 kişi hayatını kaybetmiş, 30 kişi yaralanmıştı.

Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinde açılan davada, Ali Vedat Kaya, TCK'nın 383. maddesi gereğince “dikkatsizlik ve tedbirsizlik nedeniyle ölüme sebebiyet vermek” suçundan 5 yıl hapis, 440 YTL para cezası, taşeron İsmail Hakkı Canlıer 4 yıl hapis ve 440 YTL, proje sorumlusu Halil İbrahim Elliiki ise 2 yıl hapis ve 440 YTL para cezasına çarptırılmıştı.

Haberin Devamı

Sanıklar, cezalarında indirime gidilmesi ve cezaevinde kaldıkları sürenin göz önüne alınması sonucu serbest kalmışlardı.

Mahkeme, Selçuklu Belediyesinde görevli inşaat teknikeri Zeynel Ünal, imar müdürü Hüseyin Çopur ve mimar Maide Dönmez'i birer yıl hapis, 440 YTL para cezasına çarptırmış, görevlilerinin cezasını ertelemişti.

Yargıtay 9. Ceza Dairesi ise Konya 3. Ağır Ceza Mahkemesinin, Ünal, Çopur ve Dönmez'e eski Türk Ceza Kanunu'nun (TCK) “görevi ihmal” başlıklı 230/1. maddesi uyarınca verdiği birer yıl hapis cezasını esastan bozmuştu.

 

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!