Ender DURUEL / BRÜKSEL
Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2008 00:00
Dünya Azerbaycanlılar Kongresi (DAK) Belçika temsilciliği tarafından Belçika Senatosu’nda düzenlenen kongrede Azerbaycanlıların sorunları dile getirildi.
Kongrenin Başkanlığını DAK Başkanı da olan Azerbaycan ve Türk dünyasının ünlü şair ve yazarı Sabir Rüstemhanlı yaptı. Çeşitli ülkelerde yaşayan Azerbaycanlılarla Azerbaycan’da yaşanan sorunlara çözümler üreten ve sorunların azaltılması için çalışan DAK’ın düzenlediği konferansa, başta Azerbaycan olmak üzere, Rusya, Almanya, Hollanda ve bir çok ülkeden gelen Azerbaycanlılar, Belçika senatörleri, siyasetçiler ve bazı dernek başkanları katıldı. DAK kongresinde en çok konuşulan konuların arasında Dağlık Karabağ sorunu yer aldı. Katılımcılar Dağlık Karabağ sorununun uluslararası hukuka göre bir çözüm yolunun en hızlı şekilde bulunması gerektiğini dile getirdi.
DAK Başkanı Sabir Rüstemhanlı, Karabağ’daki Azeri soykırımının görmezden gelindiğini söyledi. Karabağlı Türklerin Ermenilerin zulmüne maruz kaldıklarını belirten Rüstemhanlı, "Ezilenler, zulüm görenler hep Türklerdir fakat en çok suçlanan da Türk halkı oluyor. Karabağ’da soykırım yapan Ermenileri kimse suçlamıyor, Türkiye suçlanıyor. Bizim sorunlarımız hep aynıdır. Bu yüzden birlik olup suçsuz olduğumuzu dünyaya anlatmalıyız ve Türk dünyasının sorunlarına çözümler bulmalıyız. Bu konferansları Avrupa’nın ve dünyanın her yerinde devam ettireceğiz. Belçika, Hollanda, Almanya başta olmak üzere Amerika’da da konferanslarımız düzenleyeceğiz" dedi.
Belçika mutlu etti
Azeri Türk Kadınlar BirliÄŸi BaÅŸkanı Tenzile Rüstemhanlı da, kadınların yaÅŸadıkları sorunları dile getirdi ve bu sorunlara çözümler bulabilmek çalıştıklarını söyledi. Bu konuyla ilgili olarak Belçika’da bir çok siyasetçiyle görüştüklerini belirten Rüstemhanlı şöyle dedi: "Bu toplantıda Azerbaycan’ın önemli meseleleri konuÅŸuldu. Azerbaycan’ın ikiye bölünmesi bizi en çok rahatsız eden sorundur. KarabaÄŸ halen iÅŸgal altında ve buna çözüm bulunamadı. DAK olarak Belçika Senatosu’nda bu sorunun tartışılması ve çözümler aranması bizi mutlu etti."      Â