“Zulüm 1938’de son buldu”  davasında 4.5 yıl hapis istendi

Güncelleme Tarihi:

“Zulüm 1938’de son buldu”  davasında 4.5 yıl hapis istendi
Oluşturulma Tarihi: Kasım 08, 2016 17:05

Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ün ölüm yıl dönümü olan 10 Kasım’da  “Zulüm 1938’de sona buldu” başlığıyla internet sitesinde bir video yayınlayan Akit Gazetesi’ne dava açıldı. Yayının ardından 426 kişi şikayetçi oldu. Akit’in yayın ve programlarından sorumlu müdürü Ali Özken’e “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçundan 4,5 yıla kadar hapis istemiyle dava açıldı. 

Haberin Devamı

Akit gazetesinin, Atatürk’ün ölüm yılı olan 10 Kasım 1938 ile ilgili geçtiğimiz 10 Kasım’da “Zulüm 1938’de son buldu”  başlığı ile yayınladığı video büyük tepki toplamıştı. Yayının ardından İstanbul Barosu avukatlarından Faruk Emre Akı Küçükçekmece Cumhuriyet Başsavcılığı’na dilekçe sunarak Akit’ten şikayetçi

“Zulüm 1938’de son buldu”  davasında 4.5 yıl hapis istendi

oldu. Akı’nın ardından 426 kişi daha Başsavcılığa dilekçe vererek dava açılmasını talep etti. Şikayet dilekçelerini inceleyen savcılık Akit Gazetesi’nin Yayınlardan ve Programlarından Sorumlu Müdürü Ali Özken’i şikayetçi sıfatıyla ifadeye çağırdı.

Özken savcıya verdiği ifadede, Atatürk’ün saltanat rejimini kaldırarak kurduğu Cumhuriyetle onun demokrasiye olan inancına uygun biçimde farklı görüş ve düşünceleri çarpıcı tarzda biraz da sert bir üslupla dile getirilen bir haber yaptıklarını iddia etti. Yayınlanan haberde olaya eleştirel olarak yaklaşıldığını belirten Özken, “Objektif bir değerlendirme yapılmıştır. Söz konusu haber yapılmasından maksat olayın farklı boyutları olduğunu da kamuoyunun bilgisine sunmaktı” dedi. Atatürk’e hakaret kastı olmadığını söyleyen Özken,  haberin basın özgürlüğü kapsamında değerlendirilerek hakkında takipsizlik kararı verilmesini istedi.

Haberin Devamı

Ancak Savcı Adnan Özcan Ali Özken hakkında iddianame düzenleyerek dava açtı. Savcı Özcan, Haber programı bir bütün olarak ele alındığında, haber verme ve eleştiri sınırlarının aşıldığı, Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret edildiği, şüphelinin müsnet suçu işlediği anlaşılmaktadır” dedi. Savcı Özcan şüpheli Özken’in “Atatürk’ün hatırasına alenen hakaret” suçundan 1 yıl 6 aydan 4 yıla kadar hapis istemiyle dava açtı.  

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!