Güncelleme Tarihi:
Karaköy Perçemli Sokak'taki 18.yy'dan kalma Zülfaris Sinagogu'nu müzeye dönüştürme çalışmaları son aşamasına geldi. 500. Yıl Musevi Vakfı'nca üç yıldır yürütelen restorasyonun bugünlerde tamamlanması ve yapının önümüzdeki yıl müze olarak hizmete girmesi planlanıyor.
500. Yıl Musevi Vakfı Başkan Vekili Naim Güleryüz, restorasyon çalışmasında yapı mimarisindeki Osmanlı Musevi etkileşiminin ortaya çıkarıldığını belirtti. Güleryüz ’’Bizans ve Osmanlı dönemlerinde bu topraklarda yaşamış insanlar ile 1492'de İspanya'dan göçen Museviler, Türkiye'yi vatanları kabul ettiler. Bu bütünün bir parçası oldular. Böylece bir etkileşim süreci başladı. İşte hayata geçirilecek 500.Yıl Zülfaris Müzesi projesiyle, bu etkileşimi ve ortaya çıkan kültürel mozaik gösterilmeye çalışılıyor’’ dedi.
Projeye sıfırdan başladıklarını belirten Güleryüz, ellerinde müzenin amacına uygun az sayıda eşyanın bulunduğunu, koleksiyonun oluşturulması için gönüllülerin yardım ve desteklerini beklediklerini söyledi.
1991'de kurulan 500. Yıl Musevi Vakfı, Türk milletinin insancıl yaklaşımını en geniş şekilde yurt içi ve yurt dışında duyurmayı, Türkiye'deki Musevilerin şükranlarını çeşitli çalışmalarla kamuoyuna iletmeyi amaçlıyor. Vakıf daha önce de ABD, Meksika, İspanya, Fransa ve Avrupa Konseyi'nde bu amaçla çeşitli konferanslar, toplantılar düzenlemişti.
Zülfaris Sinagogu'nun avlusuna demir bir kapıdan giriliyor. Kapının sol tarafında heykeltraş Nadia Arditi'nin 1. Dünya, Kurtuluş ve Balkan savaşlarında ölen Musevi Türkleri'nin anısına yaptığı anıt yer alıyor. Anıtın yanında üç dilde Atatürk, İsmet İnönü, Turgut Özal, Süleyman Demirel ve Mesut Yılmaz'ın Türk Musevileri ile ilgili sözleri bulunuyor.
Yapı müze olarak düzenlendikten sonra giriş katı etnoğrafya bölümüne ayrılacak. Bu bölümde Musevi toplumunun doğum, sünnet, düğün gelenekleri yansıtılacak. Bir başka bölümde 2. Dünya Savaşı sırasında Türkiye'ye gelen Musevi kökenli bilim adamları tanıtılacak. Osmanlı Devleti ve Cumhuriyet parlamentolarında görev yapan Musevilerin fotoğraf ve özgeçmişleri sergilenecek.
Müzenin ikinci katında Osmanlı padişahlarının Musevilerle ilgili fermanları sergilenecek. İmparatorluğun Musevilerle ilgili politikalarını yansıtan bu fermanlarla birlikte Türkiye'nin çeşitli illerinden gelen, dış yüzeyleri yöresel kültürün izlerini taşıyan tevrat ruloları da bu katta yer alacak.
Ayrıca basın köşesinde, Musevilerin 1493'te Osmanlı İmparatorluğu'na ilk kez matbaayı getirdikten sonra yayımladıkları kitaplar, gazeteler tanıtılacak.
Sinagogun eskiden kadınların ibadeti için ayrılan cumbalı en üst katı fotoğraf galerisi olarak düzenlenecek.