Batuhan Okur batuhanokur@hurriyet.com.tr
Oluşturulma Tarihi: Şubat 23, 2007 00:00
HER ne kadar yazılarımı yurt dışından yazsam ve Türkiye gündeminin dışındaki konuları ele alsam da, Türkiye’deki bir çok etkinliği yakından takip etmeye gayret ediyorum. İlk kez geçenlerde yapılan bir etkinliğe katılamadığım için üzüntü duydum.
Mobil Pazartesi (Mobile Monday) adı verilen bu etkinlik, her ayın ilk pazartesi günü düzenleniyor. Yüz civarında mobil ve İnternetle ilişkisi olan profesyonelin katıldığı etkinlikte ağırlıklı olarak mobil dünyası işlense de, teknolojiyle ilgili başka bir çok alanla ilgili sunumlar da yapılıyor. Geçen yıl kasım ayında ilki düzenlenen etkinliğin dördüncüsü 4 Şubat’ta Ericsson’un ev sahipliğinde düzenlendi. Mobil Pazartesi’nin İnternet sitesi (www.momoistanbul.com) ve Sevgili Cem Sertoğlu vesilesiyle etkinlik hakkında edindiğim izlenimler çok olumlu.
BEKLENTİLERİM YÜKSEK
Bu etkinliklerin katılımcılara çalıştıkları alanlarla ilgili çevre edinmeleri konusundaki faydaları açık. Ancak bir de işin görünmeyen yüzü var ve konunun beni daha çok heyecanlandıran tarafı da orası. Bu toplantıların Türkiye’de mobil, İnternet ya da teknolojinin diğer alanlarında iş kurmayı hayal eden girişimcileri bir araya getireceğini, dolayısıyla uzun vadede Türkiye’nin teknoloji alanında ufkunu açabilecek yepyeni şirketlerin tetikleyicisi olacağını düşünüyorum. Diliyorum, Mobil Pazartesi hız kesmeden devam ederken içinden bir kaç şirket de çıkar.
Bu arada son Mobil Pazartesi’de Mondus da (www.mondus.net) tanıtıldı. Mondus, üyelerinin çevrelerindeki ilişkileri daha etkili yönetebilmelerini sağlayan yepyeni bir İnternet platformu. Gördüğüm kadarıyla yurtdışındaki benzerlerinden daha da ileride gelecek vaat eden bir platform. Detayları bir sonraki sayıda işleyeceğim.
Yaklaşık bir aydır aklımda olan, beni hem şaşırtan hem de gurur veren bir konuyu yazmak istiyorum. Yaklaşık bir yıl önce iş için Japonya’ya gittiğimde Japonların hızlı treni olan Şinkansen’de WiFi üzerinden İnternet’e bağlanma hizmeti verileceğini yazmıştım. Açıkçası TCDD’nin de böyle bir hizmet vereceğini ummadığımdan başka bahara demiş konuyu kapatmıştım.
Ancak TCDD şaşırttı, Avea desteğinde Ankara İstanbul arasındaki bazı seferlere WiFi üzerinden İnternet’e erişim desteği sağladı. Son derece yerinde, güzel bir girişim. Sistem şimdilik sınırlı, sadece Cumhuriyet ve Başkent ekspreslerinde mevcut ve sadece yemekli vagona yakın yerlerde çalışıyor. Bu arada TCDD bir de TrenTV adı verilen bir servisi sunmaya başladı. Tam olarak amacını anlamasam da bu girişimi de olumlu buluyorum, bunlar bir devlet kurumunun çağdaş dünyaya ayak uydurma çabaları.
NUMARALAR TAŞINIYOR
2006 Şubat ayında ilk kez işlediğim numara taşınabilirliği uygulaması resmi gazetede yayımlanarak yürürlüğe girdi. Yeni uygulamayla örneğin Turkcell’den aldığınız 532’li numaranızla, gidip Telsim’e ya da Avea’ya abone olabileceksiniz (tabii bunun tersi de geçerli).
Henüz teknik alt yapı yüzde yüz hazır olmadığından bu tarz taşıma hareketlerini bir süre için yapamayacak olsak da, ben uzun vadede bu girişimin rekabetçiliği arttırdığını ve tüketicilerin lehine olduğunu düşünüyorum. Elbette en kısa sürede haksız rekabeti önlemek adına kapsam Türk Telekom’un sabit numaralarını da uygulamanın parçası yapacak şekilde genişletilmeli. Hepimize hayırlı uğurlu olsun.