Şebnem ARAT
Oluşturulma Tarihi: Şubat 24, 2012 00:00
AK Parti’nin zorunlu eğitimin 12 yıla çıkarılmasını içeren yasa teklifine eğitimciler ve sivil toplum örgütleri tepkili. Yasa teklifinin yürürlüğe girmesi halinde Türkiye’nin eğitim sisteminin olumsuz yönde etkileneceğini vurgulayan uzmanlar, vekilleri teklifi geri çekmeye davet etti. Teklifin kabul edilmesi halinde uygulanacak olan ‘4+4+4’lük sistemin zorunlu eğitimi aslında 4 yıla indireceğini belirten Eğitim Reformu Girişimi (ERG) Direktörü Prof. Dr. Üstün Ergüder, “Yasa teklifine göre ilköğretim birinci kademe ve ikinci kademe olmak üzere ikiye bölündü. İlk 4 yılın ardından ise açıköğretimin önü açıldı. Bu uygulama kız çocuklarının okullaşma oranını düşürecek. Kız çocukları 4 yılın ardından okula gönderilmeyecek. Engelli öğrenciler açıköğretime yönlendirilebilecek. 10 yaşından itibaren çocuklar, meslek seçimi yapabilecek. Erken yaşta yapılan bilinçsiz
seçimler ise çocukların geleceğini etkileyecek” dedi.
Çocuk işçiliği yaygınlaşacak
6-13 yaş grubu için okullaşma oranının yüzde 99’lara çıktığını belirten ERG Koordinatörü Batuhan Aydagül, teklif ile okul öncesi eğitimin zorunluluktan çıktığını belirtti. Teklifin yasalaşması halinde bu oranın düşeceğini anlatan Aydagül, şöyle dedi: “Erken çocukluk eğitiminde okullaşma oranı ancak yüzde 67’lere çıktı. Zorunluluk kapsamından çıkarılması şimdi bu oranı düşürecek. Öte yandan mesleki eğitimin erken yaşlarda başlaması çocuk işçiliğini yaygınlaştıracak. Mesleki eğitimin ortaöğretim içindeki payının AB ülkelerinde yüzde 60’larda olduğu söyleniyor. Halbuki bu rakam yüzde 48. Finlandiya, Polonya, İsveç gibi ülkeler çocukları okul türüne yöneltme yaşını geciktiriyor. Hatta Almanya bile bu uygulamayı 3 yıl öteledi. Ayrıca yasa teklifi katılımcı bir süreçle oluşturulmadı. Eğitimciler ve bu konuda uzman kişilerin görüşleri alınmadı.”
Tohum Otizm Vakfı Kurucu Başkanı Mine Narin ise yasa teklifi için şunları söyledi: “Avrupa’da kaynaştırma eğitim kapsamına katılan çocukların oranı yüzde 3 ile 6 arasında değişiyor. Türkiye’de ise bu oran yüzde 1’lerin altında. Bu düzenleme ilk 4 yıldan sonra engelli çocuklar açıköğretime yönlendirecek. Bu çocuklar okuldan daha da uzaklaşacak.”
Eğitimcilere göre yasanın getirdiği riskler
KIZ çocukların okuldan alınabilmesinin önünü açacak, birçok kız çocuğu 4 yıldan sonra okula gidemeyecek.
Kaynaştırma eğitiminin uygulanması riske atılacak. Engeli bulunan öğrenciler ilk 4 yıldan sonra açıköğretime yönlendirilecek.
Çocuklar 10 yaşında mesleklere yönlendirilecek. Seçimler erken yaşta bilinçsizce yapılacak.
Çıraklığa başlama yaşı 11’e düşürüldüğü için çocuk işçiliği yaygınlaşacak.
İlköğretim ikinci kademede farklı okul türleri bulunduğunda, merkezi sınav sistemi şart olacak. Çocuklar 2. sınıftan itibaren dershaneye gidecek. 10 yaşında SBS’ye girecek.
Zorunlu eğitim 4 yıla indiğinde eğitim kalitesi düşecek.