Zorlu Enerji 7 milyar dolar yatırım hedefliyor

Güncelleme Tarihi:

Zorlu Enerji 7 milyar dolar yatırım hedefliyor
Oluşturulma Tarihi: Haziran 18, 2008 11:27

Zorlu Enerji Grubu, yurt içi ve dışında yapacağı 5 -7 milyar dolarlık yatırımla enerji üretiminde mevcut 420 megawatlık kurulu gücünü gelecek beş yıl içinde 4 bin 200 megawata ulaştırmayı hedeflediğini açıkladı.

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Murat Sungur Bursa, şirketin 15’inci kuruluş yıl dönümü dolayısıyla düzenlendiği basın toplantısında, yürütülmekte olan yatırımların yanı sıra enerji sektörüne yönelik yeni projeleri hakkında da bilgi verdi. Zorlu Enerji Grubu’nun toplamda 420 megavat kurulu güç kapasiteli 7 santrali bulunduğunu ve 2007 yılında 2.5 milyar kilovat saat elektrik üretimi gerçekleştirdiğini belirten Bursa, Zorlu Enerji’nin gelecek beş yıl içinde yenilenebilir enerji yatırımları ile büyümeye devam edeceğini ve toplam kurulu gücünü 4 bin 200 Mw’a çıkarmayı hedeflediğini söyledi.

“NÜKLEER ENERJİ İÇİN ORTAM HENÜZ MÜSAİT DEĞİL”

Murat Sungur Bursa, nükleer enerjiyle ilgili görüşünü açıklarken, gelecek 20-30 yıl içinde nükleer enerjinin, dünyada enerji ihtiyacının karşılanmasında en önemli seçeneklerden biri haline geleceğini ve grup olarak bu alanda da ilgili olduklarını belirterek, Türkiye’de mevcut koşullarda nükleer enerji için henüz ortamın uygun olmadığı uyarısında bulundu. Bursa, bu konuda şunları söyledi:

“Nükleer enerji konusunda kamuoyunda ciddi bir güvensizlik ortamı var. Nükleer enerji santrali projelerini sadece teknik bir ihale süreci olarak görmek büyük hata olur. Şeffaf ve katılımcı bir süreçle bu projelerin kamuoyunda tartışılması ve sosyal boyutlarının da iyice değerlendirilmesi gerekiyor. Çernobil felaketinin toplumda yarattığı endişe ve korkular hala devam ediyor. Bu güven eksikliğinin mutlaka giderilmesi gerekiyor.”

“YATIRIM İÇİN YENİ ÜLKE ARAYIŞINDA DEĞİLİZ”


Murat Sungur Bursa halen Rusya, İsrail ve Pakistan’da enerji santralleri yapım projeleri bulunduğunu ve öncelikle mevcut projeler üzerinde odaklandıklarını belirterek “ Önce masamızda bulunan projeleri tamamlamak kararlığındayız. Yurtdışına yönelik olarak yakın bir gelecekte henüz yeni yatırım planlarımız yok. Yatırım için yeni bir ülke arayışında da değiliz. Her ülkenin yatırım kültürünün çok farklı olduğunu dikkate aldığımızda yurtdışında enerji projelerine girişmenin hiç de kolay olmadığını söylemeliyim. 15 yıl süresince enerji sektörünün farklı alanlarında genişleyen organizasyonu, güçlü mali yapısı, stratejik büyüme odaklı hem yurt içi hem yurt dışı yatırımları ile Zorlu Enerji Grubu bölgesel güç olma yolunda istikrarlı adımlarla yürümeye devam edecektir” dedi.

“ENERJİ SEKTÖRÜ YABANCI YATIRIMCI İÇİN CAZİP DEĞİL”

Bursa, enerji sektörünün en zor yatırım alanlarından biri olduğunu ve uzun vadede sonuç verdiğini belirterek, Türkiye’de mevcut yatırım ikliminin yerli ve yabancı sermaye için cazip koşullar sunmadığına işaret etti. Bursa, konuşmasında son dönemde yapılan özelleştirme ve dağıtım ihalelerine katılan veya ilgi duyan yabancı yatırımcı sayısında çok ciddi azalış olduğunu söyleyerek “Bütün parametreler yatırım ortamının yabancıları için cazip olmadığını gösteriyor. Elektrik spot bir ürün değil, hemen tüketilmek üzere üretilen bir ürün ve satmak zorundasınız. O yüzden de birilerinin ürettiğiniz elektriğe alım garantisi vermesi gerekiyor. Bu alım garantisini verenin illa ki devlet olması gerekmiyor. Uzun vadeli alım garantileri olmadan elektrik üretimi cazip hale gelemez. Ayrıca ürettiğiniz elektriği hangi bedelden satacağınız konusunda da bir açıklık yok. Bu durumda hangi yatırımcının enerji sektörüne yatırım yapacağını iyi düşünmek lazım. Nitekim son üç yıldır ciddi bir yatırım da yok” dedi.

YENİLENEBİLİR ENERJİDE 1.600 MW KURULU GÜÇ

Zorlu Enerji Grubu Başkanı Bursa, Türkiye’nin enerji politikalarına değinirken uluslararası kuruluşların değerlendirmelerinin, 2010’da Türkiye’yi büyük bir enerji darboğazının beklediğine işaret ettiğini belirterek “Bu darboğazı aşmada Türkiye’nin uzun vadeli enerji stratejileri oluşturması ve enerji kaynaklarında çeşitlendirmeye gitmesi gerekiyor. Dünyada ve Türkiye’de enerji darboğazına doğru hızla ilerlediğimiz 21. yüzyılda, Zorlu Enerji Grubu olarak biz de yatırımlarımızda enerji kaynaklarımızı çeşitlendirecek, çevreyle uyumlu, karbon emisyonunu sıfıra indiren yenilenebilir enerji projeleri ile daha temiz ve gelişmiş hidrokarbon prosesleriyle ilgili yatırımlara ağırlık vereceğiz” diye konuştu.

Bursa, konuşmasında, Zorlu Enerji’nin önümüzdeki beş yıl içinde yenilenebilir enerji yatırımları ile büyümeyi hedeflediğini vurgulayarak “Zorlu Grubu 5 yıl içinde yenilebilir enerji kaynaklarında 1600 MW kurulu güç oluşturmayı planlıyor. Yenilenebilir enerji alanındaki yatırımlarımızla bir yandan ülke ekonomisine katkı sağlamayı diğer yandan da çevrenin korunması konusunda sektöre öncü olmayı hedefliyoruz” dedi.

PROJELER YÜRÜYOR

Zorlu Enerji Grubu’nun yurtiçindeki yatırımları hakkında bilgi veren Murat Sungur Bursa, 2008 yılında enerji sektöründe pek çok ilke imza attıklarını, Osmaniye’de altyapı çalışmaları devam eden 135 MW kurulu güce sahip Türkiye’nin en büyük rüzgar santrali 2009 yılında faaliyete geçeceğini, bu alanda Grubun 110 MW’lık ikinci bir lisansının daha mevcut olduğunu ve bu rakamla toplam kapasitenin 245 MW’a ulaşacağını bildirdi.

Bursa konuşmasında, Zorlu Enerji Elektrik Üretim A.Ş’nin, ADÜAŞ’ın toplam 140 MW kurulu güce sahip 7 hidroelektrik, 1 jeotermal ve 1 gaz türbininin özelleştirilmesine yönelik ihalesini 510 milyon dolarlık teklifi ile kazandığını belirterek, bu santrallerin Ağustos 2008 döneminde devredilmesinin beklendiğini söyledi. Bursa, bu santrallerin yanı sıra 2006 yılında Devlet Su İşleri’nin açtığı ihale sonucu alınan Muğla Dalaman Çayı üzerindeki iki barajın su kullanımıyla ilgili projelerin de hızla devam ettiğini,ön fizibilitesi 60 MW olan Tirebolu Hidroelektrik Santrali için de projelendirme çalışmalarının sürdüğünü kaydetti.

JEOTERMAL ENERJİ

Grubun jeo termal enerji üretimi ile ilgili projelerine de değinen Bursa, Zorlu Enerji’nin ADÜAŞ ihalesi kapsamında Denizli'deki Kızıldere Elektrik Santrali’nin ve Kızıldere Jeotermal Sahası’nın 30 yıl süreyle işletme hakkına sahip olduğunu, santralin Zorlu Enerji’ye devrinin Ağustos ayında gerçekleşmesi beklendiğini ve Kızıldere’de halen dokuz kuyudan 950 ton/saat’lik üretimle 12 MW elektrik üretiminin devam ettiğini söyledi. Bursa, bu projenin yanı sıra Zorlu Enerji’nin sahip olduğu diğer jeotermal sahalar olan Kütahya-Simav ve Manisa-Alaşehir’de de çalışmaların sürdüğünü belirtti.

DOĞAL GAZ ARAMA ÇALIŞMALARI

Zorlu Enerji’nin, yaptığı çalışmalar sonucunda Kırklareli’nin Babaeski ilçesine bağlı Alpullu kasabası yakınlarında 90-100 milyon sm3’lük kapasiteye sahip doğal gaz rezervlerine ulaştığını hatırlatan Bursa, 25 bin nüfuslu bir yerleşim yerinin 15 yıllık ihtiyacını karşılayabilecek kapasitedeki doğalgazın, 2008 yılının son aylarında dağıtım hattına verilmesinin planlandığını kaydetti. Bursa, halen Trakya bölgesinde Göçerler, Adatepe, Çayırdere, Doğu Adatepe, Velimeşe, B.Velimeşe, Reisdere, Eskitaşlı, Dikilitaş ve Alpullu Sahalarında da doğalgaz üretiminin sürdürdüğünü sözlerine ekledi.

SİİRT’TE YENİ BİR PETROL KUYUSU AÇILACAK

Petrol arama faaliyetlerine değinen Bursa, Zorlu Enerji Şirketler Grubu bünyesinde faaliyet gösteren Zorlu Petrogas ve Amity Oil şirketlerinin uzun bir süredir Adana bölgesinde arama ve sondaj çalışmalarını yürüttüğüne dikkat çekerek, Siirt’e bu yıl sonuna doğru yeni bir kuyu açma hazırlıklarında olduklarını söyledi. Bursa, Zorlu Petrogas’ın 2005 yılında 2 adet arama kuyusu sondajı, 2006 yılında toplamda 286 km, 2 boyutlu sismik saha çalışması ve 2006 yılında bir arama kuyusu ile geçen yıl da Adana Yenice dolaylarında bir adet sondaj gerçekleştirdiğini, ayrıca Amity Oil Adana Tarsus bölgesinde çalışmaların sürdüğünü hatırlattı.

YURT DIŞI YATIRIMLARI

Toplantıda Zorlu Enerji’nin 2008 yılına ilişkin bir değerlendirme yapan Zorlu Enerji Grubu Başkan Yardımcısı Mehmet Ali Neyzi ise 2008 yılının Zorlu Enerji Grubu’nun ektiğini biçeceği, yurtdışı yatırımlarının faaliyete geçeceği bir yıl olacağını belirterek şunları söyledi:

“Moskova’da yapımını sürdürdüğümüz, her biri 340’ar megavatlık iki doğal gaz santrali projesinin ilk fazlarını 2008 yılının son çeyreğinde üretime geçireceğiz. İsrail'de ise toplam 1050 MW gücünde 4 adet doğal gaz santral projesi üzerinde çalışmalarımız sürüyor. Bu yıl içinde finansman anlaşmalarının tamamlanmasını ve ilk kazmayı vurmayı planlıyoruz. Pakistan’da devam eden 50 MW kurulu güce sahip rüzgar enerji santralinin ilk fazı da 2008 yılının son aylarında üretime geçecek” dedi.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!