Güncelleme Tarihi:
AİLE ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü, Mayıs 2013 doğumlu olan Muhammed Talha Y.’ye yapılması gereken zorunlu aşıları ailesinin yaptırmadığı ve yaptırmaktan da kaçındığını ileri sürerek sağlık bakım tedbirine karar verilmesi isteğiyle Hatay 2’nci Aile Mahkemesi’ne başvurmuştu. Ağustos 2013’te görülen davada aile mahkemesi, müdürlüğün talebini uygun görmüş ve 5395 sayılı kanuna dayanarak isteğini kabul etmişti.
Bunun üzerine baba İbrahim Y. Yargıtay 2’nci Hukuk Dairesi’ne başvurarak temyiz hakkını kullandı.
YARGITAY: BABA HAKLI
Yargıtay babayı haklı bularak, yerel mahkemenin verdiği kararı oy birliğiyle bozdu. Yargıtay gerekçesinde, davanın çocuğun yasal temsilcisi olan anne ve babasına dava dilekçesi tebliğ edilmeden, onlara haber verilmeden evrak üzerinde yapılan incelemeyle kabul edildiği yer aldı.
Sağlık alanındaki herhangi bir müdahalenin ilgili kişinin bu müdahaleye özgürce ve bilgilendirilmiş bir şekilde muvakafat etmesinden sonra yapılabileceği belirtilerek, “Kanunen zorunlu haller dışında kimse rızası olmaksızın tıbbi bir ameliyeye tabi tutulamaz. Küçükler ve akıl hastalığı veya benzeri sebeple muvafakat verme yeteneği bulunmayan yetişkinler hakkında müdahale yasal temsilcilerinin izniyle yapılabilir” dendi.
ÇOK TARTIŞILDI
İZMİT’te de benzer bir dava açılmıştı. Doğalgaz firmasında yöneticilik yapan Ahmet Ergün, aşılarda domuz kanı, köpek böbreği, maymun böbrek hücreleri olduğunu öne sürerek, 1.5 yaşındaki çocuğuna aşı yaptırtmamıştı. Konunun tartışılması üzerine bebekle ilgili koruyucu ve destekleyici tedbir kararı alınmıştı.