Güncelleme Tarihi:
Küresel ekonominin nabzı EKONET'te atıyor
Aynı zamanda ABD Hazine Bakanlığı’nın eski yetkililerinden olan Zoellick Financial Times gazetesinde kaleme aldığı bir yazıda, dalgalı kurlar için 1971 yılında sona eren Bretton Woods sisteminden sonra, ‘Bretton Woods 2’ adında yeni bir sisteme gereksinim duyulduğunu belirtti.
Yeni sistemin dolar, euro, yen, sterlin ve yuanın hesaba katılarak oluşturulması gerektiğini belirten Zoellick, “Bu sistemde, piyasaların enflasyon, deflasyon ve gelecekteki kur değerlerine yönelik beklentileri için altının uluslararası bir referans olarak kullanması gerekiyor” dedi.
Dünya Bankası Başkanı'nın bu çıkışı, Çin para birimin sürekli zayıf tutma çabalarının başta ABD ve diğer ticaret ortaklarından eleştiri aldığı bir dönemde geldi. Çin'e yapılan eleştirilerde, zayıf yuan polikasının küresel çapta dengesizlik yarattığı ve sermaye piyasalarında bozulmaya neden olduğu savunuluyor.
GÜNDEM YİNE KUR POLİTİKALARI OLACAK
Kur tartışmalarının, Perşembe günü Güney Kore’nin başkenti Seul’da düzenlenecek G20 zirvesinde de devam etmesi bekleniyor. ABD’nin geçen ay G20 maliye bakanları ve merkez bankası başkanlarının katıldığı toplantıda getirdiği cari açıkta hedeflemeye gidilmesi önerisi geniş çaplı bir muhalefetle karşılaşmıştı.
Diğer yandan kur tartışmasına, ABD’nin politikalarını eleştiren Almanya Maliye Bakanı Wolfgang Schäuble de katıldı. ABD’nin ekonomi modelinin derin bir kriz içinde olduğunu söyleyen Schäuble, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) piyasalara 600 milyar dolar aktaracağı yeni planını eleştirerek, tartışmaları alevlendirdi.
Schäuble, “ABD’lilerin Çin’i kur manipülasyonuyla suçlarken, kendilerinin para basacağıyla ilgili baskılarla doları yapay bir şekilde düşük seviyede tutması tutarlı bir davranış değil” dedi.
Kurların değeri belirlenirken altının çıpa olarak kullanıldığı sisteme dönüş için zaman zaman benzer çağrılar yapılıyor. Ancak politika yapıcılar ve ekonomistler, bu sistemin ekonomideki şoklara direnirken büyüme ve istihdam tarafında gereğinden fazla sıkı para politikasını beraberinde getirebileceğini belirtiyor.
BRETTON WOODS YENİDEN YAZILSIN
1945’te kurulan ve Dünya Bankası’nın kardeş kuruluşu olan Uluslararası Para Fonu tarafından yönetilen ilk Bretton Woods sistemi, altın değerine bağlı olarak sabit ancak değiştirilebilir bir kur sistemi geliştirmişti. Bir ülkeden başka bir ülkeye giden sermaye akışlarının kontrol altında tutulması da bu sistemi destekledi.
Zoellick, “1971’den bu yana yaşanan değişiklikler, 1945 ve 1971 yılları arasında yaşanan ve Bretton Woods’un kapsamlı bir gözden geçirmeyle, yeniden yazılmasına neden olan değişimlere benzer nitelikte… İktisat kitaplarında altın eski bir para olarak görülse de, piyasalar şu anda altını alternatif bir parasal varlık olarak değerlendiriyor” dedi.
* Bu haber, Financial Times'ta "Zoellick seeks gold standard debate" başlığıyla yayımlanan haberden derlenmiştir.
EkoNet'i Facebook'ta takip etmek için:
http://www.facebook.com/#!/HurriyetEkonet
EkoNet'i Twitter'da takip etmek için:
http://twitter.com/HurriyetEkonet