Ziraat Odası: Türk halkı gıdada kobay

Güncelleme Tarihi:

Ziraat Odası: Türk halkı gıdada kobay
Oluşturulma Tarihi: Mayıs 01, 2004 00:00

ZÄ°RAAT Mühendisleri Odası tarafından düzenlenen ‘Türkiye’de Organik Tarımın Yeri ve Önemi’ konulu panele katılan Ziraat Mühendisleri Odası Ä°stanbul Åžubesi BaÅŸkanı Ahmet Atalık, laboratuar ortamında genetik yapısı deÄŸiÅŸtirilerek dayanıklılık, verimlilik gibi özellikler kazandırılan ‘Genetik Modifikasyonlu’ (GMO) ürünlerin Türkiye’de üretiminin yasak olduÄŸunu belirtti. Atalık, şöyle dedi: ‘Ülkemize dışarıdan gelen GMO ürünlere dur diyebilecek kontrol laboratuvarımız yok. Bu büyük bir sorumsuzluk. Buna raÄŸmen Tarım ve KöyiÅŸleri Bakanlığı 2004 yılının ‘Organik Tarımda Atılım Yılı’ olduÄŸunu söylüyor. Laboratuvarımızın olmamasını fırsat bilen bazı ülkeler Türkiye’yi GMO ürünlerin denenmesinde kobay olarak kullanıyor.’Kadıköy Barış Manço EÄŸitim ve Kültür Merkezi’nde önceki gün düzenlenen konferansta konuÅŸan Atalık bazı ülkelerde ürünlere soÄŸuÄŸa karşı daha dayanıklı olmaları için genetik müdahaleye maruz bırakılarak soÄŸuÄŸa dayanıklı olan balıkların geninin katıldığını da belirtti. Atalık, ÅŸunları söyledi: ‘Bu ürünlerin üretim periyodunu geniÅŸletmek için bu çalışmayı yapıyorlar. Balığa alerjisi olan bir insan hiç ummadığı bir ÅŸekilde balık geni katılmış GMO’lu domates veya buÄŸday yerse, alerjik reaksiyon gösterebilir. Bu gibi ürünler saÄŸlığı tehdit ediyor. Gıdaların biyolojisiyle oynayarak onları yok ediyorlar. DoÄŸanın dengesini bozuyorlar.’ Â
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!