Zincire ilk dava

Güncelleme Tarihi:

Zincire ilk dava
Oluşturulma Tarihi: Kasım 01, 1998 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Cumhuriyet Savcılığı, aralarında dinci yazarların da bulunduğu 9 sanık hakkında yasadışı türban zinciri eylemini yönlendirmekten dava açtı. İddianamede türban zinciri eylemi, ‘‘Bir merkezden planlanmış ve irticanın Cumhuriyet'e başkaldırısı’’ diye nitelendirildi. Savcılık sanıkların halkı kin ve düşmanlığa tahrikten DGM'de yargılanmalarını da istedi.

Yurt düzeyinde gerçekleşen ve kamuoyunda büyük tepkiye neden olan 'İnanca saygı, düşünceye özgürlük için el ele' eylemiyle ilgili ilk dava açıldı. İstanbul Cumhuriyet Savcısı Atilla Alıcı, dinci yazarlar Abdurrahman Dilipak ve Ahmet Taşgetiren'in aralarında bulunduğu 9 sanık hakkında, yasadışı gösteriyi yönlendirmekten dava açtı. Sanıkların 3 yıl hapsi istendi.

İstanbul 1. Asliye Ceza Mahkemesi'nde açılan davanın iddianamesini, aynı eylemle ilgili ‘‘Bir merkezden planlanmış ve irticanın Cumhuriyete başkaldırısı’’ diyerek, aynı sanıkların halkı kin ve düşmanlığa tahrikten DGM'de de yargılanmalarını isteyen kararıyla dikkat çeken İstanbul Cumhuriyet Savcısı Atilla Alıcı hazırladı.

İddianamede, 11 Ekim 1998 günü yapılan eyleminin yasadışı olduğu vurgulandı. Yakalanan sanıklar Akit Gazetesi yazarı Abdurrahman Dilipak, Yeni Şafak Gazetesi yazarı Ahmet Taşgetiren, Mazlum-Der İstanbul Şube Başkanı İshak Sadi Çarsancaklı ile Şinasi Demir, Veysel Gültük, Osman Karahan, İbrahim Acar, Bülent İmsel ve 17 yaşındaki N.S.'nin 'yönlendirici' oldukları öne sürüldü. Savcı Alıcı, sanıklardan N.S. dışındakilerin 2911 sayılı Toplantı ve Gösteri Yürüyüşleri yasasının 'yönlendiriciler'le ilgili 28/1 maddesi uyarınca 3 yıl hapisle cezalandırılmalarını istedi. Sanık N.S.'nin yaşı 18 yaşından küçük olduğu için 2 yıl hapsi istendi.

Dilipak, Taşgetiren ve Çarsancaklı savcılığa çıkarıldıklarında tutuklama istemiyle mahkemeye sevkedilmişler, ancak tutuksuz yargılama kararı alınmıştı.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!