Zileliler'e Gezi davası

Güncelleme Tarihi:

Zilelilere Gezi davası
Oluşturulma Tarihi: Aralık 14, 2013 12:43

GEZİ Parkı protestolarına destek verenler arasında Başakşehir’de oturan Tokat, Zile’ye Karacaören Köyü Derneği üyeleri de vardı. 16 Haziran’da Taksim’e gelen 23 Zileli, aynı gece Dolmabahçe’de park ettikleri kamyonetlerinin kasasında peynir ekmek yerken gözaltına alındı. O gün gözaltına alınan toplam 39 kişi, Gezi Parkı protestolarıyla ilgili hazırlanan 42. iddianamede sanık oldu.

Haberin Devamı

Savcı 13,5 yıla kadar hapis cezasının yanı sıra, TCK’nın 53. maddesinin uygulanmasını istedi. 53. madde sanıkları belli hakları kullanmaktan yoksun bırakıyor. Bunun arasında dernek üyeliği de var. Yani Zileliler ceza alırsa, dernek üyelikleri de sona ermiş olacak.
Başakşehir’de oturan Karacaören Köylüleri 16 Haziran’da Gezi Parkı eylemcilerine destek vermek için kamyonetle Dolmabahçe’ye gelmiş, daha sonra Taksim’e yürüyerek gitmişti. Taksim’de bir süre kaldıktan sonra 23 köylü yeniden kamyonetlerine döndü. Kasada yemek yedikleri sırada polis tarafından baskına uğramışlardı.

Polis tutanağına ve iddianameye göre Zileliler’in kamyonetinde cop olarak kullanılmak üzere sekiz demir çubuk, bir bidon benzin, yedi maske, üç filtreli gaz maskesi ve 13 baret bulundu. Kamyonetteki Zileliler’in tamamı gözaltına alındı. Emniyette 3 gün sorgulandıktan sonra savcılığa gönderildiler. Savcılık tutuklanmalarını talep etti ancak nöbetçi mahkemeden serbest kaldılar. O gün Zileliler haricinde gözaltına alınan 16 kişide ise suç delili olarak, “Eldiven, limon suyu, deniz gözlüğü, bilye, boş gaz fişeği, düdük, sargı bezi ve bandana” ele geçirildi.

BAŞI İYİ, SONU KÖTÜ

Cumhuriyet Savcısı Nazmi Okumuş’un hazırladığı ve 48. Asliye Ceza Mahkemesi’nde kabul edilen iddianamede, Gezi Parkı direnişi şöyle anlatıldı:
“Taksim Dayanışması adı altında yapılan tweet’ler ve çağrılar ile gerçek dışı haberlerle bilgi kirliliği de yaratılmak suretiyle halkın dikkatinin çekilerek sosyal paylaşım ağları ile görsel ve yazılı medya üzerinden verilen mesajlarla halkın düzenlenecek eylemlere katılmalarının sağlanmaya çalışıldığı, bu eylemlerin ilerleyen süreçte hukuki hak arama yolları dışına çıkarak yasa ve hukuk dışı nitelik kazanmaya başladığı, özellikle Gezi Parkı’nın işgal edildiği, kolluk görevlilerine direnme ve saldırı olaylarının yaşandığı…”

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!