Güncelleme Tarihi:
İlk kez 1947 senesinde Uganda’nın Zika ormanlarında bulunan maymunlarda görülen Zika virüsü, 2015 senesinin Mayıs ayında sivrisinekler yoluyla yayılmış ve Brezilya’da ilk belirtileriyle ortaya çıkmıştır.
Zika virüsü ile alakalı araştırma yapan uzmanlar Aedes cinsi sivrisineklerin hamile kadınlara bulaştırdığı Zika virüsü ile yayılan hastalıkla yeni doğan bebeklerde görülen küçük kafa yapısının virüsler alakalı güçlü bir ilişki olduğunu kaydediyor.
Araştırmalara göre şu ana kadar Zika virüsü taşıyan 51 bebek hayatını kaybetti.
ZİKA VİRÜSÜNÜN GÖRÜLDÜĞÜ ÜLKELER HANGİLERİ?
Dünya Sağlık Örgütü tarafından yapılan açıklamaya göre 13 ülkede görülen Zika virüsü özellikle Güney Amerika’da yayılmaya devam ediyor. Öte yandan virüs Tropikal Afrika, Güneydoğu Asya, Pasifik Adaları ve Orta Amerika'da da görülüyor. Uzmanlara göre virüs riski 2010 senesinden bu yana 30 kat arttı.
Zika virüsü ile alakalı açıklama yapan Brezilya yetkilileri ise ülkede virüs bulaştığı düşünülen 3 bin 893 kişi bulunduğu bilgisini verdi.
ZİKA VİRÜSÜ BEBEKLERDE ‘MİKROSEFALİ’YE NEDEN OLUYOR
Uzmanlar tarafından yapılan araştırmalara göre Zika virüsü, hamile kadınlara bulaşması halinde bebeklerde "mikrosefali"ye neden oluyor.
Konuyla alakalı açıklama yapan uzmanlar Zika virüsünün hamile kadınlara bulaşmasıyla beraber doğan bebeklerde görülen kafatasının normalden küçük olmasının, bebeğin sinir sistemi ile zekasını etkilediği sonucuna varıldığının bilgisini verdi.
ZİKA VİRÜSÜ TÜRKİYE’DE GÖRÜLÜR MÜ?
Sağlık Bakanlığı tarafından 11 Şubat 2016 tarihinde yapılan açıklamada Zika virüsü ile alakalı herhangi bir risk olmadığı bilgisi verilirken, virüsün yakından takip edildiği ve Türkiye’de bulunan laboratuvarların tanı koyabilecek nitelikte olduğu söylendi.
Güney Amerika’dan dünyaya yayılan Zika virüsünün Türkiye’de görülme ihtimali her ne kadar düşük olsa da virüsün bulunduğu ülkelere seyahat eden vatandaşların dikkatli olması gerekmekte. Özellikle hamile bayanlar konuyla alakalı önlem almalılar.
Zika virüsünün bulaştığı kişilerin %80’inde belirtiler görülmüyor ve kişi rahatsızlık duymadığı için virüsten haberdar olamıyor. Ancak çok az bir kısmında da olsa görülen belirtiler şu şekildedir;
- Yüksek ateş,
- Kızarıklık,
- Kaşınma,
- Döküntü,
- Kusma,
- Eklem ağrısı belirtileri görülmektedir.
ZİKA VİRÜSÜ TEDAVİSİ VAR MI?
Araştırmacılar her gün Zika virüsü ile alakalı araştırma yapsa da ancak 2 sene içinde virüse karşı bir aşı geliştirilebileceği ve bu aşının ise ancak 10 sene içinde kullanılacağı bilgisi verilmekte. Şu an için Zika virüsü konusu pek çok hükümetin ve ülkenin gündeminde ve bir sağlık sorunu olarak çözülmeyi bekliyor.