Güncelleme Tarihi:
Bu yıl ilki gerçekleştirilen Altın Gönye Endüstriyel Tasarım Yarışması'nda ilk üçe giren panoramik plazma TV, DVD sürücülü TV ve katlanabilen projeksiyon cihazı konuya ilgi duyanlara parmak ısırttı.
Televizyondan bilgisayara, otomobilden bulaşık makinasına, cep telefonundan uzaktan kumandaya kadar kullandığımız pek çok ürün önce endüstriyel tasarımcıların elinde biçimleniyor.
Vestel Şirketler Grubu'nun endüstriyel tasarımın önemine dikkat çekmek, nitelikli, yaratıcı tasarımcıları sektöre kazandırmak için Endüstriyel Tasarımcılar Meslek Kuruluşu (ETMK) ile işbirliği yaparak öğrenciler arasında ilk kez düzenlediği ‘‘Altın Gönye Endüstriyel Tasarım Öğrenci Yarışması’’na katılan lisans ve lisansüstü öğrencilerinin projeleri de büyük olasılıkla yarın, öbürgün gündelik hayatımızda karşımıza çıkacak. Geleneksel hale getirilmesi planlanan yarışmaya katılan yüzü aşkın proje bu umudu kuvvetlendiriyor.
Ödül töreninde konuşan Vestel Başkan Vekili Cengiz Ultav, endüstriyel tasarımın Türk ekonomisine büyük katma değer sağlayacağını bundan sonra markaların tasarımları ile de diğerlerinden ayırt edileceğini söyledi.
Avrupa'nın tanınmış endüstriyel tasarımcılarından Friedrich Frenkler de ‘‘Bir firmanın anlatacak bir hikayesi ya da felsefesi yoksa bugün Çin'in bulunduğu konum gibi pazarda daha ucuz ve halihazırdaki ürünlerin benzerlerini üreten bir ülke olur’’ diyerek markasız ürün yapan firmaların kaybetmeye mahkum olduğuna dikkat çekti.
Televizyon, uzaktan kumanda, avuçiçi bilgisayar, monitör ve entegre ürün tasarımı konularını içeren yarışma sonunda M. Uğuralp Sungurtekin (Marmara Üniversitesi) birinci, Akanay Akata (Ortadoğu Teknik Üniversitesi) ikinci ve Mustafa Özdemir de (İstanbul Teknik Üniversitesi) üçüncü oldu.
Bilge Dinçer Mutlu (ODTÜ), Başak İlter (Marmara Üniversitesi), Sinan Meriçi (Mimar Sinan Üniversitesi) ve Erol Kaya da (İzmir Yüksek Teknoloji Enstitüsü) mansiyon kazandılar.
Vestel tarafından dereceye giren birinci esere beş bin, ikinciye üç bin, üçüncü esere de bin 500 dolar para ödülü verildi.
Birincilik ödülü:
Panoramik Plazma TV
Panoramik Plazma TV Projesi, M.Uğuralp Sungurtekin Marmara Üniversitesi.
Tek ya da grup olarak görüntü ve ses paylaşımı yapılabiliyor. Cihaz sayesinde, karşılıklı sohbet, bilgi-görüntü-ses paylaşımı ve interaktif iletişim gerçekleşebiliyor. Sistemin panoramik yapısı sayesinde mekanların 360 derece incelenip dolaşılması sağlanıyor. Daha önce gezip görülmeyen yerleri sanki oradaymış gibi dolaşmak ve incelemek mümkün. Internet üzerinden emlak servislerine bağlanarak kaydedilmiş 360 derece panoramik görüntüleri içinde dolaşılabiliyor.
Üçüncülük ödülü:
Katlanabilen Projeksiyon Cihazı
Projeksiyon Cihazı, Mustafa Özdemir - İstanbul Teknik Üniversitesi.
Çeşitli ürünleri biraraya getirip yeni bir ürün yaratma kategorisindeki bu ürün taşıma amaçlı katlanabilen bir projeksiyon cihazı. Sol ve sağ el ile kullanıma uygun olan bir cihaz. Projeksiyon cihazına CD konulabilmesi için sürücüsü var. Kulaklık ve monitör çıkışı mevcut. Daha çok gençler için tasarlanmış. Video oyunlarını ekran yerine duvara yansıtabilme özelliğine sahip. Amaç eğlenceye farklı bir boyut getirmek.