Güncelleme Tarihi:
SEE a Paris - Güney Doğu Avrupa Sinemaları Festivali her yıl, her kategoride bir filme ödül vermenin yanı sıra, tüm kategoriler arasından, özellikle genç ve yeni sinemacılar tarafından ortaya koyulan, dikkat çeken ve ödüle değer bulunan bir eseri "Jüri Özel Ödülü" ile ödüllendiriyor. Derya Durmaz ödülünü 60 ve 70'lerde yaptığı sosyo-politik gerilim filmleriyle tanınan ünlü Fransız yönetmen Yves Boisset'nin elinden aldı. Jüri tören sırasında, ödüllendirmeye layık bulduğu Ziazan filminde, Derya Durmaz'ı çocuk oyuncuları yönetme ve onlardan iyi performans alma konusundaki başarısından dolayı ayrıca tebrik etti.
Filmin dünya prömiyeri 30 Nisan Çarşamba günü SEE a Paris Festivali’nde gerçekleştirilmişti. Aralarında tanınmış Yunan yazar Mary Koukoules'in de bulduğu izleyiciler, prömiyer sonrasında Ziazan'ı "Çok önemli bir mesajı, müthiş bir sıcaklık, samimiyet ve yer yer izleyiciyi güldüren bir neşeyle verme başarısı gösteren aydınlık bir film" olarak nitelediler.
TÜPTE ÇİKOLATANIN PEŞİNDEKİ ERMENİ KIZ
Çok sevdiği tüpte çikolata kremasından alabilmek için amcasının valizine saklanarak, Ermenistan’dan Türkiye’ye geçmeye çalışan, 4 yaşında küçük bir Ermeni kızın hikâyesinin anlatıldığı ve Giyotin Film’in yapımcılığını üstlendiği Ziazan’ın çekimleri geçtiğimiz sene Haziran ayında Erivan’da gerçekleştirildi.
Ermenistan Türkiye Sinema Platformu ve Kültür ve Turizm Bakanlığı Sinema Genel Müdürlüğü tarafından desteklenen Ziazan, Paris'ten sonra festival yolculuğuna 30 Mayıs – 4 Haziran tarihleri arasında Irak'ta gerçekleştirilecek Erbil Uluslararası Film Festivali ile devam edecek. Hemen arkasından ise 1 - 9 Haziran arasında Almanya'da yapılacak Mo&Friese Uluslararası Hamburg Çocuk Kısa Filmleri Festivali, 5 – 15 Haziran arası gerçekleştirilecek Ankara Uluslararası Film Festivali ile 6 - 15 Haziran tarihleri arasında Portekiz'de gerçekleştirilecek Festroia Uluslararası Film Festivali’nde yarışacak.
Filmin Öyküsü:
Ziazan dört yaşında küçük bir Ermeni kızı. Dayısı hayatını Türkiye - Ermenistan arasında bavul ticareti yaparak kazanıyor ve iki ülke arasındaki sınır kapalı olduğu için her seferinde Gürcistan üzerinden 36 saatlik bir yolculukla karşı tarafa ulaşabiliyor. Türkiye’den her dönüşünde minik yeğenine ufak tefek hediyeler getiriyor. Ziazan’ın en sevdiği hediye, mahalledeki diğer çocukların da ilgisini çeken tüpte çikolata kreması.
Hem en sevdiği çikolatadan bir sürü almak, hem de mahalle arkadaşlarını etkilemek isteyen Ziazan bir gün büyük bir macera planı yapar; amcasının valizine saklanıp Türkiye’ye gidecek, bir sürü tüpte çikolata kreması alacak ve mahalledeki diğer çocuklara da getirecektir... Acaba Ziazan iki ülke arasındaki kapalı sınırları aşıp macerasını gerçekleştirebilecek mi?