Oluşturulma Tarihi: Aralık 10, 2003 00:00
Marmara Zeytin Tarım Satış Kooperatifleri Birliği (MARMARABİRLİK) Bursa Entegre Tesisleri Müdürü Ertuğrul Doğanalp, ürettikleri zeytinlerin sağlıklı ortamlarda ve yasal koşullar çerçevesinde tüketicilere sunulduğunu bildirdi.Bazı gazetelerde çıkan ''sağlıksız üretilen zeytinlerin kanser ve Alzheimer hastalığına yol açtığı'' yönündeki
haberler üzerine yazılı açıklama yapan DoÄŸanalp, ''merdiven altı üretim'' olarak adlandırılabilecek, ucuz ve kalitesiz zeytinlerin, insan saÄŸlığını hiçe sayıp kısa sürede tüketime sunulduÄŸunu belirtti.  DoÄŸanalp, zeytinde mevcut standartlara göre, kimyasal katkı maddelerinin kullanılabildiÄŸini, Gıda Kodeksi'nde bu maddelerin miktarlarının açıkça belirtildiÄŸini kaydederek, ''TSE 774 Sofralık Zeytin Standardı''nda ürünlerin, iÅŸlem görmüş ve görmemiÅŸ zeytin olmak üzere iki kısma ayrıldığını söyledi.  Halk arasında ''kostik'' olarak adlandırılan sodyum hidroksit vasıtasıyla olgunlaÅŸtırılan, ardından hava sirkülasyonuyla rengi karartılan, bekleme havuzlarındaki demir bileÅŸikli suya atılarak rengi sabitlenen ürünlerin ''iÅŸlem gören zeytinler'' olduklarını anlatan DoÄŸanalp, burada kullanılan demir oranının 1 kilogramda en fazla 150 miligram olduÄŸunu, bu oranın kesinlikle aşılamayacağını, ayrıca demirsülfür, paslı demir ve boyalar gibi zararlı hiçbir maddenin bu iÅŸlem için kullanılamayacağını vurguladı.  DoÄŸanalp, bilinçsiz üretim yapan imalathanelerin kostik gibi kimyasal bir iÅŸlemin ardından gereken nötralizeyi uygulamadıkları için, zeytinde kalan fazla miktardaki kostiÄŸin insan saÄŸlığını tehdit ettiÄŸine dikkati çekerek, söz konusu imalathanelerde ambalajlama safhasında ise ürünlerin raf ömürlerini saÄŸlayabilmek için gerekli olan yasal uygulamaların, uygun ambalaj çeÅŸidinin ve ambalajlama yöntemlerinin uygulanmadığına iÅŸaret etti.  DoÄŸanalp, şöyle devam etti:  ''Ucuz ve kalitesiz zeytinin, Gıda Kodeksi'ne ve mevzuata uygun olmayan demirsülfat ve tekstil boyaları gibi yasadışı yollarla siyah hale getirilerek olgunlaÅŸtırılması, saÄŸlığa zararlı yöntemlerle karartılması piyasada hem fiyat hem de görünümü açısından haksız rekabete yol açıyor. Tamamı aynı renkte ve simsiyah olan zeytinleri gören bazı tüketiciler bilgi eksikliÄŸinden dolayı bizi arayarak, 'Marmarabirlik'in zeytinlerinin hepsi neden aynı renkte deÄŸil?', 'Olmamış zeytinleri de mi ambalajlıyorsunuz?' diye soruyorlar. Oysa Marmarabirlik'te üretilen zeytinler saÄŸlıklı ortamlarda ve yasal koÅŸullar çerçevesinde tüketicilere sunuluyor.''  MARMARABÄ°RLÄ°K'TE NATÃœREL ÃœRETÄ°M     DoÄŸanalp, ''TSE 774 Sofralık Zeytin Standardı'na göre, iÅŸlem görmemiÅŸ zeytin sınıfına giren ürünleri piyasaya sunan birlikte, tamamen ''natürel üretim'' yapıldığını bildirdi.  Bilinçsiz üretimin, Türkiye'nin ihracat pazarını da etkilediÄŸini vurgulayan DoÄŸanalp, yılda 14-15 bin ton zeytin ihraç edilen Romanya pazarının, kalitesiz ve saÄŸlıksız zeytin ihraç edildiÄŸinin anlaşılması üzerine yıllık 3-4 bin ton seviyesine gerilediÄŸi kaydetti.  DoÄŸanalp, bu tür korsan üretimlerin Türk zeytinlerinin imajını bozduÄŸunu ve küçük hesaplar yüzünden zeytin ihracatının daha da ilerlemesini engellediÄŸini belirterek, ''Yeterli denetim olmamasından ve yaptırım oluÅŸturacak cezaların olmamasından da cesaret alan merdiven altı firmalar, ucuz ve kalitesiz zeytinleri piyasaya sürerek insan saÄŸlığını hiçe saydıkları gibi, haksız rekabete de yol açıyor. SaÄŸlıksız fakat ucuz olan simsiyah renkteki zeytinler, hadisenin farkında olmayan milyonlarca insan tarafından tüketiliyor'' ifadesine yer verdi.Â
button