Zeugma'yı çabuk unuttuk

Güncelleme Tarihi:

Zeugmayı çabuk unuttuk
Oluşturulma Tarihi: Haziran 17, 2001 00:00



Gaziantep'in Nizip İlçesi'nde bulunan Zeugma antik kentine geçen yılki yoğun kurtarma çalışmalarının ardından hakim olan sessizlik ve belirsizlik, sürüyor.

Zeugma Girişim Grubu Kazı Koordinatörü Prof. Dr. Ümit Serdaroğlu, geçen yıl başlattıkları kazı çalışmalarına devam etmek için Kültür Bakanı İstemihan Talay'ın kendilerini görevlendirmesini beklediklerini söyledi.

Fırat Nehri kıyısında bulunan ve bir bölümü GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı gölü suları altında kalan antik kentte, bu yıl daha uzun süreli ve daha geniş kapsamlı kazı ve restorasyon çalışmaları gerçekleştirmeyi planladıklarını kaydeden Serdaroğlu, ''Ekibimiz hazır, malzememiz hazır, Bakan bey (haydi) desin biz Zeugma'da oluruz'' dedi.

Serdaroğlu, kazı için finansman sıkıntıları olmadığını kaydetti. Bu yıl gerçekleştirmeyi planladıkları çalışmalara çok sayıda yabancı bilim adamının da katılacağını bildiren Serdaroğlu, açıklamasını şöyle sürdürdü:

''Biz, Zeugma'nın kurtarılması konusunu belki de diğerlerinden farklı düşünüyoruz. Zeugma'nın kurtarılmasının, su altında kalan bölümlerdeki eserlerin çıkarılmasından ibaret olmadığını düşünüyoruz. Su altında kalan bölümlerde yürütülen bilimsel çalışmaların sudan etkilenmeyecek bölümlerde de yürütülerek, Zeugma'nın bir açık hava müzesi olarak yeniden kurulması gerektiğine inanıyoruz. Zeugma'nın kurtarılması bizce budur. Su altında kalan bölümlere olan yaklaşımın tüm Zeugma için sergilenmesinin doğru olduğu inancındayız.''

Serdaroğlu, Zeugma'nın üzerinde bulunduğu coğrafi yapı ve toprak özelliklerinin de kurtarma kazılarının sürdürülmesini zorunlu kıldığını, yapılan çalışmaları yeterli görmenin büyük yanlışlık olacağını savundu.

PROTOKOL FAYDA SAĞLAYACAK MI?

Kurtarma kazıları sırasında her meslekten insanların akınına uğrayan, ulusal ve yabancı medya kuruluşlarına haber kaynağı olan Zeugma'da, ABD'de yerleşik bir vakıf olan Packard Humanities Instituteile GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı arasında imzalanan protokol kapsamında bu yıl çalışma yapılıp yapılmayacağı konusu belirsizliğini koruyor.

Protokolle, Birecik Barajı Gölü altında kalacak bölgelerde yapılacak kazı çalışmaları için ilk aşamada 5 milyon dolar kaynak sağlanmıştı. GAP Bölge Kalkınma İdaresi koordinasyonunda sağlanan 5 milyon dolar kaynak, Kültür Bakanlığı gözetiminde yürütülen kurtarma kazısında ve çıkarılan mozaiklerin, duvar resimlerinin restorasyonu ve korunmasına harcandı.

PHI ile GAP Bölge Kalkınma İdaresi arasında imzalanan protokol, Zeugma'nın sudan etkilenmeyen bölümlerinde yapılacak çalışmalar için de işbirliği öngörüyordu. Bu öngörü doğrultusunda sürdürülen görüşmelerden, kazıların devamını sağlayacak bir finansman henüz elde edilemedi. (aa)

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!