Zeugma'ya 100 milyon dolar

Güncelleme Tarihi:

Zeugmaya 100 milyon dolar
Oluşturulma Tarihi: Haziran 23, 2001 00:00


Haberin Devamı

Geçen yıl 5 milyon dolar vererek Zeugma antik kentinin kurtarılmasını sağlayan Hewlett-Packard'ın ikinci kuşak sahiplerinden ve Packard Vakfı kurucularından David Packard, Zeugma'da bundan sonra yapılacak çeşitli çalışmalar ve araştırmalar için 100 milyon dolar verecek.

Basında ‘‘Zeugma kaderine terkedildi’’ yolunda haberlerin yoğunlaştığı bir sırada, İstanbul'a temsilcisi arkeolog Richard Hodges'u gönderen Packard Vakfı kurucularından David Pacard, 100 milyon doları 10 yıllık bir süre içersinde vermeyi planlıyor. Packard Vakfı'nın bağışlayacağı 100 milyon doların dağılımı ise şöyle olacak:

Yılda 5 milyon dolar kazı çalışmalarına ayrılacak. Yani 10 yılda 50 milyon dolar bu çalışmalara gidecek. Geriye kalan 50 milyon dolar ise yeni bir Zeugma Müzesiyle, bir Zeugma Araştırma Merkezi'nin kurulmasına ayrılacak. Bir anlamda dev bir ‘‘arkeolojik parkın’’ kurulmasına olanak sağlayacak olan bu proje bölgedeki başka tarihi merkezlerin geliştirilmesine de olanak sağlayacak.

İŞBİRLİĞİ ÖNERİSİ

Packard Vakfı aracılığıyla Zeugma'yı dünyanın önde gelen kültür varlıklarından birine dönüştürmeyi isteyen David Packard, antik kentte 10 yıllık gibi bir süreye yayılacak çalışmalar için Kültür Bakanlığı'na işbirliği önerdi. GAP İdaresi'nin İngilizce yayınladığı ‘‘Zeugma’’ adlı kitabın tanıtımı için Pera Palas'taki törene katılan Packard'ın temsilcisi Richard Hodges, David Packard'ın bizzat kaleme aldığı mektubu okudu. Mektubunda ‘‘Packard Vakfı, Türk arkeologlarla güven ve şeffalığa dayanan gerçek bir işbirliği istemektedir’’ diyen Packard, Zeugma ile ilgili uzun vadeli projenin, hem bölgenin ekonomik kalkınmasına katkıda bulunacağına, hem de bölgeyi Türkiye'nin en önemli turistik merkezine dönüşebileceğine dikkat çekti.

Pera Palas'taki toplantıya, Zeugma'da çalışmalarını tamamlayan Oksford ekibinin başı arkeolog Rob Early, mozaik panoları onaran dünyanın bir numaralı mozaik uzmanı İtalyan Roberto Nardi, Packard'ın yakın dostu olan ve Harvard Üniversitesi'nde Vehbi Koç Türk Etütleri Osmanlı tarihi uzmanı Prof. Dr. Cemal Kafadar da katıldı.

Zeugma'nın kitabı

ÖYKÜ biçiminde yazılarak kitaplaştırılan Zeugma çalışmaları, Başbakanlık GAP Bölge Kalkınma İdaresi Başkanlığı tarafından Pera Palas Oteli'nde verilen resepsiyonla tanıtıldı. Tanıtım toplantısına katılan Devlet Bakanı Mustafa Yılmaz, ‘‘Zeugma projesi tamamlandığında ve arkeoloji müzesi oluşturulduğunda, bölge bir turizm merkezi haline gelecek. Proje, bölgeye ekonomik katkıların yanında Türkiye'nin tanıtılmasında da önemli bir rol oynayacak’’ dedi. GAP İdaresi Başkanı Olcay Ünver de Zeugma kitabının 4 ay gibi kısa bir zamanda, çok başarılı bir çalışma gerçekleştiren Türk, Fransız, İtalyan ve İngiliz uzmanlardan oluşan uluslararası bir ekibin dünya arkeoloji literatürüne geçecek çabalarının bir anlatımı olduğunu söyledi. Ünver, ‘‘Bu kitap, GAP İdaresi'nin bölgenin kültürel mirasının korunmasını, bu kültürel mirasın gelecek kuşaklara aktarılmasını önemsediğinin ve bunun için sarfettiği çabanın bir ifadesidir’’ dedi. Ünver, kitabın bilimsel bir yayın olmadığını, kazı çalışmalarını başından sonuna anlatan bir kitap olduğunu belirtti.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!