Zeugma'daki duvar resimlerine restorasyon

Güncelleme Tarihi:

Zeugmadaki duvar resimlerine restorasyon
Oluşturulma Tarihi: Aralık 01, 2000 00:00

Gaziantep'in Nizip ilçesinde bulunan ve bir bölümü GAP kapsamında inşa edilen Birecik Barajı gölü altında kalan Zeugma antik kentinden, mozaiklerle birlikte gün ışığına çıkarılan, duvar resimleri sergilenmeyi bekliyor.

Başkent Üniversitesi Restorasyon-Konservasyon Bölümü'nden Dr. Yaşar Selçuk Şener'in proje başkanlığını yürüttüğü çalışmada, yine aynı bölümden Dr. Bekir Eksici ile Dr. Cengiz Çetin de görev alıyor.

Dr. Eskici, Zeugma antik kentinden çıkarılan duvar resimlerinden seçilen 90'ının GAP Bölge Kalkınma idaresi Başkanlığı ve Zeugma'daki kurtarma kazılarına finans sağlayan Packard Humanities Institute'nin oluşturduğu laboratuvarlara getirildiğini ve profesyonel 10 konservatörün 6 ay sürecek hassas bir çalışma başlattığını söyledi.

Dr. Eskici, 1,5 aydan bu yana yürütülen çalışmalarda, Zeugma'da toprak altından olduğu gibi çıkarılan duvar resimlerinin restorasyon çalışmalarının sürdürüldüğünü belirterek, "Duvar resimlerinde öncelikle arka harçlarda inceltme, sağlamlaştırma ve yapay harç olarak nitelendirdiğimiz bir karışımla tesviyesini yapıyoruz" dedi.

Duvar resimlerinde mozaikler gibi o dönemi anlatan ilginç resim ve figürlere rastlanıyor.
Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!