Güncelleme Tarihi:
Kaba inşaatı tamamlanan ek binanın çevre düzenlemesi ve ısı sistemlerinin yapımının devam ettiğini belirten Aykanat, "Gaziantep Arkeoloji Müzesi ek bina inşaatının temeli 1991 yılında atıldı. Önceleri, kültür merkezi olarak planlanan bina, daha sonra Zeugma Mozaikleri'nin sergilenebilmesi için düşünüldü. Müze inşaatına son iki yılda büyük çoğunluğu İl Özel İdaresi tarafından karşılanan 3 milyon YTL harcandı. 2004 yılı sonunda kaba inşaatı biten ek binanın, teşhir ve tanzimi için proje hazırlanıp ihalesi yapıldı. Şu anda, yapılan proje çerçevesinde mozaiklerin yerleştirilmesi işlemleri yapılıyor” dedi.
Müzede sadece mozaiklerin sergilenmeyeceğini, 1.55 santimetre boyundaki bronzdan yapılmış Mars heykeli olmak üzere değişik heykeller de müzede yer alacağına işaret eden Aykanat, “Ayrıca, müzemizde, 2 Roma Evi'de taban mozaikleri ve duvar resimleri ile birlikte yer alacak ve ziyaretçilere, dönemin antik şehir görüntüsü gerçekçi bir şekilde yansıtılacak. Bu arada, müzemizde el sanatları ile ilgili bir
bölüm yer alcak ve Roma Mezar örnekleri de sergilenecek. Haziran
ayında bitecek teşhir ve restorasyon çalışmaları sonrasında, aynı çalışmayı Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde de yapacağız” diye konuştu.
Gaziantep'in çok daha geniş bir mozaik müzesine sahip olması gerektiğine dikkat çeken Aykanat, şunları kaydetti: “Gaziantep Arkeoloji Müzesi'nde bulunan Zeugma Mozaikleri'nin toplam alan büyüklüğü bin 600 metrekare. Şu anda, Arkeoloji Müzesi'nde biz bunun çok az bir kısmını teşhir edebiliyoruz. Yeni müzemizde ise ancak mozaiklerin 822 metrekarelik bir kısmını sergileyebileceğiz. Yani, sahip olduğumuz bu değerleri sergileyebilmek için daha geniş bir Mozaik Müzesi'ne ihtiyaç var. Daha büyük bir mozaik müzesi yapılabilmesi için çalışmalar yapılması gerekir.”