Güncelleme Tarihi:
Türkiye'nin tanınmış iş adamları, medya mensupları, bürokratları ve bilim adamları tarih alanında faaliyet gösterecek en büyük sivil girişim grubunu kurdular. 'Zeugma Girişim Grubu'nun ilk hedefi Belkıs harabelerinin kurtarılması.
TÜRKİYE'de kültürel ve tarihi varlıkların korunması için bir büyük kampanya başlatılıyor. Sivil toplum girişimi olan bu kampanyaya katılanlar kendilerine ilk hedefi, Zeugma'da kaybolma riskiyle karşı karşıya olan tarihi kurtarmayı seçtiler.
Türkiye'nin tarihi değerlerin korunmasına verdiği önemi gösterecek bu büyük kampanyaya katılanlar kendilerine ‘Zeugma Girişim Grubu’ adını verdiler. Kampanya çerçevesinde Zeugma (Belkıs) kurtarılacak ve yeniden yaşatılarak, dünyaya, Türkiye'nin tarihi eserlere ne denli önem verdiğinin mesajı da gönderilmiş olacak.
Bu girişime ilk aşamada katılan isimlerden bazıları şöyle:
‘‘Tofaş Murahhas Azası Jan Nahum, TÜRSAB Başkanı Başaran Ulusoy, turizmci işadamı Mehmet Nazif Günal, TEMA Vakfı Başkanı Hayrettin Karaca, İş Bankası Genel Müdürü Ersin Özince, Prof. Dr. Önder Küçükerman, Prof. Dr. Veli Sevin, arkeolog Nezih Başgelen, Doç. Dr. Esra Ekmekçi, Hürriyet Gazetesi Genel Yayın Yönetmeni Ertuğrul Özkök, Hürriyet Gazetesi Yayın Koordinatörü Seçkin Türesay, Hürriyet Gazetesi Yayın Danışmanı Doğan Hızlan Milliyet Gazetesi Murahhas Üyesi Doğan Heper, Türkiye Gazetesi Genel Yayın Müdürü Kenan Akın, Sabah Gazetesi Başkan Yardımcısı Önay Bilgin, Sabah Gazetesi Murahhas Üyesi ve Yayın Grubu Başkanı Zafer Mutlu.’’
SEZER'E BAŞVURU
Zeugma Girişim Grubu, dün çeşitli gazete ve yayın kuruluşlarını ziyaret ederek, açtıkları kampanyaya destek istediler. Zeugma Girişim Grubu, hükümet nezdinde girişimlerine de bu hafta başlayacak. Grup ayrıca Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer'in de desteğini isteyecek.
Zeugma Girişim Grubu, kaybolan tarihi kurtarmak için konu ile kendisini özdeşleştiren herkesin kendilerine katılmasını istiyor.
Zeugma Girişim Grubu'nun hedefleri
Önce arazi iyice kazınacak. Nerede ne eser var ortaya çıkacak. Hedef 1000 dönümde bir kazı yapmak ve bu alandaki tüm eserleri ortaya çıkarmak.
Daha sonra bunları, hemen yakında bir yere taşımak ve korumak. Bir açık hava müzesi haline dönüştürmek.
Bunun gerçekleşmesi için bir maddi kaynak henüz oluşturulmadı. Herkes gönlünce, elinden geldiğince bu çalışmaya katılacak ve Türkiye'de ilk kez, herkesin katılımıyla bir büyük tarihi eser koruma altına alacak.
Yeterli destek alınırsa, 100 günde bile Zeugma için pekçok şey yapılabilecek.
Zeugma için yapılacaklar, gelecek için örnek olacak ve bundan sonra tarihi varlıkların korunması hep gündemde tutulacak.