Zeugma arkeolojik park olacak

Güncelleme Tarihi:

Zeugma arkeolojik park olacak
Oluşturulma Tarihi: Ağustos 08, 2008 18:41

DÜNYACA tanınan, ‘Cingine Kız’ mozaiğinin ortaya çıkarıldığı Zeugma Antik Kentinde yapılacak bilimsel kazı çalışmalarının bu yılki etabı başladı. Çatı projesiyle Zeugma’nın arkeolojik park haline getirilmesini amaçladıklarını belirten Ankara Üniversitesi Öğretim Üyesi ve Zeugma Kazı Başkanı Doç.Dr. Kutalmış Görkay, bu yılki çalışmaları geniş bir ekiple ‘Esin Perileri’ diye adlandırılan yeni mozaiğin bulunduğu Muzalar Evi’nde yoğunlaştıracaklarını söyledi.

Gaziantep’in Nizip İlçesi Fırat Nehri kıyılarındaki Zeugma Antik kentindeki kazılara yurt içinden ve yurtdışından 15’i uzman, 45 kişilik kazı ekibi katıldı. Zeugma Arkeoloji Projesi kapsamındaki çalışmalara suyun üzerinde çok iyi korunmuş ve ‘Esin Perileri’ diye adlandırılan mozaiğin bulunduğu ‘Muzalar Evi’nde başladıklarını bildiren kazı başkanı Doç. Dr. Kutalmış Görkay, bu kazı döneminde önemli eserlere ulaşmayı ümit ettiklerini söyledi.

Doç.Dr. Görkay, “Geçen yıl, Dionysos ve Danae Evlerinin doğusunda iyi korunmuş bir Roma evine rastlanmıştı. M.S. 253 yılında Sasani tahribi ile yıkılmış ve içinde ele geçen Muzalar (Esin Perileri) mozaiği ile ‘Muzalar evi’ olarak adlandırılan bu evin kazılarının büyük bir kısmının 2008 yılında Gaziantep İl Özel İdaresi ve Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından sağlanan ödeneklerle gerçekleşmesi planlanmaktadır” dedi.

Geçen yılki kazılarda oldukça iyi korunmuş bir Roma evinin bütün mekanlarını ortaya çıkaramadıklarını anlatan Doç. Dr. Görkay şunları kaydetti:
“Bir diğer çalışma yine geçen yıl bulduğumuz büyük bir kamu yapısı. Yine Poseidon mozaiği etrafında çeşitli kazı çalışmalarımız olacak. Bir başka çalışma ise sondaj niteliği taşıyan Belkıs tepedeki Türkiye tapınağı olarak adlandırılan tapınakta olacak. Bu da uzun süreli devam edecek bir çalışma gerektiriyor. Ancak asıl çalışma restorasyon ve çatı örtüsüne yönelik olacak. Çatı projesi için 2.5 milyon YTL toplanmış durumda. Uygulama projesi tamamlandı. Bu yıl ihale edilirse önümüzdeki yıl çatı projesi tamamlanmış olacak. Kazı çalışmalarının yanı sıra restorasyon ve konservasyon çalışmaları da gerçekleştireceğiz. Bu seneki esas çalışma alanımız, yeni villa olacak. Kazı alanı olarak kapsamı daha da büyütüyoruz. Bunu İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği maddi katkıları ile gerçekleştiriyoruz. İl Özel İdaresi’nin bu kazı için ayırdığı 250 bin YTL’yi kullanacağız. Şu anda çok iyi korunmuş bu villanın tamamen ortaya çıkarılma kazısı var. Aynı zamanda kamulaştırmalar devam ediyor. Yani biz artık Zeugma’yı arkeolojik bir park haline getirmeyi amaçlıyoruz. Bize Kültür ve Turizm Bakanlığı ve Gaziantep Valiliği İl Özel İdaresi büyük katkı sağlıyor. Çalışmalarımız kazı ve restorasyon çalışmaları şeklinde geçecek.”
Doç. Dr. Görkay kazıların 45 gün devam edeceğini sözlerine ekledi.



Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!