Zerkavi'nin yerine bir Iraklı geçti

Güncelleme Tarihi:

Zerkavinin yerine bir Iraklı geçti
Oluşturulma Tarihi: Nisan 02, 2006 13:58

El Kaide terör örgütü lideri Usame Bin Ladin'in akıl hocalarından Filistin kökenli Ürdünlü Abdullah Azzam'ın oğlu Hudayfa Azzam, Irak'taki direnişin başına Ürdünlü Ebu Musab Zerkavi'nin yerine bir Iraklının geçtiğini ileri sürdü.

Haberin Devamı

Azzam, Ürdün'ün başkenti Amman'da yaptığı açıklamada, Irak'taki direnişle bağlantıda olduğunu söyledi ve “Irak'taki direnişin komutanı, direnişe olumsuz bir imaj verecek türden birçok hata yüzünden Zerkavi'den siyasi rolünü bırakıp askeri eylemlerle yetinmesini istedi” ifadesini kullandı. Zerkavi'nin de bu emre uyduğunu savunan Azzam, direnişin 2 hafta kadar önce Zerkavi'nin yerine geçmesi için Abdullah Bin Raşid El Baghdadi adındaki bir Iraklıyı seçtiğini belirtti.
Babası “Mücahitlerin Emiri” olarak tanınan 35 yaşındaki Hudayfa Azzam, düzenli olarak Irak'taki direnişle ilgili çok güvenilir bilgiler aldığını kaydetti ve “Zerkavi, birçok siyasi hata yaptı ve Irak içinde olduğu kadar Irak dışında da direnişin komuta kademesi tarafından kınandı” dedi.

Haberin Devamı

Azzam, Zerkavi'yi hatalarından dolayı kınayanların başında imamların geldiğini ve imamların uzun, gizli pazarlıkların sonunda Zerkavi'nin kendisini askeri eyleme adamasını istediklerini söyledi.

Zerkavi'nin yaptığı hataları sıralayan Azzam, “Zerkavi bağımsız bir örgüt kurdu. Irak'ta El Kaide, Iraklıların direnişi ve Irak halkı adına konuşma yetkisini buldu, oysa bu rol sadece Iraklılara düşer. Zerkavi, direniş tarafından eleştirilince Irak'ın komşularına karşı operasyon düzenlemekten vazgeçti. Çünkü direniş bu operasyonların Şeriat kanunlarını ihlal ettiğini düşünüyordu” ifadesini kullandı.

Geçmişteki bazı hataların tekrar edilmeyeceğini ve bazı rehin alma olaylarının tekrarlanmayacağını belirten Azzam, gazetecilerin kaçırılmasıyla ilgili sorulan bir soru üzerine, “Bütün gazeteciler masum değil” diye konuştu.
“Direniş işgalciye karşı. Bu doğal ve meşru” diyen Azzam, Amerikalı gazeteci Jill Carol'un serbest bırakılmasının direnişçilerin eşleri ya da kızkardeşlerinin serbest bırakılmasına yol açtığını belirtti.

Azzam, “Amerikan ordusu direniş üyelerini yakalamayı başaramadığında eşlerini, kızkardeşlerini ya da aileden başka kadınlarını yakalıyor” dedi. Direnişin Zerkavi'nin askeri deneyiminden yararlanmak istediğini, Zerkavi'nin hala çok güçlü olduğunu belirten Azzam, aralarında Mücahidin Ordusu, Ensar El İslam (şu anda Ensar El Sünne adıyla biliniyor) ve Irak İslam Kurtuluş Ordusu'nun da bulunduğu 5 örgütün Zerkavi'ye bağlı olduğunu söyledi.
Azzam, Amerikan ordusuyla Irak güçlerinin Mart ortasında Samarra'da başlattığı geniş çaplı operasyonun hedefinin bu 5 grupla Zerkavi'nin bağlantısını kesmek olduğunu da belirtti.

Haberin Devamı

Bin Ladin, 1984'de ülkesi Suudi Arabistan'ı terk edip Afganistan'da Filistinli Abdullah Azzam'ın izinden gitmeye karar vermişti. Abdullah Azzam, 1989'da Afganistan'da aracının infilak etmesi üzerine iki oğluyla birlikte ölmüştü. Hudayfa Azzam ise annesiyle birlikte uzun yıllar Afganistan'da kaldı. 5 ciltlik bir cihat ansiklopedisinin yazarı olan Abdullah Azzam, Filistin'deki Müslüman Kardeşler hareketinin kurucusuydu.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!