Zekeriyaköy Çarşısı'nda iktidar kadınların

Güncelleme Tarihi:

Zekeriyaköy Çarşısında iktidar kadınların
Oluşturulma Tarihi: Haziran 12, 2000 00:00

Haberin Devamı

Zekeriyaköy Konakları'nı oluşturan 800'e yakın villanın doluluk oranı yüzde 85. Burada oturanların büyük bir çoğunluğu üst düzey yöneticiler. Zekeriyaköy Çarşısı'ndaki işyerlerini ise daha çok onların eşleri olan evkadınları işletiyor.

Doğaya yakın sakin bir hayat sürdürmek isteyenlerin banliyölere gitmesinden sonra bu mekanlarda gün geçtikçe artan nüfusla birlikte, yaşamı eğlenceli hale getirecek yenilikler yapılıyor.

Zekeriyaköy Konakları'nın beş yıllık bir geçmişi var. 800'e yakın villanın doluluk oranı yüzde 85. Buradakilerin çoğunluğu üst düzey yöneticiler. Zekeriyaköy Çarşısı, projenin başından beri var.

İlk yıllarda açılan dükkanlar birkaç ay içinde kapanmış. Bugün dükkanların sayısındaki artışın iki nedeni var. Birincisi nüfusun artması. Diğeri ise işletmecilerin, daha çok orada oturanların eşleri, yani evkadınları olması. Dükkan sahiplerinden Nahit Seçkin durumu şöyle açıklıyor: ‘‘Burada eve para getirmek açısından beylerin daha büyük sorumluluğu var. Zekeriyaköy'de henüz o parayı kazanmak mümkün değil çünkü nüfus az. Bu çarşıda dükkan sahibi olmak ailenin ikinci işi ve bu da evin kadınına düşüyor.’

Sakin bir iş yaşamı

GÖKŞİN Şensöz üç yıldır burada oturuyor ama çarşıda açtığı kitabevi henüz iki haftalık. Zekeriyaköy'ün kültürel faaliyetlerine yardımcı olacak. Çünkü kitabevinde, kitabın dışında konser, tiyatro biletleri satılıyor, imza günleri düzenleniyor, internet ve bilgisayar kursları da veriliyor. Dükkanın önündeki masalarda oturup çay kahve içebilir, kitabınızı da okuyabilirsiniz. Gökşin Şensöz henüz 26 yaşında, üç yıldır evli. Daha önce sigortacılıkla uğraşıyormuş ama daha sakin bir iş yaşamı için evine yakın olan bu çarşıda dükkan açmış.

PRİZMA EMLAK

Emlakçısız olur mu?

ŞEBNEM Alev, Prizma Emlak ve Organizasyon şirketinde, klasik emlakçılıktan farklı bir hizmet veriyor. Bunun nedeni Alev'in geçmiş iş hayatı. Alev 1987 yılından beri Zekeriyaköy'deki projenin içinde. Garanti Koza Konut Projesi'nin pazarlama müdürü olarak görev yapıyordu. Proje sonunda Garanti Koza bu tip projeye devam etmeyince, 1995’te Prizma Emlak ve Organizasyon'u açtı. Alev ‘‘Gidip ev göstermiyoruz, burayı yaşatmaya çalışıyoruz’’ diyor.

ECE ECZANESİ

ECE Eczanesi Yasemin Özger'e ait. Üç yıl önce Altunizade'den taşınıyorlar. O zaman tam hastane karşısındaymış ama burada yaşamayı tercih ettikleri için o da dükkanını buraya taşımışr. İlk açtığında etraf çok boş ve nüfus da oldukça düşük olduğu için yalnız ve zor günler geçirmiş. İkinci çocuğunu Zekeriyaköy için doğurmuş çünkü burada çocuk büyütmenin güzel olacağını düşünüyor. Çarşının tek eczanesi olan Yasemin Hanım manevi olarak burasının çok güzel ve rahat olduğunu ancak maddi olarak şehir içindeki dükkanla kıyaslamamak gerektiğini belirtiyor.

SEDİR EV VE BAHÇE

NAHİT Seçkin, dört yıldır Zekeriyaköy'de yaşıyor ve dükkan işletiyor. Çarşının ilk dükkanlarından olan Sedir'de ev-bahçe mobilyaları ve aksesuvarlar satıyor. Nahit Hanım, Zekeriyaköy'e taşınmadan ve çocuk sahibi olmadan önce on yıl bankacılıkla uğraşmış. 37 yaşında ve iki çocuk annesi. Yoğun ofis hayatından sonra Zekeriyaköy'de sakin bir iş hayatı sürdürüyor. O hem anne, hem ev, hem de iş kadını ama bütün bu rolleri başarıyla sürdürüyor. Böyle bir dükkanı şehirde açmak ister miydi, pek emin değil: ‘‘Burada esnaf ve müşteri arkadaş. Gelenler ne istediğini biliyor ve onlara hizmet vermek çok keyifli’’ diyor. Bahçe mobilyaları çok tercih ediliyor ancak en çok yataklı kanapeler satılıyor çünkü Zekeriyaköy'e gelen misafirler akşam aniden kalmaya karar verebiliyor!

CAFE NİL’S

Mantıdan şinitzele

GÜLTEN Aksöz, Nil'in annesi. Dükkanın adı tahmin ettiğiniz gibi Nil Aksöz'den geliyor. İki ay önce ailece açtıkları Cafe Nil's'te şu anda baba ve anne Aksöz çalışıyor çünkü Nil evlilik hazırlıklarıyla uğraşmakta. Buradaki evlerini dört yıl önce almışlar ama ilk iki yıl sadece haftasonlarını geçirmek için gelmişler. Kızları otelcilik eğitim aldığı için bu işe cesaret ettiklerini söyleyen Gülten Hanım, burada cafe açmaktan çok memnun. Mantıdan şinitzele bütün yemekler onun elinden çıkıyor.

BOSCH BAYİİ

Gelin görümce çalışıyorlar

REYHAN İrdep ve Kamile Gökmen, gelin-görümce birlikte çalışıyorlar. Dört ay önce açtıkları Bosch bayiini onlar da ailece açmışlar. Sariyer'de oturuyorlar ama hem dinlenme, hem ticaret olsun diye şehirden uzak bir yerde dükkan açmak istemişler. Gelin Reyhan İrdep 30 yaşında ve buradaki hayat ona biraz sıkıcı ve sakin geliyor. Kamile Hanım ise halinden memnun.

CEY GÜZEL SANATLAR

Amacımız sadece iş değil

CANAN Yalman, 46 yaşında ve ressam. Altı yıldır Zekeriyaköy'de oturuyor. Onun resim yaptığını duyan komşularıyla önce evde grup çalışmaları yapmaya başlıyorlar. Canan Hanım, şimdi sanat galerisi olarak kullandığı bu evi dört yıl önce satın alıyor ve çalışmalara burada devam ediyorlar. Yalman, ‘‘Amacımız sadece iş yapmak olmadığı için burayı açabildik yoksa şehirde bile galeriler kapanırken burada açmak mümkün olmazdı’’ diyor. Bugün hem galeri hem de atölye olarak kullanılan Cey Güzel Sanatlar'da ‘‘Çağdaş Türk Resminden Altı Sanatçı’’ başlıklı bir sergi var. Sergideki isimler Özdemir Altan, Gökhan Anlağan, Mustafa Ata, Tomur Atagök, Tanju Demirci ve Zekai Ormancı. Atölyede çalışma yapanlar zaman zaman hocalarla sohbet etme, resimleri hakkında fikir alma şansına da sahip.

FUN-E KİTAPÇI

Bir ay oldu

KİTAP cd, dvd ve dergi satılan Fun-e'de ilerde internet hizmeti de olacak. 27 yaşındaki Ebru Erözden dükkanını bir ay önce açtı. ‘‘Şehire’’ mal almaya gittiği için annesi Leyla Batıboylu'yla konuştuk. Daha önceden reklamcı olan Ebru'nun dinlenmek için işi bıraktığını ve ailedeki herkesin karşı çıkmasına rağmen dükkan açmaya karar verdiğini öğrendik.

EFTELYA KEBAP

Şarap ve kebap burada gider!

EFTELYA Eftelya kebap ve lahmacun salonunun sahibi Güher Kersu 25 yaşında. Çarşının en genci. Dört ay önce dükkanın açmış ama Zekeriyaköy Çarşısı'ndaki geçmişi daha eski. 16 ay boyunca Pideci'de işletmecilik yaptıktan sonra kendi dükkanını açmaya karar vermiş. Güher Kersu, Zekeriyaköy sakinlerinden değil, Kısıklı'dan geliyor. Dükkanında içki olarak şarap ve bira satıyor. ‘‘Şarap ve kebap burada gidiyor’’ diyor.

LA VITA PİZZA

Özveri gerekiyor

DİLEK Balcı 1997 yılında, Zekeriyaköy'ün oldukça tenha olduğu zamanlarda, La Vita Pizza Restaurant'ı açıyor. O yıllarda yemek yenilebilecek ve evlere servis yapan bir yer olmadığı için Dilek Hanım dükkan açmaya karar veriyor. Geçici bir süre için geldiği ama dört yıldır oturduğu Zekeriyaköy'de oğluyla birlikte yaşıyor. Burada esnaf olmanın yorucu olduğunu düşünüyor: ‘‘Şehirdeki müşteri gelip geçici. Burada hep aynı insanlara hizmet verdiğiniz için daha özverili olmak zorundasınız. Beğenmediklerinde mönüde değişiklik bile yapmak zorunda kalabiliyorsunuz’’ diyor.

ARTERIA İÇ MİMARLIK

Çok yeni

ARTERIA İç Mimarlık, çarşının yenileriden. 29 yaşındaki iç mimar Ebru Atalay üç hafta önce burada büro açıyor. Beş yıldır farklı firmalarda çalışan Atalay, kendi bürosunu açmaya karar verdiği zaman epey yer aramış. Buradaki iş potansiyeli başta olmak üzere, ortamın çekiciliği ve doğaya yakınlığı onu cezbetmiş. Henüz mimarlık öğrencisi olan kardeşiyle birlikte çalışıyor. Levent'te oturuyor ama burada ev sahibi olmayı istiyor. Arteria'da ağırlıklı olarak iç mimarlık, çevre tasarımı hizmeti veriliyor, bunun yanı sıra kendi imalatları olan ya da ithal ettikleri mobilya ve aksesuvarlar da satılıyor.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!