Zekat nasıl hesaplanır? Zekat nedir, ne zaman verilir?

Güncelleme Tarihi:

Zekat nasıl hesaplanır Zekat nedir, ne zaman verilir
Oluşturulma Tarihi: Nisan 28, 2020 13:48

Zekat hesaplamanın nasıl yapılacağı araştırılıyor. Zekat nedir, ne zaman verilir? İslam’ın şartlarından biri olan zekatı, belirtilen şartları taşıyan Müslümanlar veriyorlar. İşte dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktara denilen zekat ile ilgili merak edilenler...

Haberin Devamı

Zekat hesaplama, her yıl Müslümanlar tarafından araştırılan konular arasında yer alıyor. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanıyor. Belirli şartları taşıyan Müslümanlar her yıl ihtiyaç sahiplerine bu yardımı yapıyorlar. Peki Zekat nasıl hesaplanır, ne zaman verilir?

ZEKAT HESAPLAMA NASIL YAPILIR?

Zekat hesaplamada mevcut borçlarınız düşüldükten sonra kalan malınız üzerinden zekatınızı hesaplayabilirsiniz.

Borçların düşülmesi ve zekat konusundaki sorularınız için fetva.diyanet.gov.tr adresinden, ALO190 destek hattından veya E-Devlet sistemindeki "Dini Soru Sor" servisinden destek alabilirsiniz.

ZEKAT HESAPLAMA EKRANI İÇİN LÜTFEN TIKLAYINIZ

Zekat nasıl hesaplanır Zekat nedir, ne zaman verilir

Haberin Devamı

ZEKAT NE ZAMAN VERİLİR?

Zekât vermenin belli bir zamanı yoktur. Oruç ve hac ibadetlerinde olduğu gibi nisap miktarı malın üzerinden sene geçmiş olması konusunda da kamerî ay hesabı uygulanır. Farz olduğu andan itibaren verilmesi gerekir. Bunun için belli bir kamerî ayı veya Ramazan’ı beklemeye gerek yoktur. Zekât vermekle yükümlü olanların, yükümlü oldukları andan itibaren en kısa zamanda zekâtlarını vermeleri gerekir. Çünkü zekât bir kulluk borcudur, borç da bir an önce ödenmelidir (İbn Âbidîn, Reddü’l-muhtâr, III, 175, 191-192, 223).

ZEKAT NEDİR?

Zekât, dinen zenginlik ölçüsü kabul edilen miktarda (nisap) mala sahip olan kimselerin Allah rızası için muayyen kişilere vermesi gereken belli miktarı ifade eder. Zekâtın farz olması için şartlar; malların nisaba ulaşması yanında nâmî (üreyici/artıcı) olması, sahip olunduğu andan itibaren üzerinden bir yıl geçmesi, bir yıllık borcundan ve aslî ihtiyaçlardan fazla olmasıdır.

Nisap, zekâtla yükümlü olmak için esas alınan zenginlik ölçüsüdür. Bu ölçü, altında 20 miskal (80.18 gr), devede 5, sığırda 30, koyun ve keçide 40 adettir.

Zekâtın kimlere verileceği Kur’an-ı Kerim’de ayrıntılı şekilde açıklanmış (Tevbe, 9/60), nisabı da hadislerde belirtilmiştir (Buhârî, Zekât, 32, 36, 38, 43). Buna göre temel ihtiyaçları dışında nisap miktarı mala sahip olan kişi diğer şartlar da yerine gelmişse bu mallarının zekâtını vermesi gerekir (Kâsânî, Bedâî’, II, 4 vd).

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!