Zekát farz fitre vacip

Güncelleme Tarihi:

Zekát farz fitre vacip
Oluşturulma Tarihi: Kasım 28, 2000 00:00

Haberin Devamı

İstanbul Müftüsü Necati Tayyar, zekat ve fitrenin gerçekten ihtiyacı olan insanlara verilmesi gerektiğini hatırlattı. Tayyar, bu yardımlarla pek çok sıkıntının ortadan kalkabileceğini söyledi.

Zekat ve fitrelerin verileceği yerlere, herkesin dikkat etmesini, ihtiyaç sahibi olanlara verilmesini isteyen İstanbul Müftüsü Necati Tayyar Taş, ‘‘Zekát ve fitre, yerli yerine verilirse, pek çok sıkıntının bu ibadetle aşılacağını düşünüyorum’’dedi.

Müftü Taş, İslám'a göre ‘farz’ olan zekátın yılın her ayı verilebileceğini, ancak çoğu insanın ‘‘mübarek bir hizmeti, mübarek bir ayda yapmak’’ amacıyla, zekátını Ramazan ayında verdiklerini söyledi.

DOĞRU KİŞİLERE VERİLMELİ

Müslümanlara ‘vacip’ olan fitrenin ise Ramazan'da verilmesi gerektiğini belirten Taş, zekát ve fitrenin en güzel tarafının ihtiyacı olanlara verilmesi olduğunu bildirdi. Zekát ve fitre verirken insanların önce kendi çevrelerinden ve ailelerinden başlaması gerektiğine işaret eden Taş, ‘‘Ama bu, sağ cebimizden çıkıp sol cebimize girecek şeklinde de olmamalı. Zaten bu konuda dinimizin koyduğu kurallar var’’ diye konuştu.

Zekát ve fitrenin anne-baba ile çocuklara verilemeyeceğini ifade eden Taş, ‘‘Zekát ve fitrenizi verirken, bitişiğinizde aç komşunuz varsa uzak mahallede ihtiyaç sahibi aramak da doğru değil’’ dedi.

Yardıma muhtaç insanlar bulunduğunu, bir simit alamayacak kadar fakir öğrenciler olduğunu ve bunların gözetilmesi gerektiğini anlatan Taş, şöyle dedi:

‘‘Zekát ve fitre yerli yerine verildiği takdirde, pek çok sıkıntılarımızın bu ibadetle aşılacağını düşünüyorum. Zekátın verilmesi ne kadar farzsa, zekátın verilmesi hususunda yapılacak mesai ondan da farz. Fitre verilmesi ne kadar vacipse, verilecek kişiyi arama, tarama hususunda harcayacağımız zaman ondan da vacip. Her isteyene, kapıya gelene zekát vermemek lazım. Aslında çok muhtaç olanlar iffet sahibidirler. Onlar açlıktan ölürler, durumlarını kimseye bildirmezler. Zekát ve fitre, kendi durumlarını ortaya koymayacak kadar izzet ve şeref sahibi insanlara verilmelidir.’’

Vacip nedir?

İslám dininde yapılması, 'kesinlik' derecesinde bir delil ile sabit olmayan ve yine kuvvetli bir delil ile sabit görülen şeydir. Bayram namazları ve adaklar gibi. Vaciplerin yapılmasında sevap vardır, terkedilmeleri de azabı gerektirir. Farz derecesine yakındır.

Haberle ilgili daha fazlası:

BAKMADAN GEÇME!